5 vragen over stichting oprichten, waar moet je op letten?

Een stichting is een vreemde eend in de bijt ten opzichte van andere rechtsvormen. In een stichting draait het namelijk niet om winst maken, maar om het verwezenlijken van een specifiek doel. Dit kan bijvoorbeeld een maatschappelijk doel zijn. Maar hoe richt je een stichting op? En wat komt er allemaal bij kijken? In deze blog worden de vijf meest gestelde vragen over het oprichten van een stichting beantwoordt. Wil je weten welke vragen dat zijn? Lees dan gauw verder.

Vraag 1: Wat is een stichting?

Een stichting wordt vaak opgericht om een sociaal of maatschappelijk doel te realiseren. Soms wordt er winst gemaakt binnen een stichting. Dit wordt gebruikt voor het beoogde doel. Dit doel is opgenomen in de statuten. Om die reden is een stichting oprichten voor veel startende ondernemers niet de meest logische rechtsvorm voor het oprichten van een bedrijf. Desondanks kan deze rechtsvorm in een aantal gevallen zeer van pas komen. Welke gevallen dat zijn komen later in deze blog aan bod. Tevens verschilt de organisatiestructuur van een stichting ten opzichte van andere rechtsvormen. Een stichting heeft een bestuur, maar kent bijvoorbeeld geen leden. Daarnaast kent de stichting geen aandeelhouders en dividendrechten.

Vraag 2: Hoe kan ik een stichting oprichten?

Voor het oprichten van een stichting moet je verplicht langs de notaris, omdat jouw stichting officieel wordt opgericht door middel van een notariële akte. Tijdens het bezoek aan de notaris verklaar je dat je een stichting gaat oprichten en laat je het doel van jouw stichting vastleggen in de statuten. Een stichting mag je vanaf één persoon oprichten. Oprichters mogen alleen natuurlijke personen zijn. Vanzelfsprekend moet je de stichting laten inschrijven bij de KvK, een goede notaris regelt dit gelijk voor je.

Wil je een stichting oprichten? Dan ben je bij FIRM24 aan het juiste adres. In slechts 4 eenvoudige stappen is jouw stichting al opgericht.

hand en papier

Vraag 3: Wie is er aansprakelijk binnen een stichting?

Een stichting bezit “rechtspersoonlijkheid”. Dat betekent concreet dat een stichting zelfstandig drager is van alle rechten en verplichtingen. Rechtspersoonlijkheid lijkt een formeel en stoffig begrip, maar is een extreem belangrijk voor de oprichters. Waarom? Mocht de stichting zijn verplichtingen niet kunnen nakomen dan kan de oprichter niet gedwongen worden om die schulden op zich te nemen (extreme gevallen daargelaten). Rechtspersoonlijkheid biedt de oprichter dus de zekerheid dat zijn of haar privévermogen beschermd blijft, ook als de stichting failliet gaat.

Vraag 4: Ben ik verplicht belasting te betalen?

In sommige gevallen wordt de stichting als onderneming gezien. Er wordt beoordeeld of de stichting deelneemt aan het economisch verkeer aan de hand van kapitaal en arbeid en daarbij winst verwacht te behalen. Een plicht tot afdracht van vennootschapsbelasting is hiervan het gevolg. Eveneens kan het zo zijn dat de stichting verplicht belasting moet afdragen. Wanneer de stichting personeel in dienst neemt, krijgt zij ook te maken met loonheffingen.

Vraag 5: Hoe kan ik mijn stichting opheffen?

Een stichting kan worden opgeheven op de wijze waarop dit in de statuten is vastgelegd. Dit gaat meestal door een afbetaling van resterende kosten en toekenning van resterende baten aan het statutaire doel, waarna de balans op 0 uit dient te komen. Vervolgens neemt het bestuur een besluit tot ontbinding, waarna dit besluit wordt ingeschreven bij de kamer van koophandel. Een stichting kan ook failliet verklaard worden door de rechter, maar dat wil je natuurlijk niet.

mail

Liever eerst sparren over een stichting oprichten?

Waarschijnlijk heb je – ook na het lezen van het bovenstaande – nog vragen. Het zou gek zijn als je die niet zou hebben, want bij het oprichten van een stichting komt nog veel bij kijken. Wil je wat meer weten over het oprichten van je stichting? Eén belletje is genoeg om je te laten adviseren door onze fiscalisten.Je kunt overigens ook gewoon je vraag in de mail zetten.

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 7 december 2023
Gepubliceerd op 24 november 2016

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 18:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24