Hypothecaire lening van je holding? Tuurlijk kan dat!

Op internet circuleert een leuk filmpje waarin topondernemer Elon Musk op televisie vertelt dat hij van tijd tot tijd in Tesla-fabrieken overnacht. Als toegewijde ondernemer zul je vast ook tot laat op kantoor bezig zijn, maar het is wel prettig als je naderhand naar huis kunt. Maar hoe doe je dat, ondernemen en een huis kopen? Is het mogelijk om geld uit je holding te gebruiken voor de aankoop van een huis en een hypotheek vanuit holding of eigen bv te nemen? Dat en meer lees je in dit artikel.

Een huis financieren vanuit je bv

Voor het financieren van de aankoop van een woning bestaan verschillende opties. Je kan ervoor kiezen ergens geld te lenen, maar je kan ook vermogen gebruiken door kapitaal te onttrekken van de bv of van de bv geld lenen voor de aanschaf van een huis. Hieronder bespreken we de manieren waarop je dat kunt doen.

Dividend uitkeren voor inleg

Een optie is om jezelf dividend uit te keren dat je vervolgens kunt inleggen voor de aanschaf van een woning. Dividend is een winstuitkering die je ontvangt wanneer de onderneming winst boekt. Afhankelijk van het type en de hoeveelheid aandelen die je in de bv hebt, heb je als directeur grootaandeelhouder (DGA) recht op (een deel van) de winst. Wil je meer weten over hoe het uitkeren van dividend aan jezelf werkt? Lees dan dit artikel.  

Checklist

Hypothecaire lening vanuit je bv

Het klinkt misschien gek - geld lenen van de bv voor een private aankoop - maar het kan erg voordelig zijn een privé hypotheek of hypothecaire lening af te sluiten bij je eigen bv. Vaak bespaar je duizenden euro's ten opzichte van een lening bij een bank, zeker als je kiest voor een hypotheek via je eigen bv. Dit heeft te maken met lagere rentepercentages en belastingtarieven. Je sluit simpelweg een hypotheekovereenkomst met je bv, waarmee je eigen bv een hypotheek verstrekken kan, en betaalt de aflossing en rente aan je bv. Wanneer een lening uit de bv verstrekt wordt, zal deze in de aangifte inkomstenbelasting moeten worden gezet door jezelf. De bv moet de lening in de aangifte vennootschapsbelasting zetten. Let wel op: een rekening courant lijkt op een lening, maar is wel anders. Lees hier meer over de rekening courant.

Verhuur door eigen bv

Een andere mogelijkheid is om je bv het huis dat je op het oog hebt te laten kopen. Vervolgens kan de bv dit aan jou verhuren middels een huurovereenkomst. Een nadeel hiervan is wel dat de bv vervolgens onroerendezaakbelasting moet afdragen en de Belastingdienst eventuele waardevermeerdering eveneens doorberekent aan de bv.

Duim

Zakelijke voorwaarden en statuten

Wil je een lening verstrekken vanuit de bv? Dan gelden daarvoor zogenaamde ‘zakelijke voorwaarden'. Het uitgangspunt van deze voorwaarden is dat de lening- of hypotheekovereenkomst aan dezelfde voorwaarden moet voldoen als wanneer de bv een zakelijke lening zou verstrekken aan een derde partij onder vergelijkbare omstandigheden, zoals een vergelijkbaar inkomen. Je mag jezelf dus niet aantrekkelijker voorwaarden bieden dan in een normaal geval zou worden geboden. Wees je er ook van bewust dat een lening vanuit je bv enkel mogelijk is als in de statuten staat vermeld dat dit een optie is. Een aflossingsvrije lening van de bv is in sommige gevallen ook mogelijk. De bv betaalt in dat geval geen rent. Vaak moet in zo'n geval de lening voldoen aan aanvullende voorwaarden.

Risico’s

Houd de volgende zaken indachtig wanneer je een huis financiert vanuit je bv:

  • onzakelijk handelen

Wanneer je niet aan de zakelijke voorwaarden voldoet of wanneer je de afspraken van het leenovereenkomst niet nakomt, kan dit beschouwd worden als onzakelijk handelen en mogelijk niet meer worden gezien als een echte lening. Wanneer het onzakelijk handelen is, wordt de lening die de bv verstrekt gezien als inkomen.

  • Afbetalen

Ook een hypotheek vanuit je eigen bedrijf moet ooit afbetaald worden. Het feit dat je van geld leent van een bedrijf waarvan je eigenaar bent, ontslaat je niet van de plicht het geleende geld (conform de afspraken in de hypotheekovereenkomst) af te lossen.

  • Zwaar weer

Ondernemingen kennen betere en slechtere economische tijden. Als je bv in zwaar weer terechtkomt, moet je oppassen dat deze niet ten onder gaat aan de financiering van je woning. Mocht het zover komen, kan je zelfs wanbestuur verweten worden, zeker als je financiering via je eigen holding is verlopen. Bedenk dus goed of je onderneming een dergelijke financiering kan bieden en hoe je hiermee omgaat als je onderneming het water aan de lippen komt te staan.

  • Verkopen van je onderneming

Als je er ooit voor kiest je onderneming te verkopen, zul je er rekening mee moeten houden dat je privékapitaal tegenover de lening zult moeten stellen. Als je dit niet hebt, wordt het lastig je onderneming te verkopen omdat overnamekandidaten niet snel geneigd zullen zijn de uitstaande financiering aan te houden.

  • Wet excessief lenen

Hoeveel mag je nou eigenlijk lenen en box 1, box 2, box 3? Hoe zit het nou eigenlijk precies met het bedrag dat je mag lenen? Wanneer je een groter bedrag leent dan € 700.000, wordt dit gezien als een excessieve lening. Het bedrag wordt in dat geval belast in box 2, omdat dit onder inkomsten uit aanmerkelijk belang wordt gezien.

Regel nu de hypothecaire lening van je bv!

Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.

Max Zuidinga linkedin
Max is student Nederlandse taal en cultuur en schreef daarnaast enkele artikelen.
Bijgewerkt op 29 november 2024
Gepubliceerd op 9 november 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 18:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24