Bedrijfsnaam kiezen? Vind hier 5 tips voor een bedrijfsnaam

Daar sta je dan bij de KvK. De registratie van je bedrijf is hopelijk hét beginpunt van zakelijk succes. Maar je moet wel direct een belangrijk besluit nemen: wat wordt de naam van je bedrijf? Hoe blijf je onderscheidend, zonder dat het onbegrijpelijk wordt? En wat verlangt de wet eigenlijk? We geven je vijf handvatten die je kunt gebruiken bij het bedenken van je bedrijfsnaam.

1. Vind een balans tussen eenvoud en originaliteit

Je kunt tijdens het brainstormen helemaal out-of-the-box gaan en uiteindelijk met een enorm hippe en originele naam komen. Maar als potentiële klanten de naam niet kunnen onthouden, niet kunnen spellen of totaal niet kunnen linken aan jouw product, dan sla je mogelijk heel veel planken mis. Laat de mate van creativiteit ook afhangen van de branche waarin je werkt. Een reclamebureau wil natuurlijk in alle uitingen creativiteit uitstralen – dus ook in de naam -, terwijl een advocatenkantoor juist betrouwbaar moet overkomen. Een originele naam zorgt er uiteraard wel voor dat de naam blijft hangen.

2. Kies voor een ‘schaalbare’ bedrijfsnaam

“Stoelenhandel Zaandam” is zeker een concrete en simpele naam, maar deze handelsnaam kan je toch in de problemen brengen. Stel dat de zaken zo goed gaan dat je gaat uitbreiden met een filiaal in Amsterdam en ook tafels gaat maken, dan is je naam waardeloos. Vooral digitale bedrijven zoals webshops, kunnen hun diensten eenvoudig uitbreiden naar het buitenland. Als je die mogelijkheid wilt openhouden is het slim om nu al rekening te houden met de betekenis en de begrijpelijkheid van jouw naam in het buitenland. Dit betekent echter niet dat je per definitie een Engelse naam moet kiezen.

3. Houd rekening met wet- en regelgeving

Controleer of jouw bedrijfsnaam niet in strijd is met de wet. Zo mag jouw naam in principe niet overeenkomen – of sterke gelijkenissen vertonen – met andere handelsnamen. Gebruik hierbij je gezonde verstand. “Vishandel de Jong” mag waarschijnlijk wel als er 100 kilometer verderop ook een viskar met dezelfde naam staat. Maar als je je elektronicabedrijf “Apple” noemt, kun je problemen verwachten. Ook de naam “Mikrosoft” zal geen stand houden in de rechtbank. Verder mag je in het algemeen geen verwarring of misleiding veroorzaken met je naam. Bedenk ook dat qua speciale tekens alleen @, & en + zijn toegestaan. Als je twijfelt of jouw bedrijfsnaam is toegestaan, kun je contact opnemen met de KvK.

4. Controleer de online beschikbaarheid

De handel in url’s is een gouden business. In 2010 werd het domein sex.com voor het recordbedrag van 11,4 miljoen euro verkocht. Dat bedrag zal niet snel worden overtroffen, maar er zijn nog steeds mensen die er hun werk van maken om url’s op te kopen. De KvK waarschuwt hier ook voor. Hun Handelsregister is namelijk openbaar. Het komt regelmatig voor dat iemand een bedrijfsnaam registreert en dat de url met die naam op dezelfde dag – door iemand anders – wordt geregistreerd. Het is dus slim om eerst je online domein te registreren voordat je naar de KvK gaat.

schild

5. Registreer je merk

Je hebt een naam! Daarnaast moet je natuurlijk heel veel andere dingen kiezen. Denk aan een logo, huisstijl en bijvoorbeeld de benamingen van verschillende producten en diensten. Al dit soort zaken vormen samen jouw merk. Het enkel registreren van je handelsnaam bij de KVK is niet genoeg om je merk te beschermen. Om te voorkomen dat iemand jouw merknaam of beeldmerk kopieert, is het daarom slim om je merk te laten registreren. Vanaf dat moment mag niemand binnen de Benelux zonder jouw toestemming de merknaam of het beeldmerk gebruiken. Hoe je je merk registreert vind je in deze handleiding.

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 30 oktober 2023
Gepubliceerd op 8 juli 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24