Je merknaam registreren in de Benelux of Europa, wat is het verschil?

De meeste Nederlandse ondernemers kiezen voor een Benelux merkregistratie. Dit betekent dat je merknaam dan beschermd is binnen Nederland, België en Luxemburg en dit regel je via het BIOP. Toch kan het soms nodig zijn om je merknaam ook buiten de Benelux te laten registreren, bijvoorbeeld in de Europese Unie of zelfs nog daarbuiten. Maar wanneer kies je nou waarvoor en wat is het verschil?

Welke opties heb ik?

Als ondernemer heb je een aantal opties wanneer het gaat om merkregistratie. Zo kan je je merknaam laten registreren binnen de Benelux, maar kan je ook gaan voor een bredere registratie en dus een bredere bescherming. Het is namelijk ook mogelijk om je merknaam te registreren binnen de Europese Unie of zelfs internationaal. De processen gaan allemaal net even anders en daarom zetten we alle mogelijkheden onder elkaar voor je op een rijtje.

Merknaam registratie binnen de Benelux, hoe en waarom?

De meest voor de hand liggende optie is een registratie binnen de Benelux (België, Nederland en Luxemburg) en dit is in de meeste gevallen ook genoeg. Als jij als Nederlandse ondernemer jouw producten in Nederland aanbiedt, ben je in deze markt uiteraard beschermd. Deze bescherming kan worden ingeroepen tegen alle partijen die actief zijn in de Nederlandse markt, ongeacht waar deze partijen vandaan komen. Bied je jouw producten aan op de markt in België of Luxemburg? Dan is jouw merk ook daar beschermd tegen inbreuken. Een merknaam registratie gaat via het BIOP (Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom). Na registratie van het merk vindt toewijzing vaak plaats binnen zes maanden en een Benelux registratie is tien jaar geldig. Daarna is het altijd mogelijk om deze te verlengen. Mocht je later toch beslissen om je Benelux registratie verder uit te breiden naar andere landen dan wordt de Beneluxregistratie als “basis” gebruikt waarop die uitbreiding plaatsvindt.

Merknaam registratie binnen de Europese Unie, hoe en waarom?

Het kan zijn dat jij als Nederlandse ondernemer een sterk merk hebt opgebouwd, en jouw product of dienst wil gaan aanbieden in een ander land binnen de Europese Unie (EU). Om er zeker van te zijn dat jouw merk daar niet met voeten getreden kan worden (bijvoorbeeld door imitatie) kun je ervoor kiezen om jouw merk als EU-merk te registreren. Je krijgt in dat geval een Uniemerk en hiermee ben je beschermd in alle landen binnen de EU. Een Uniemerk regel je via de EUIPO (Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie). Ook een Uniemerk geldt voor tien jaar en kan hierna zo vaak verlengd worden als je maar wilt.

Merknaam registratie buiten de Europese Unie, hoe en waarom?

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat jij je producten of diensten wil gaan aanbieden in een land buiten de Benelux en buiten de Europese Unie. Hoe dit precies werkt, ligt aan het land waarin jij graag bescherming wil. Er zijn namelijk flink wat landen aangesloten bij het zogenaamde ‘Madrid systeem’. Dit is een internationaal verdrag voor merkbescherming. Wanneer het land of de landen waar jij bescherming wil zijn aangesloten bij dit Madrid systeem dan kan je deze merkbescherming regelen via het BIOP. Is het land waar jij bescherming wil niet aangesloten bij het Madrid systeem? Dan moet merkregistratie geregeld worden via het merkenregister van dat desbetreffende land. Dit kost dus iets meer moeite en tijd.

raket

Firm24 helpt je!

Vaak is een merkregistratie binnen de Benelux genoeg, maar in sommige gevallen kan het nuttig zijn om een bredere merkbescherming te overwegen. Wat je ook kiest, Firm24 staat voor je klaar om je te helpen. Voor een scherpe prijs kan je bij onze specialisten terecht voor een merkregistratie, merknaam registratie of beeldmerk registratie. Klik snel op deze link voor alle mogelijkheden!

Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 8 december 2023
Gepubliceerd op 5 maart 2020

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24