Richt een spaar BV op en maak geen verlies op je spaargeld

Begin jaren ‘90 leverde het stallen van vermogen op een spaarrekening bij de bank nog een behoorlijke vergoeding op: om en nabij de 5%. Inmiddels staat de spaarrente tegen de 0% aan. Dit percentage ligt daarmee een stuk lager dan het fictieve rendement waarover belasting moet worden betaald. De fiscus gaat er namelijk vanuit dat het houden van spaargeld een bepaalde winst genereert. In Box 3 gaat de fiscus uit van een vastgesteld fictief rendement over het saldo van je bezittingen en schulden. Dit rendement wordt belast met dertig procent. Geld sparen op de bank levert je dus niks meer op, maar kost enkel geld. De staatssecretaris van Financiën heeft nieuwe plannen bekendgemaakt om de box 3-heffing aan te passen. Een wetsvoorstel wordt in 2020 verwacht. De plannen lijken goed nieuws te zijn voor spaarders, voor beleggers is dit echter een ander verhaal.

Meer belasting betalen dan rentevoordeel

Doordat de rente op dit moment lager staat dan ooit en de verwachtingen niet zijn dat dit (op korte termijn) weer omhoog gaat, is een spaarrekening niet meer de meest efficiënte manier om om te gaan met je vermogen. Hoe meer vermogen je hebt, des te hoger het fictieve rendement is dat in aanmerking wordt genomen. Maar daar kun je wat tegen doen!

Diagram

Wat zijn de alternatieven?

Natuurlijk kun je je geld opnemen en verstoppen in huis. Je kunt je geld ook gewoon uitgeven of in delen (belastingvrij) schenken. Allemaal alternatieven, maar ook daar wordt je vermogen niet rendabel van. Het beleggen in vastgoed of in aandelen kan daarentegen wel rendabel zijn, maar daar kleven veel risico’s aan en je moet er maar net de tijd, zin en kennis voor hebben. Wat blijft er dan over: de spaar-BV!

De oplossing: Spaar BV

Je kunt ook een gewone BV oprichten. Deze BV gebruik je dan als spaar-BV, maar deze verschilt bijna niet van de normale BV. Je verplaatst al je vermogen naar de BV. Het voordeel daarvan is dat niet een fictief rendement, maar een werkelijk tarief wordt belast. De Belastingdienst zal dit zogenaamde ‘boxhoppen’ (het overhevelen van je spaargeld van box 3 naar box 2) onder bepaalde voorwaarden gewoon accepteren: de Spaar-BV is dus een veilige keuze.

Heeft de Spaar-BV nog wel zin na de voorgestelde plannen van de staatssecretaris van Financiën?

In het huidige systeem kan het dus voordelig zijn om je vermogen uit box 3 te verplaatsen naar een Spaar-BV. In het nieuwe voorgestelde systeem per 1 januari 2022 wordt er voor het bepalen van het vermogen in box 3 gerekend met wat daadwerkelijk de verhouding tussen je spaargeld, beleggingen en schulden is. Dit is in plaats van de fictieve verhouding. Over het spaargeld wordt gerekend met een fictief rendement van 0,09% en over de overige bezittingen met 5,33%. Schulden kunnen voor 3,03% in mindering worden gebracht op het totale fictieve rendement. Na berekening van het forfaitair inkomen mag je een bedrag van € 400 aftrekken. Dit is een vrijstelling die voor iedereen geldt. Indien je een fiscale partner hebt, geldt dit voor jullie beide. Het bedrag dat overblijft in box 3 wordt belast met 33%.

Concreet betekent de nieuwe wet dat vanaf 1 januari 2022 spaarders met spaargelden er fiscaal op vooruit gaan en het oprichten van een Spaar BV voor de meeste spaarders niet meer zal hoeven. Echter voor de belastingaangifte van 2020 en 2021 wordt nog uitgegaan van de huidige belastingheffing. Voor spaarders met een spaarvermogen van € 150.000 of meer is gunstig om geen box 3 belasting te hoeven betalen. Een mogelijke oplossing daarvoor is om een Spaar BV op te richten. Let hierbij op dat op 1 januari 2020 de peildatum is voor de belastingaangifte over 2020. Rekening houdend met de oprichting en het openen van een zakelijke rekening raden we het je aan om uiterlijk begin december te starten met de oprichting. Zo kan teleurstelling of noodzakelijke spoedkosten worden voorkomen.

Meer weten? Profiteer van gratis hulp

Nu heb je dit artikel natuurlijk niet uitgelezen om er vervolgens niets mee te doen. Er knagen wat vragen in je achterhoofd. En er is goed nieuws. Die kun je snel beantwoord krijgen. Wij helpen je graag en gratis met dit soort kwesties. Bel naar (0)20 30 80 675 of neem even contact met ons op en we vertellen je over de mogelijkheden.

rick_9045968056
Rick Schmitz linkedin
Rick Schmitz is één van de oprichters van FIRM24 en schreef vroeger artikelen over uiteenlopende onderwerpen m.b.t. het ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 11 december 2023
Gepubliceerd op 15 april 2020

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24