Arbeidsovereenkomst of een Managementovereenkomst. Waar kies jij voor als DGA?

Ondernemen is keuzes maken. Als beginnende ondernemer sta je dan ook best voor wat keuzes. Een van die lastige keuzes heeft alles te maken met arbeidscontracten. Omdat je als directeur-grootaandeelhouder ook in dienst bent van je onderneming, moet daarvoor een arbeidsovereenkomst worden opgesteld. Maar, hoe pak je dat precies aan? En wat is een managementovereenkomst precies? En nog belangrijker, wat kies ik als beginnende ondernemer? Dat en meer lees je hieronder.

Ondernemen is keuzes maken. Als beginnende ondernemer sta je dan ook best voor wat keuzes. Een van die lastige keuzes heeft alles te maken met arbeidscontracten. Omdat je als directeur-grootaandeelhouder ook in dienst bent van je onderneming, moet daarvoor een arbeidsovereenkomst worden opgesteld. Maar, hoe pak je dat precies aan? En wat is een managementovereenkomst precies? En nog belangrijker, wat kies ik als beginnende ondernemer? Dat en meer lees je hieronder.

Arbeidscontract dga

De directeur-grootaandeelhouder (dga) van een onderneming bekleedt een hoge functie binnen het bedrijf en bezit ten minste 5% van de aandelen. Als je net begonnen bent met ondernemen, val je vaak in deze categorie. Vanwege deze hoge functie ben je als dga in de eerste plaats een werknemer, waarmee een arbeidscontract vereist is. Maar hoe stel je zo’n contract op? Lees daarvoor ons eerdere artikel. Daarmee ben je er echter nog niet. Wanneer je werknemers in dienst hebt (dus ook wanneer je zelf als dga in dienst bent van je eigen onderneming), is een salarisadministratie vereist. Het is een taak die zorgvuldigheid vraagt. Hoe je hier precies mee aan de slag gaat, lees je hier.

Managementovereenkomst

Dan is er nog een managementovereenkomst, een van de termen die gebruikt wordt voor een overeenkomst van opdracht. Deze verschilt op twee belangrijke punten van een arbeidsovereenkomst:

  1. Bij een arbeidsovereenkomst is een werknemer ‘persoonlijk gehouden’ het werk uit te voeren en in die zin niet vervangbaar. Bij een managementovereenkomst is de manager opdrachtnemer die zich kan laten vervangen.
  2. Een werknemer is ondergeschikt aan zijn of haar werkgever, waar een manager (via een managementovereenkomst) het werk naar eigen inzicht kan uitvoeren en in die zin een bepaalde vrijheid heeft.

Deze beide verschillen maken een managementovereenkomst voordelig voor zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer. Andere voordelen zijn voor jou als ondernemer zijn:

  • Je betaalt alleen voor verricht werk, dus is er geen sprake van doorbetaling bij ziekte en vakantie;
  • De overeenkomst kun je eenvoudig beëindigen zonder financiële gevolgen zoals een ontslagvergoeding;
  • Loonheffing hoeft niet ingehouden te worden, maar de opdrachtnemer betaalt zelf zijn/haar belasting;
  • Je huurt een manager alleen in voor het te verrichten werk. Wanneer die taak voltooid is, blijf je dus niet achter met een werknemer die geen functie meer heeft.

Verkleuring: het grote risico

Hoewel een managementovereenkomst dus voor beide partijen voordelig kan zijn, bestaat er ook een risico waarmee men rekening moet houden. Dit risico noem je verkleuring. Hierbij verwordt de overeenkomst van opdracht tot een arbeidsovereenkomst. De voorwaarden van de overeenkomst zijn dan zodanig opgesteld dat de overeenkomst beantwoordt aan de wettelijke definitie van een arbeidsovereenkomst. De wetgever zal de overeenkomst dus ook als zodanig beschouwen. Dit kan voor de opdrachtnemer grond zijn om bij ontslag bezwaar aan te tekenen.

Beste optie voor starters

Als je net een bv bent gestart, sta je voor een spannende keuze: ga je zelf (als dga) aan de slag met het bestuur van je onderneming? Of huur je iemand in die al vaker als bestuurder werkzaam is geweest, om die ervaring in te zetten voor de groei van je bedrijf?

Als starter heb je een beperkt budget. Het is dan slim om waar zelf werkzaamheden uit te voeren om te besparen op loonkosten. Daarbij heb je als bestuurder verreweg het meest te zeggen over de koers van je onderneming. Huur je een manager in, dan wil deze waarschijnlijk op zijn of haar eigen manier naar jouw doelen toewerken. Mogelijk sta je daar niet achter en dan is het lastiger de opdrachtnemer te corrigeren.

Onze aanbeveling is dan ook zelf als bestuurder aan de slag te gaan.

Tot slot (aanrader)

Wil je meer weten na het lezen van deze blog? Dan ben je bij Firm24 aan het juiste adres! Lees hier hoe Firm24 je kan helpen met het regelen van een arbeidscontract voor dga’s en check hier snel hoe onze specialisten je kunnen helpen met een managementovereenkomst. Eerst nog wat algemene vragen? Neem contact op voor een vrijblijvend check-gesprek.

logo_firm24_color_9b432741b9
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.
Bijgewerkt op 30 juli 2024
Gepubliceerd op 18 juli 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24