Verplichte AOV voor ondernemers: dit moet je weten

Zelfstandig, vrij en eigen baas… tot het moment dat je uitvalt. Een ongeluk, een blessure of een ziekte en ineens komt er geen geld meer binnen. Als je een ongeval krijgt en daardoor niet meer kunt werken, heeft dat direct financiële gevolgen. Voor werknemers is dat geregeld, voor ondernemers? Niet echt. De overheid werkt aan een plan om een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandigen in te voeren. In 2024 werd het eerste conceptvoorstel gepresenteerd, maar dat kreeg stevige kritiek van o.a. de Belastingdienst en het UWV. Het voorstel wordt momenteel herzien, en het kabinet mikt op een nieuw wetsvoorstel in 2025. Wat betekent dat voor jou als ondernemer? Hoe hoog wordt die premie? En kun je er onderuit komen? We zetten de feiten voor je op een rij.

Wat is AOV en waarom?

Laten we eerlijk zijn: de meeste ondernemers hebben geen AOV. Logisch, want die dingen zijn duur, complex en voelen als weggegooid geld totdat je ze nodig hebt. De overheid wil zelfstandigen beschermen tegen inkomensverlies bij langdurige ziekte of als iemand arbeidsongeschikt raakt.

Het idee: een basisverzekering voor ondernemers, zodat je in ieder geval niet op water en brood hoeft te leven als je maanden of jaren uit de roulatie bent en geen uitkering krijgt.

Wat zal het gaan kosten?

In het oorspronkelijke voorstel zou de premie 6,5% van je belastbare winst bedragen, met een maximum van €195 per maand. Maar let op: dit is nog niet definitief. Het nieuwe voorstel kan hiervan afwijken. Dat betekent dat je, afhankelijk van je omzet, gemiddeld een betaalde premie hebt van €195 per maand. Dit bedrag is fiscaal aftrekbaar, maar ja, het is en blijft een extra kostenpost.

Goed nieuws: de verzekering geldt alleen voor zelfstandigen die voor de aangifte inkomstenbelasting als ondernemer worden gezien. Niet verplicht voor:

  • Bestuurders van een BV
  • Ondernemers die ook in loondienst werken
  • Meewerkende partners
  • Ondernemers die al AOW ontvangen

Hoeveel zou je kunnen krijgen als je uitvalt?

Volgens het oorspronkelijke plan zou het UWV na één jaar ziekte een uitkering verstrekken. Deze zou doorlopen tot je AOW-leeftijd en gebaseerd zijn op 70% van je belastbare winst, tot maximaal het minimumloon. Maar ook hier geldt: de exacte invulling is nog niet definitief.

Het verschil met werknemers? Daar wordt gekeken naar hun laatst verdiende loon. Als ondernemer krijg je dus niet per se wat je gewend bent, maar een vangnet om op terug te vallen.

Zou ik onder onder de verplichte AOV uit kunnen komen?

In het voorstel is ruimte voor een opt-outregeling voor ondernemers die al een particuliere AOV hebben. Deze verzekering moet dan wel minimaal dezelfde dekking bieden. Maar de precieze voorwaarden, én of deze regeling daadwerkelijk in de wet komt, zijn nog onderwerp van discussie.

  • Die verzekering moet minimaal hetzelfde bieden als de verplichte AOV.
  • Je premie mag niet lager zijn dan die van de verplichte AOV.
  • De uitkering moet doorlopen tot je AOW-leeftijd.

Kort gezegd: je kunt je eigen pad kiezen, maar er zit een duidelijke ondergrens aan.

Wanneer gaat dit in?

Niemand weet het precies. De regering mikt op eind 2025 voor een definitief wetsvoorstel, maar de exacte ingangsdatum? Nog even afwachten. De kans is groot dat er iets gaat veranderen op dit gebied, maar of en wanneer een verplichte AOV er echt komt, hangt af van het uiteindelijke wetsproces. Hoe eerder je bent voorbereid, hoe beter je grip houdt op je financiën.

Wat kun je nu doen?

De regels zijn nog niet definitief, maar één ding is zeker: uitval zonder vangnet is een ramp. Dus, check nu alvast je opties:

💡 Heb je al een AOV? Controleer of je huidige verzekering je voldoende aov verzekert en voldoet aan de nieuwe regels.
💡 Nog geen verzekering? Reken uit of een particuliere AOV of de verplichte versie voor jou voordeliger is. 
💡 Buffers bouwen? Goed idee, want zo kun je eventuele periodieke uitkeringen aanvullen mocht dat nodig zijn.

Wil je als ondernemer in controle blijven? Zorg dat je vooroploopt, niet achter de feiten aanrent. Lees een ander interessant artikel over de diverse socialmediakanalen en kom erachter welk kanaal voor jou nog interessant kan zijn.

logo_firm24_color_9b432741b9
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.
Bijgewerkt op 31 maart 2025
Gepubliceerd op 28 februari 2025

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 18:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24