Wanneer ben je gebonden aan een overeenkomst?

Bij het kopen van een huis teken je een contract. Logisch dat er op deze manier een overeenkomst is gesloten waar verbintenissen uit voortvloeien. Dit betekent dat beide partijen zich ergens aan moeten houden: jij betaalt geld en krijgt daarvoor in de plaats een woning. Maar voor het sluiten van overeenkomsten is een handtekening niet altijd noodzakelijk. Ook zonder die krabbel kan jij vastzitten aan verplichtingen, misschien wel zonder dat je het wist... In deze blog leggen we je uit hoe dat zit!

De ‘standaard’ overeenkomst

Terug naar het voorbeeld van het kopen van een huis. Dit is (voor de gemiddelde mens) geen dagelijkse uitgave, dus hier zitten veel wettelijke verplichtingen aan vast. Volgens deze procedure moet je bijvoorbeeld langs bij de notaris die een koopakte opstelt waar jij vervolgens je handtekening onder zet. Dit is overduidelijk: er is een overeenkomst gesloten waardoor jij na betaling van een paar ton eigenaar bent geworden van de woning. Veel mensen denken aan zo’n scenario bij de term ‘overeenkomst’, maar niet elke overeenkomst is zo zwart-wit.

Biertje?

Bij overeenkomsten gaat het namelijk om wilsovereenstemming. Is er bij beide partijen een wil en is deze wil door die persoon verklaard? Dan is er sprake van aanbod en aanvaarding en komt een overeenkomst tot stand. Dit betekent dat er dus niet per se een handtekening onder hoeft te staan. Sterker nog, de overeenkomst hoeft niet altijd schriftelijk te zijn. Ook mondeling kun je namelijk je wil verklaren aan de wederpartij. En grote kans dat jij dat vandaag al hebt gedaan of nog zult doen. Je hebt zin in een biertje en bestelt dit bij de bar. De barman geeft jouw het spa goud in en in ruil hiervoor betaal jij drie euro. Hier is zonder papier aan te pas gekomen een overeenkomst gesloten waardoor jij kan genieten van je alcoholische versnapering.

Niet ondertekend, toch gebonden

Een onderneming drijven is wel iets anders dan een biertje bestellen. Geldt dan ook dat je als ondernemer gehouden bent aan afspraken zonder dat jij je handtekening eronder hebt gezet? In sommige gevallen is dit inderdaad zo. Stel, je bent een vof gestart met een vriendin van je. Jullie hebben onderhandeld en uiteindelijk een vennootschapscontract opgesteld, maar door de hectiek van de nieuwe onderneming vergeten te ondertekenen. Na een tijdje ontstaat er toch onenigheid tussen jullie en wil jij het liefst uit de vof stappen. In het contract staat echter dat dit niet kan zonder toestemming van de ander, maar dat contract heb je niet getekend. Toch ben je in dat geval gehouden aan de bepaling, omdat je de onderneming al die tijd uitvoerde volgens de regels die in het contract staan.

Communication is key

Uiteindelijk is de grote vraag dus of er wilsovereenstemming is bereikt. Dit is een kwestie van communicatie. Stel, je hebt lang gepraat en onderhandeld met de notaris en zij stuurt jou de overeenkomst op waar alle zaken in staan waar jullie het over eens zijn. De notaris begint alvast met haar werkzaamheden, maar jij hebt nog niet getekend. Als je de eerste factuur binnenkrijgt, claim je dat je die niet hoeft te betalen omdat je het contract niet hebt ondertekend. We weten nu: geen ondertekening betekent niet per definitie geen overeenkomst. En aangezien het voor beide partijen duidelijk was wat de bedoeling was, ben jij gewoon gehouden aan de overeenkomst. Betalen die factuur!

handen schudden

Stel een duidelijke overeenkomst op

Mondeling, schriftelijk, ondertekend of niet: deze afspraken kunnen allemaal even bindend zijn. Ons advies is daarom ook: neem altijd de tijd om een goed contract op te stellen! Maar als ondernemer is het nog best moeilijk om zelf zo’n document te maken. Daarom kun je bij Firm24 altijd terecht om alle juridische documenten op maat te laten maken voor een goede prijs. Je kunt bijvoorbeeld een vennootschapscontract door ons laten opstellen, aanpassen of nakijken zodat jij niet opeens voor verrassingen komt te staan. Liever even sparren of heb je nog een vraag? Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten!

Charlotte Russel linkedin
Charlotte Russel is student Notarieel Recht én juridisch content specialist.
Bijgewerkt op 8 december 2023
Gepubliceerd op 16 december 2021

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24