3 meest gemaakte fouten bij de algemene voorwaarden door ondernemers

Heb jij als ondernemer al algemene voorwaarden? Dat zou erg verstandig zijn:het zijn jouw “standaardregels” die jij als ondernemer afspreekt met kopers of afnemers van jouw product of dienst. Je stelt ze één keer op, en je gebruikt ze bij al je overeenkomsten. Jij mag ze opstellen hoe je wil, maar er zitten grenzen aan. Je kunt niet alles wat jij wil of handig lijkt zomaar in de algemene voorwaarden zetten. Check hier de meest gemaakte fouten aan de hand van een voorbeeld.

Misvatting 1 – Je sluit jouw aansprakelijkheid uit

Stel je verkoopt met je onderneming 3D-printers en zo’n printer wordt geleverd bij een klant. De klant installeert het apparaat, maar deze blijkt niet te werken. Na wat onderzoek blijkt dat het product kapot is geleverd. Op dat moment ben jij verantwoordelijk en moet het product worden vervangen of de schade worden vergoed. Je kunt op zo’n moment niet je wettelijke aansprakelijkheid uitsluiten. Je loopt nu het risico dat de hele bepaling waar dit in staat ongeldig wordt verklaard als het voor de rechter komt. Dat is dus inclusief eventuele “redelijke” onderdelen van het artikel.

Concrete tip: Probeer geen onredelijke of onwetmatige zaken af te dwingen in je algemene voorwaarden. Dit is niet alleen slecht voor je reputatie, maar kan ook slecht uitpakken voor je juridische positie.

Misvatting 2 – Je spreekt ongeldige betalingstermijnen af

Stel je koopt jouw 3D-printers bij een Chinese producent. Die verkoop je in Nederland. Vanzelfsprekend wil je als ondernemer zo weinig mogelijk risico lopen. Qua inkoop spreek je dus een zo lang mogelijke betaaltermijn af. De maximale betalingstermijn die je in jouw algemene (inkoop)voorwaarden mag opnemen is 60 dagen. En van je klanten wil je het geld natuurlijk zo snel mogelijk hebben. Sterker nog, het liefst zou je een volledige aanbetaling verlangen:dit mag niet. De gehele bepaling in de algemene voorwaardenis dan ongeldig. In dat geval geldtde wettelijke termijn van 30 dagen. Het heeft dus geen zin om andere termijnen en 100% aanbetalingen in de algemene voorwaarden te zetten.

Concrete tip: Vermijd te lange of ongeldige betalingstermijnen. Vermeld je geen betalingstermijnen? Dan is het automatisch – en door de wet bepaald – 30 dagen.

Misvatting 3 – Volstaan met verwijzen naar je algemene voorwaarden

Stel je verkoopt jouw 3D-printers via je website. Klanten kunnen de printers uiteraard bestellen en betalen via een koopknop op je website. Let er bij inrichting en communicatie van je webshop op dat:

  • klanten de algemene voorwaarden niet alleen te zien krijgen, maar er ook akkoord mee moeten gaan.
  • indien die akkoordverklaring gaat via een vinkje, zorg er dan ook voor dat je kunt aantonen dat de klant het vinkje heeft gezet!
  • klanten de algemene voorwaarden kunnen downloaden.

Ook kunnen klanten jou nog steeds vragen de algemene voorwaarden toe te sturen. Op hun verzoek dien je ze dan alsnog kosteloos toe te zenden. Je moet, kortom, aan je “informatieplicht” voldoen. Doe je dat niet? Dan kan je je ook niet op je algemene voorwaarden beroepen.

Concrete tip: zorg dat klanten nooit achteraf kunnen beroepen op het feit dat ze jouw algemene voorwaarden niet hebben kunnen zien of zich er niet mee akkoord hebben verklaard.

algemene voorwaarden

Maak gebruik van onze gratis hulplijn.

Nu ben je waarschijnlijk geen ondernemer geworden om je druk te maken over papierwerk. Het komt ook niet al te vaak voor als het goed is. Daarom helpen wij ondernemers graag met dit soort kwesties. Je kunt altijd gratis even bellen naar +31 (0)20 30 80 675 of contact opnemen.

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 8 december 2023
Gepubliceerd op 9 februari 2018

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 18:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24