Zo controleer je de financiële gezondheid van je zakenpartner

Voordat je een samenwerking aangaat met een nieuwe zakenpartner, is het slim om te weten hoe het er financieel bij dat bedrijf voorstaat. Door de jaarrekening of balans te controleren, kun je veiligere keuzes maken. Hier lees je hoe je dat doet.

Wat is een jaarrekening?

Veel bedrijven moeten jaarlijks hun financiële gegevens indienen bij de Kamer van Koophandel (KVK). Dit heet deponeren. De jaarrekening bevat belangrijke informatie over de financiën van een bedrijf. Voor kleine bedrijven bestaat de jaarrekening meestal alleen uit een balans, terwijl grotere bedrijven meer uitgebreide financiële gegevens moeten aanleveren.

Door deze informatie te bekijken, krijg je een beter beeld van de financiële stabiliteit van een bedrijf. Is de boekhouding op orde? Dan is de kans groter dat je op tijd betaald wordt of dat je bestelling geleverd wordt. Je kunt de jaarrekening van een bedrijf eenvoudig online opvragen. Let wel op: eenmanszaken hoeven geen financiële gegevens te deponeren.

Kleine bedrijven: beperkte informatie

Kleine bedrijven (tot 50 medewerkers en met een omzet tot 15 miljoen euro) moeten jaarlijks een korte balans met toelichting indienen bij de KVK. Deze balans geeft inzicht in de bezittingen, schulden en het eigen vermogen van het bedrijf. Je krijgt echter geen gedetailleerde informatie, zoals de waarde van de bedrijfsvoorraad.

Om toch een goed beeld te krijgen van de financiële situatie, kun je de gegevens van verschillende jaren naast elkaar leggen. Zo zie je hoe het bedrijf zich financieel heeft ontwikkeld.

Grote bedrijven: uitgebreide financiële gegevens

Grote bedrijven (met meer dan 50 medewerkers en een omzet boven de 15 miljoen euro) moeten jaarlijks uitgebreide financiële gegevens indienen bij de KVK. Hoe groter het bedrijf, hoe meer informatie je kunt vinden. Dit kan variëren van een jaarverslag en winst- en verliesrekening tot een accountantsverklaring. Ook is er vaak een toelichting om de gegevens beter te begrijpen. Nederlandse bedrijven die op de beurs genoteerd staan, moeten hun jaarverslag indienen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in plaats van bij de KVK.

Winst- en verliesrekening

De winst- en verliesrekening geeft je inzicht in de financiële prestaties van een bedrijf. Hierin staan de omzet, kosten en winst vermeld. Door deze gegevens te vergelijken met voorgaande jaren, kun je zien of het bedrijf stabiel groeit of juist achteruitgaat. Dit helpt je in te schatten of je zakenpartner aan zijn afspraken kan voldoen.

Hoe beoordeel je de betalingscapaciteit van je zakenpartner?

Een gezond bedrijf kan zonder problemen al zijn schulden aflossen. Je kunt dit snel controleren met behulp van de jaarrekening. Tel de ‘vlottende activa’ en de ‘liquide middelen’ op en deel dit bedrag door het ‘kort vreemd vermogen’. Als de uitkomst hoger is dan 1,5, dan is het bedrijf financieel gezond. Kom je uit op een getal onder de 1, dan kan dat een teken zijn dat het bedrijf in financiële problemen verkeert.

  • Vlottende activa zijn bezittingen die binnen een jaar in geld kunnen worden omgezet.
  • Liquide middelen omvatten al het geld dat direct beschikbaar is, zoals geld op bankrekeningen en in de kas.
  • Kort vreemd vermogen zijn schulden die binnen een jaar moeten worden afbetaald.

Betrouwbaarheid van de gegevens

KVK controleert alleen of de jaarrekening compleet is en uit de juiste onderdelen bestaat. Ze controleren niet de inhoud, dat is de verantwoordelijkheid van het bedrijf zelf. Bij grote bedrijven moet een accountant de jaarrekening wel inhoudelijk controleren.

Wat als er geen jaarrekening is?

Veel bedrijven zijn verplicht hun financiële gegevens te deponeren, maar soms gebeurt dit niet op tijd of helemaal niet. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals ziekte, een overname of vertraging bij de boekhouder. Als je ziet dat een bedrijf meerdere jaren achterloopt met deponeren, kan dat een teken zijn dat ze ook op andere gebieden slordig zijn.

Tot slot

Wil je na het lezen van deze blog meer weten? Bij Firm24 staan we voor je klaar! Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Of lees een interessante blog over de vermogensbelasting in 2024.

logo_firm24_color_9b432741b9
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.
Bijgewerkt op 5 december 2024
Gepubliceerd op 17 september 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 18:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24