Werknemersverzekeringen voor de DGA? Verplicht of niet?

Werknemersverzekeringen voor de DGA? Verplicht of niet?

Wanneer je in Nederland als werknemer werkzaam bent heb je een goed vangnet in onzekere tijden. Wanneer je ziek wordt, arbeidsongeschikt raakt of wordt ontslagen kun je altijd terugvallen op een van de verplichte werknemersverzekeringen. Ook als DGA ben je in principe een werknemer, aangezien je werkzaam bent voor je eigen onderneming. Toch is dit net iets te simpel gezegd en zit de vork iets anders in de steel. Daarom ben je als DGA niet altijd verplicht om werknemersverzekeringen af te sluiten. Benieuwd naar wanneer je wel en wanneer je niet verzekeringsplichtig bent als DGA? Lees dan snel verder!

De werknemersverzekeringen op een rijtje

Allereerst is het goed om te weten wat de werknemersverzekeringen inhouden en waar ze je precies tegen beschermen. Er bestaan vier werknemersverzekeringen:

  • De werkloosheidswet (WW). Een tijdelijke uitkering die je financieel helpt wanneer je tijdelijk werkloos raakt en tussen twee banen in zit.
  • De Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Een uitkering voor wanneer je minder of helemaal niet meer kunt werken door arbeidsongeschiktheid en hierdoor minder inkomen hebt dan voorheen.
  • De Ziektewet-uitkering. Een uitkering van maximaal 2 jaar wanneer je als werknemer ziek wordt, maar geen vaste baan hebt.
  • De Wet arbeidsongeschiktheid (WAO). Een tijdelijke uitkering wanneer je arbeidsongeschikt raakt.

In principe is iedere werknemer verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Dit betekent dat elke ondernemer de premies betaalt aan de Belastingdienst van alle werknemersverzekeringen van al hun werknemers. Die premies mogen namelijk niet van het loon worden afgetrokken. Ook wanneer jij als DGA een werknemer van je eigen onderneming bent, betaal je dus een premie aan de Belastingdienst, maar in dat geval betreft dat de premies van de werknemersverzekeringen van jezelf.

Verplicht of niet?

De werknemersverzekeringen zijn er, zoals het woord zelf al verraadt, enkel voor werknemers. Iedereen die een arbeidscontract tekent, is een werknemer. Dit doe je ook wanneer je bestuurder wordt van je eigen BV en daarom ben je als DGA in principe ook een werknemer. Toch gaat deze regel niet altijd op en zijn er situaties waarin jij als DGA geen werknemer bent. Dit heeft te maken met de hoeveelheid stemmen die jij als DGA hebt in de Algemene vergadering van Aandeelhouders (AVA). In de AVA kunnen bestuurders namelijk worden ontslagen. Daarom is de regel:

  • Heb jij als DGA afhankelijk van de statuten de meerderheid van de stemmen in de Algemene vergadering (AVA)? Dan kun je niet worden ontslagen en ben je niet verzekeringsplichtig.
  • Heb jij als DGA afhankelijk van de statuten de minderheid van de stemmen in de Algemene vergadering (AVA) en kun je daarom wel worden ontslagen? Dan ben je een werknemer en ben je dus wel verzekeringsplichtig.
  • Heeft iedere bestuurder in jouw onderneming evenveel stemrecht in de Algemene vergadering (AVA)? Dan spreken we van nevenschikkendheid en ben je niet verzekeringsplichtig.

De voor- en nadelen

Wanneer je als DGA niet genoeg stemmen bezit in de algemene vergadering om je ontslag te kunnen tegenhouden, dan ben je dus verzekeringsplichtig en moet je BV iedere maand een premie betalen aan de Belastingdienst voor jouw werknemersverzekeringen. Dit kost jouw onderneming dus een maandelijks bedrag. Wil je dit niet en ben je ongewenst dus toch werknemer omdat je je eigen ontslag niet kunt tegenhouden? Geen paniek. Dit kan worden opgelost. Soorten aandelen of letteraandelen zijn speciale aandelen met afwijkende rechten van gewone aandelen. Wil je meer weten over letteraandelen? Lees dan dit artikel. Statutair kan vastgelegd worden dat alleen de houder van deze aparte soort aandelen over zijn eigen ontslag kan beslissen. Op deze manier kan iedere bestuurder zijn eigen ontslag dus tegenhouden en bestaat geen DGA verzekeringsplicht meer. Toch moet je je beseffen dat werknemersverzekeringen er natuurlijk niet voor niets zijn en je beschermen in tijden van nood. Ook jij als DGA kan namelijk ziek worden en daardoor arbeidsongeschikt raken. Dan is het wel zo fijn om te kunnen genieten van een (financieel) vangnet.

duim

Regel nu jouw DGA werknemersverzekeringen!

Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.

** Dit artikel is geüpdatet op 3 juli 2023.

Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 6 juli 2023
Gepubliceerd op 20 januari 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24