Kennisbank

Hoe stort je de aandelen vol van de BV?

Wanneer de BV eindelijk staat ingeschreven bij de KvK en de zakelijke rekening is geopend, dien je nog een paar laatste stappen te zetten voordat de BV officieel volledig is opgericht. De BV heeft namelijk een zakelijke rekening nodig waar de aandelen op worden volgestort.

Aandelen volstorten hoe doe ik dat?

De aandelen stort je eenvoudig en gemakkelijk vol nadat de zakelijke bankrekening is geopend. Stel je hebt 120 aandelen van € 0,01 gekozen, dan dien je € 1,20 over te boeken van jouw privé rekening naar de zakelijke rekening. Als omschrijving van de transactie vul je ‘Aandelen 1 t/m 120’ in. Zodra dit is gebeurd, dien je bij de KvK te vermelden dat de aandelen zijn volgestort. Dit kan door middel van formulier 15 van de KvK.

Hoe stort ik mijn aandelen vol in een holdingstructuur?

Ook hier dien je een overboeking te doen van jouw privé rekening naar de zakelijke rekening. Maar let op, de aandelen van de BV moeten worden volgestort vanuit de zakelijke rekening van de holding naar de zakelijke rekening van de BV. Hierbij dien je dus twee transacties te doen.

Moet ik mijn aandelen verplicht volstorten?

Veel startende ondernemers storten niet direct hun aandelen vol, maar dit is niet zonder gevolgen. Hieronder hebben we de grootste nadelen opgesomd:

Nadeel 1:

Je komt niet meer in aanmerking voor deelnemingsvrijstelling. Daarnaast moet de moederonderneming in het bezit zijn van minimaal 5% van de volgestorte aandelen. Anders loop je het risico dat je dubbel belasting betaald.

Nadeel 2:

Is je BV failliet verklaard? Dan is de kans groot dat de curator neigt naar bestuursaansprakelijkheid. Als je niet eens de moeite hebt genomen om je aandelen niet vol te storten, dan kan de curator hieruit conclusies trekken met betrekking tot het functioneren van het bestuur.

Nadeel 3:

Wil je een fiscale eenheid vormen? Dan moet de moederonderneming in het bezit zijn van 95% van de volgestorte aandelen.

Nadeel 4: 

Wil je aandelen verkopen? Dat kan enkel wanneer je aandelen 100% zijn volgestort.

Kortom, zorg altijd dat de aandelen direct worden volgestort nadat je een zakelijke rekening hebt geopend. Lees voor meer informatie deze blog!

Checklist

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.

Gepubliceerd op 27 mei 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24