Kennisbank

Belastingvoordeel door innoveren? De innovatiebox bied uitkomst voor ondernemers

De wereld om ons heen verandert nu sneller dan ooit. En dus is het belangrijk dat jouw onderneming ook mee verandert. Overal ontstaan kansen waarop jij als ondernemer kan inspringen! Innovatie is een belangrijke drijvende voorwaarde voor een langetermijnsucces voor ondernemingen en voor de economie als geheel. Om de innovatie te stimuleren beloont de overheid ondernemers die succes behalen met innovatie met lager belastingtarief van de  innovatiebox. Wil je meer weten over de innovatiebox? De belangrijkste informatie vind je in dit artikel!

Wat is de innovatiebox?

De overheid beloont ondernemers die succes hebben met hun eigen innovaties. Dit kan de overheid doen door middel van subsidies en fiscale voordelen. Een belangrijk voorbeeld hiervan is de innovatiebox. De innovatiebox is bedoeld om innovatief onderzoek door ondernemers te stimuleren. De innovatiebox is een speciale tarief box binnen de vennootschapsbelasting.

Wanneer je aangifte doet van vennootschapsbelasting kan je kiezen voor de toepassing van de innovatiebox. Dit houdt in dat je over het gedeelte van je winst van jouw onderneming dat direct is toe te wijzen aan innovatieve producten, diensten en projecten, niet het volledige tarief van vennootschapsbelasting betaalt, maar een effectief tarief van slechts 9% of 7%. Dit kan dus een groot voordeel opleveren!

Wanneer kom je in aanmerking voor de innovatiebox?

De innovatiebox is toepasbaar voor iedere onderneming die innovatieve activiteiten vertoont. Je onderneming moet hiervoor wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het aantonen dat jouw bedrijf aantoonbaar innoveert kan door middel van de Wet bevordering speur en ontwikkelingswerk (WBSO) of via octrooien. De toepassing van de innovatiebox gaat dus niet zomaar vanzelf.

Onderscheid kleine en grote belastingplichtigen

Er wordt onderscheid gemaakt tussen kleine en grote belastingplichtigen. Wanneer je een grotere belastingplichtige bent, wordt er van je verwacht dat je een WBSO en octrooien hebt aangevraagd. Wanneer je een kleine belastingplichtige bent is enkel de WBSO voldoende.

Niet alle producten, processen of diensten kunnen namelijk met een octrooi worden beschermd. Bij het bepalen of je een grote of kleine belastingplichtige bent, wordt er gekeken naar naar de cumulatieve omzet en bruto voordelen van de afgelopen vijf boekjaren. Op het moment de omzet van jouw onderneming groter dan € 250 miljoen of het bruto voordeel uit innovatie groter dan € 37,5 miljoen, valt jouw onderneming onder de grote belastingplichtige.

Voorwaarden innovatiebox

Wil je de innovatiebox aanvragen? Dan moet je eerst wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Jouw onderneming heeft zelf immateriële activa ontwikkeld. Immateriële activa zijn activa die niet tastbaar zijn, ook wel innovatieve kennis. Hiervoor kan je via de website van de Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland een S&O-verklaring aanvragen. Dit moet je wel doen voorgaand het innovatieproject. Brengt jouw onderneming met deze S&O-werkzaamheden immateriële activa voort, dan voldoet jouw onderneming aan de eerste voorwaarde! Valt jouw onderneming onder de grote belastingplichtige, dan moet je naast een S&O-verklaring ook een geldig octrooi hebben.
  • Het immateriële activum is voor eigen rekening en risico ontwikkeld. Het is hierbij niet vereist dat je deze kennis activeert op de balans van jouw onderneming. De ontwikkelingskosten kan je aftrekken van het normale tarief.
  • De winst die je met het immateriële activum is behaald is tenminste 30% het gevolg van de eigen innovatie.
Innovatiebox advies

Waar moet je op letten als je voor de innovatiebox kiest?

Iedere onderneming die voldoende investeert in innovatie kan de innovatiebox aanvragen en komt in aanmerking voor belastingverlaging. Als je kiest voor de innovatiebox is het belangrijk dat je eerst goed kijkt naar het financiële voordeel dat het oplevert. Als jouw immateriële activum nog in ontwikkeling is, kan je niet kiezen voor de innovatiebox.

Innovatiebox en de Belastingdienst

Het is voor het aanvragen en de uiteindelijke toepassing van de innovatiebox, oftewel het effectieve 9%-tarief, niet verplicht om langs te gaan de Belastingdienst. Toch doen veel ondernemingen dit vooraf vaak wel. Wanneer je aangifte vennootschapsbelasting doet, kan je hier voor kiezen. Het is een complexe regeling, waardoor het aan te raden is om je te laten adviseren bij de Belastingdienst.

Een duim

Ten slotte (aanrader)

Wil je weten of jouw onderneming in aanmerking komt voor de innovatiebox? Of wil je vaststellen welk deel van de winst precies onder de innovatiebox valt? Dat kan bij Firm24! Het eerste contact kan al binnen 48 uur. Vanaf € 99 bespreek je al jouw opties via een telefonisch adviesgesprek (30 minuten) met onze specialist. Vanaf € 199 bespreek je al jouw opties via een telefonisch adviesgesprek (30 minuten) met onze specialist, en krijg je daarnaast ook een uitgewerkt advies speciaal voor jouw situatie met alle benodigde informatie en een offerte op maat. Heb je over het algemeen nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Gepubliceerd op 18 april 2024
Floor Willemse linkedin
Floor is student Life Science and Technology en Rechten en daarnaast juridische content schrijver bij FIRM24.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24