Contract met je klant opstellen? Voorkom deze 3 blunders

De basis van een onderneming runnen is het zakendoen met klanten. Zonder klant heb je feitelijk geen inkomsten en dus geen bedrijf. Leg bij het zakendoen goed de afspraken vast rondom producten of diensten die je levert middels een contract. Het komt niet alleen professioneel over, je voorkomt ook narigheid als je dingen goed vastlegt. Maar een goed contract opstellen kan lastig zijn. Let er daarom op dat je bij het vastleggen geen blunders maakt. Ga jij binnenkort een contract opstellen? Lees hieronder dan de 3 meest voorkomende blunders en hoe jij deze voorkomt.

Blunder 1 contract opstellen – Onduidelijk laten wat je precies moet doen

Discussies met (ontevreden of lastige) klanten komen nu eenmaal voor. Vaak ligt de oorzaak in een verschil van verwachtingen. Een vaak voorkomende mismatch in verwachtingen houdt verband met de omvang van het werk en met bijvoorbeeld de betaling of betalingstermijnen. Deze verwarring kan je voorkomen. Ga jij een contract opstellen? Ga dan de volgende vragen na:

Als het verkeerd gaat, wat moet er dan gebeuren? Moet je het werk of de dienst opnieuw leveren? Moet je de verdiensten terug storten? Of een vergoeding betalen?

Een goed contract opstellen is een kwestie van vooruit denken. Specificeer daarom exact wat je moet doen, wanneer je het moet doen, en probeer zo veel mogelijk scenario’s te bedenken waarop het mis kan gaan. Als je een bepaling hebt geschreven, probeer je dan in te leven in je wederpartij en bedenk hoe hij of zij het in zijn voordeel uit zou leggen. Pas hem aan en ga net zo lang door totdat er geen verschil meer mogelijk is met jouw uitleg. Een contract opstellen is ook een kwestie van goed nakijken, want veel denkwerk voor dit soort contracten is natuurlijk al eerder gedaan. Dit soort overeenkomsten zijn vaak voor 90% standaard. Je kunt hier bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende modelcontracten of even sparren met een jurist.

Concrete tip contract opstellen: Laat een contract eens doorlezen door een bevriende ondernemer. Hij of zij haalt er vaak dingen uit die je zelf misschien over het hoofd ziet.

Contract

Blunder 2 contract opstellen – Je vergeet te verwijzen naar algemene voorwaarden

Stel je hebt goede en gunstige algemene voorwaarden op papier gezet (en eventueel door een jurist laten checken). Maar dan ben je er nog niet. Je moet er namelijk voor zorgen dat je klanten deze voorwaarden gezien hebben. Verwijs ernaar op zoveel mogelijk relevante manieren, en zorg ook dat ze gelezen kunnen worden! Zend ze mee met je offerte, print ze achterop je opdrachtbevestiging, zet ze op je website en verwijs ernaar in je e-mailhandtekening. Doe je dit allemaal niet? Dan heb je er feitelijk niets aan.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je klant akkoord gaat met je voorwaarden. Dat gebeurt traditioneel door een contract te ondertekenen waarin wordt verwezen naar de algemene voorwaarden die in de bijlage zitten. Maar het kan ook bij online verkopen met een “akkoordverklaring” in het betaaltraject. Het is dus niet genoeg om ze alleen op je website te zetten!

Concrete tip contract opstellen: Laat de klant akkoord geven op een offerte of opdrachtbevestiging waar je algemene voorwaarden duidelijk uit blijken

Blunder 3 contract opstellen – Je spreekt dingen af die niet mogen

De basis van afspraken maken met klanten is dus dat je zaken beschrijft in (algemene) voorwaarden. Ga jij een contract opstellen? Pas dan op dat je daarin niet te creatief in je eigen voordeel bent. De kans bestaat dat je daarmee namelijk een klantcontract opstelt met bepalingen die in strijd zijn met een wettelijk voorschrift.

Ontstaat er een geschil dat bij een rechter komt? Dan heb je kans dat hij of zij (delen van) bepalingen of misschien zelfs de hele overeenkomst nietig verklaart. Dit gebeurt veel bij arbeidscontracten, waar bijvoorbeeld een te lange proeftijd wordt afgesproken. Of in het huurrecht, waar te korte opzegtermijnen worden gehanteerd. Nu hoef je het wiel gelukkig niet opnieuw uit te vinden en kun je vaak gebruik maken van standaard huurcontracten of arbeidscontracten. Maar let op, het verschil zit ‘m in de details en het recht kan ingewikkeld zijn. Een contract opstellen doe je dus het beste met advies van een jurist.

Concrete tip contract opstellen: Word niet te creatief in het verzinnen van bepalingen. Een goed contract opstellen doe je dan ook altijd met een check door een jurist, laat een contract nakijken door een jurist.

Duim

Tot slot

Een goed contract opstellen kan dus best lastig zijn! Hopelijk hebben we je een beetje op weg kunnen helpen! Heb je nog andere vraagstukken? Neem een kijkje tussen onze andere blogs. Wil jij ook een contract opstellen met je klant, maar heb je eerst nog vragen? Plan dan een gratis check-gesprek in om al je vragen te stellen!

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 28 september 2023
Gepubliceerd op 9 juni 2016

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 18:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24