Kennisbank

Help, weer een formulier: aangifte dividendbelasting!

Aangifte vennootschapsbelasting, Inkomstenbelasting,  omzetbelasting… Er zijn nogal wat soorten belasting waar je als ondernemer vroeg of laat mee te maken krijgt. In dat rijtje past ook dividendbelasting. En bij belasting hoort aangifte, zo ook aangifte dividendbelasting. Geen paniek, want in dit artikel vertellen wij alles wat je moet weten over aangifte dividendbelasting en deelnemingsvrijstelling.

Wat is dividendbelasting?

Voor we gaan kijken naar alle ins en outs betreffende het doen van aangifte dividendbelasting, is het eerst belangrijk om te weten wat dividendbelasting eigenlijk is. Wanneer een onderneming winst maakt, kan een vennootschap dividend uitkeren. Wanneer je dividend uitkeert, keer je dus eigenlijk winst uit. Wanneer een bedrijf aandeelhouders heeft, hebben deze aandeelhouders recht op een deel van de winst. Zoals de naam al verklapt is dividendbelasting de belasting die over dividend wordt betaald door de aandeelhouders. In Nederland is dividendbelasting 15%. Deze 15% moet door een vennootschap worden ingehouden op de winst, vóór deze wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. De aandeelhouders zelf betalen dus niet nog eens dividendbelasting over uitgekeerde dividend. Als aandeelhouder hoef je zelf dus geen aangifte dividendbelasting te doen, dat is een taak van de vennootschap. Als aandeelhouder kun je ingehouden dividendbelasting vaak verrekenen wanneer je aangifte inkomstenbelasting doet.

Aangifte dividendbelasting: wie, wanneer en hoe?

Ben jij een vennootschap, heb jij winst gemaakt en ben jij van plan dividend uit te keren aan de aandeelhouders? Dan moet je dus aan de slag met de aangifte dividendbelasting. Wanneer het dividend beschikbaar is gesteld, heb je als vennootschap een maand de tijd om aangifte dividendbelasting te doen en om dit bedrag te betalen aan de Belastingdienst. Dit doe je door het formulier 'digitale aangifte dividendbelasting' in te vullen en op te sturen naar de Belastingdienst. Let op! Zorg dat je altijd op tijd bent met de aangifte en de betaling, want het gevolg is een naheffingsaanslag en een vervelende boete. Toch is het niet altijd nodig om dividendbelasting te betalen. Dit heeft alles te maken met zogenaamde deelnemingsvrijstelling. Mocht je nog aangifte dividendbelasting tot 2023 moeten doen, dan kun je dit doen door het papieren formulier aangifte dividendbelasting in te vullen op de website van de Belastingdienst.

Deelnemingsvrijstelling, wat is dat?

In sommige gevallen heb je bij de aangifte dividendbelasting te maken met deelnemingsvrijstelling. Wanneer er sprake is van deelnemingsvrijstelling hoef jij als aandeelhouder geen dividendbelasting te betalen over uitgekeerd dividend. Dat klinkt natuurlijk geweldig, maar deze regeling geldt alleen wanneer een vennootschap meer dan 5% van het nominaal gestorte kapitaal aan aandelen bezit van een andere vennootschap. Dit noem je een deelneming. In dat geval hoeft de deelnemende vennootschap geen dividendbelasting te betalen, om te voorkomen dat hetzelfde bedrag twee keer belast wordt.

Een voorbeeld van deelnemingsvrijstelling 

We zien deelnemingsvrijstelling bijvoorbeeld bij een holdingstructuur. Je hebt dan de werkmaatschappij: de vennootschap die de winst maakt. Boven deze werkmaatschappij staat de holding, oftewel een tweede vennootschap die deelneemt aan de werkmaatschappij. Binnen deze holdingstructuur kan de gemaakte winst verschoven worden van de werkmaatschappij naar de holding door middel van dividenduitkering. Over de winst die de werkmaatschappij maakt, wordt al vennootschapsbelasting betaald. Wanneer de werkmaatschappij de winst uitkeert aan de holding, zou er zonder regeling nog een keer 15% dividendbelasting betaald moeten worden door de holding. Over hetzelfde bedrag wordt dan dus twee keer belasting betaald door twee vennootschappen in dezelfde structuur. Om dit te voorkomen bestaat de deelnemingsvrijstelling.

Deelnemingsvrijstelling buitenlandse vennootschap

Hoe zit het eigenlijk als de vennootschap waar jij dividend aan uitkeert is gevestigd in het buitenland? Vaak is er dan ook deelnemingsvrijstelling van toepassing, mits de vennootschap minstens 5% van de aandelen bezit en Nederland een belastingverdrag heeft met het betreffende land. De winstmakende vennootschap hoeft de 15% dividendbelasting dan ook niet in te houden. Wel moet je dit melden bij de Belastingdienst met een speciaal formulier.

Help, weer een formulier!

Kan jij geen formulier meer zien en wil jij graag wat hulp bij het doen van aangifte dividendbelasting? Bij Firm24 helpen we je graag. Vanaf maar € 199 (exclusief btw) plan je een adviesgesprek in met een van onze fiscalisten en bespreek je alle opties. Vanaf € 299 (exclusief btw) bespreek jij alle opties met een fiscalist en ontvang jij uitgewerkt advies op maat. Als jij je aangifte dividendbelasting liever laat doen via Firm24 kan dat ook vanaf € 550 (exclusief btw). Wil jij liever specifiek wat hulp met de deelnemingsvrijstelling, dat begrijpen wij heel goed! Vanaf € 99 (exclusief btw) krijg jij één-op-één advies van een fiscalist en vanaf € 199 (exclusief btw) helpen wij jou met een projectplan op maat. Natuurlijk is het ook mogelijk om eerst een gratis adviesgesprek met een van de Firm24 expert in te plannen om al je vragen te stellen.

Gepubliceerd op 25 april 2024
Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24