Werken tot je 100ste? De AOW-leeftijd uitgelegd

‘Is die AOW-leeftijd nou weer omhoog?’ en ‘als het zo doorgaat werken we straks tot ons 100ste’. We klagen er vaak over: de AOW-leeftijd. En op zich is dat ook niet zo gek, want hij lijkt inderdaad ieder jaar weer omhoog te gaan. Maar hoe wordt die AOW-leeftijd nou eigenlijk vastgesteld en zijn er ook mogelijkheden om eerder van dat welverdiende pensioen te genieten? Lees snel verder want wij vertellen je alles over de AOW-leeftijd! 

AOW, wat is het?

De Algemene Ouderdomswet, ook wel afgekort als AOW, is het basispensioen dat je krijgt wanneer je met pensioen gaat. We noemen de leeftijd wanneer je recht hebt op dit basispensioen de zogenaamde AOW-leeftijd. Misschien kan je het nog wel herinneren? Die tijd dat de AOW-leeftijd op 65 lag en hier geen twijfel over mogelijk was. Tot deze leeftijd in 2013 ineens variabel werd en het nog maar afwachten was wanneer jij straks met pensioen kan gaan. In 2022 was de AOW-leeftijd 66 jaar en 7 maanden, maar we kunnen je nu alvast vertellen dat deze leeftijd niet voor eeuwig hetzelfde blijft en dat hij dit jaar, in 2023, al verschuift. 

De gedachten achter het getalletje 

Al sinds het begin van de ‘variabele AOW-leeftijd’ verandert de vaststelling voortdurend. Eerst was het idee om de AOW-leeftijd ieder jaar met vaste stappen te verhogen. Later werden deze stappen toch steeds een stukje versneld, totdat er een wet werd aangenomen die regelt dat de AOW-leeftijd gekoppeld zou worden aan de levensverwachting. Stijgt de levensverwachting met 1 jaar? Dan zou ook de AOW-leeftijd met 1 jaar stijgen. Ook deze regel hield geen stand en vanaf 2026 geldt: 4,5 maand stijging van de levensverwachting, is 3 maanden stijging van de AOW-leeftijd. Dit wordt berekend aan de hand van de levensverwachting van 65-jarigen door het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Een stijging in 2023 en 2028 

Tot en met 2025 staat de AOW-leeftijd vast. Vanaf 2026 zal de nieuwe berekening van toepassing zijn op de AOW-leeftijd. De AOW-leeftijd wordt altijd vastgesteld door vijf jaar vooruit te kijken. We zien dat in 2023 de leeftijd met drie maanden stijgt. Daarna staat de leeftijd tot het jaar 2027 op 67 jaar. Ondanks het feit dat de nieuwe berekening vanaf 2026 wordt toegepast, blijft de AOW-leeftijd hetzelfde, omdat de levensverwachting niet genoeg stijg om de AOW-leeftijd te laten stijgen. In 2028 verandert dit en stijgt de AOW-leeftijd met 3 maanden door een verhoging in de levensverwachting. Om het te verduidelijken zetten we de AOW-leeftijden tot en met 2028 voor je op een rij: 

202266 jaar en 7 maanden
202366 jaar en 10 maanden
202467 jaar
202567 jaar
202667 jaar
202767 jaar
202867 jaar en 3 maanden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wist je dat?

Wist jij dat de AOW-leeftijd en de pensioenleeftijd niet hetzelfde zijn? AOW is hetgeen wat je krijgt van de overheid en pensioen is hetgeen wat je krijgt van een werkgever. De leeftijd waarop je AOW krijgt en de leeftijd waarop je pensioen krijgt liggen niet gelijk. Dit komt omdat de berekening waarop dit gebaseerd wordt niet gelijk is. Zo stijgt de AOW per 4,5 jaar levensverwachting, met 3 maanden AOW en is dit bij het pensioen nog per 1 jaar levensverwachting, met 1 jaar pensioen. 

Eerder achter de geraniums

Heb jij echt geen zin om tot je 67ste te werken? Dan is het mogelijk om eerder met pensioen te gaan. Maar, dit kan natuurlijk niet zomaar want anders zou iedereen op z’n 40ste al stoppen met werken. Wanneer jij eerder met pensioen wilt gaan moet je genoeg financiële middelen hebben om dit te kunnen doen. Het is daarom van groot belang om op tijd te beginnen met de voorbereidingen op een vervroegd pensioen. Maak een financieel overzicht en begin ruim op tijd met sparen voor je pensioen. Denk goed na over de manier waarop je wilt sparen voor je pensioen. Doe je dit via de bank of via ander vermogen? Hou altijd in gedachten dat wanneer je eerder stopt met werken, je ook minder pensioen opbouwt bij een eventuele werkgever. Of je nou vroeg met pensioen wilt gaan of nog lekker lang doorwerkt, ook als ondernemer is het van groot belang om je goed voor te bereiden op je pensioen. Lees hier over de opties die je als ondernemer hebt!

Regel nu jouw pensioen!

Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.

Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 20 maart 2024
Gepubliceerd op 15 maart 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24