Consumentenrecht voor ondernemers: wat je moet weten

Stel je voor: je hebt net een grote investering gedaan in je bedrijf, en dan loopt een contract met een leverancier mis. Je denkt als ondernemer minder beschermd te zijn dan een consument, maar dat is niet altijd het geval. In sommige situaties kunnen kleine bedrijven namelijk een beroep doen op het consumentenrecht. Dit fenomeen heet reflexwerking. Hier lees je hoe dit werkt en wanneer je er gebruik van kunt maken.

Consumenten zijn beter beschermd

Consumenten zijn bij de aankoop van producten of diensten vaak beter beschermd dan bedrijven. Het consumentenrecht bevat talloze regels die bedoeld zijn om de consument te beschermen tegen misleidende praktijken. Denk aan regels over algemene voorwaarden, levertijden, garanties, annuleringen en aankopen op afstand.

Wanneer kan een ondernemer een beroep doen op het consumentenrecht?

Kleine bedrijven, zoals zzp'ers, vof’s en eenmanszaken, kunnen in bepaalde gevallen toch profiteren van het consumentenrecht. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je een contract sluit met een aanzienlijk grotere partij en het product of de dienst buiten je vakgebied valt. Stel je voor dat je als zzp'er een zakelijke website laat bouwen door een groot webdesign bedrijf, en de website blijkt niet aan je verwachtingen te voldoen. In zo'n geval kun je je beroepen op het consumentenrecht.

Een ander voorbeeld is wanneer je een zakelijk abonnement afsluit voor privégebruik. Heb je bijvoorbeeld een zakelijk mobiel abonnement dat je uitsluitend privé gebruikt? Of een zakelijk energiecontract dat je thuis voornamelijk voor huishoudelijk gebruik inzet? Dan kan reflexwerking van toepassing zijn, waardoor je aanspraak kunt maken op consumentenbescherming.

Wanneer reflexwerking niet geldt

Het werkt ook andersom: als je een privécontract vooral zakelijk gebruikt, kan de aanbieder zakelijke voorwaarden toepassen. In zo'n situatie kan de aanbieder, en uiteindelijk een rechter, beslissen dat je geen recht hebt op consumentenbescherming.

De keuze tussen zakelijke en consumentencontracten

Bij het afsluiten van een contract moet je goed nadenken of je een zakelijk of een consumentencontract kiest. Consumentencontracten zijn vaak gemakkelijker op te zeggen, maar zakelijke contracten bieden doorgaans belastingvoordelen. Maak een weloverwogen keuze die past bij jouw situatie en bedrijfsvoering.

Algemene voorwaarden en consumentenbescherming

Consumenten worden beschermd door regels rond algemene voorwaarden. Er zijn zwarte en grijze lijsten met bepalingen die respectievelijk verboden of onder bepaalde voorwaarden toegestaan zijn. Dit kan ook relevant zijn voor ondernemers die gebruik willen maken van consumentenbescherming.

Praktijkvoorbeeld: zo werkt reflexwerking

Stel, je bent een zzp'er die bedrijfsadvies geeft en je laat een grote websitebouwer een zakelijke website maken. Deze opdracht valt buiten je kernactiviteiten. Als de website niet aan je verwachtingen voldoet, kun je je beroepen op het consumentenrecht. Maar als je bijvoorbeeld een webshop runt, geldt deze bescherming meestal niet, omdat de webshop een cruciaal onderdeel is van je werkzaamheden.

Wat te doen als je beroep wilt doen op consumentenrecht

Denk je recht te hebben op consumentenbescherming? Volg dan deze stappen:

  1. Bespreek de situatie met de tegenpartij: Probeer er samen uit te komen.
  2. Schakel een bemiddelaar in: Als jullie er niet uitkomen, kan een onafhankelijke derde helpen.
  3. Raadpleeg een jurist: Laat een jurist de situatie beoordelen en verdere stappen adviseren.
  4. Overweeg juridische stappen: Als laatste redmiddel kun je via de rechter je gelijk proberen te halen.

Voor meer informatie kun je terecht bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Door goed op de hoogte te zijn van deze regels en je rechten, kun je als kleine ondernemer beter navigeren in de wereld van overeenkomsten en contracten. Reflexwerking biedt in sommige gevallen een waardevolle bescherming, vergelijkbaar met die van een consument. Zo kun je met vertrouwen ondernemen, wetende dat je in bepaalde situaties toch beschermd bent.

logo_firm24_color_9b432741b9
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.
Gepubliceerd op 16 juli 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24