Kennisbank

Alles wat jij moet weten over een HSM visa

Als ondernemer kan het aantrekkelijk zijn om hoogopgeleide mensen uit het buitenland aan te nemen. Dan wel omdat jouw onderneming heel internationaal georiënteerd is, dan wel omdat deze mensen in het bezit zijn van specifieke kennis die voor jouw onderneming handig kan zijn. In Nederland is het zo dat de regering een speciaal systeem heeft opgezet om deze zogenaamde kennismigranten aan te trekken: de HSM visa. In dit artikel nemen we alles wat er komt kijken bij het aannemen van kennismigranten eens goed onder de loep.

Waar staat HSM voor?

HSM is een afkorting voor highly skilled migrant. In het Nederlands beter bekend als kennismigranten.

Wanneer is iemand een highly skilled migrant?

Iemand kwalificeert als kennismigrant als hij of zij een hoogopgeleide immigrant is die in Nederland komt werken. Denk hierbij aan een arts, docent of onderzoeker. Om in Nederland te werken als kennismigrant heeft diegene een verblijfsvergunning nodig. Alleen een erkende referent kan kennismigranten in dienst nemen. Een erkende referent is een bedrijf, school of organisatie die belang heeft bij de komst van een kennismigrant. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is bevoegd om een referent te erkennen als zodanig en kan een verblijfsvergunning aanvragen voor de highly skilled migrant.

Een puzzel

Wanneer is iemand een erkende referent?

Om kennismigranten in dienst te nemen moet jouw bedrijf dus door de IND erkend worden als een referent. De IND wil namelijk dat jouw bedrijf een betrouwbare partner is. Om erkend te worden als zijnde een referent moet jouw bedrijf voldoen aan de volgende voorwaarden:

 1. Je onderneming moet ingeschreven staan in het handelsregister.
 2. De continuïteit en de solvabiliteit van je onderneming moet voldoende gewaarborgd zijn.
 3. Je onderneming mag niet failliet zijn of uitstel van betaling hebben gekregen.
 4. De bestuurders en andere personen die bij jouw onderneming betrokken zijn moeten betrouwbaar zijn.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een HSM visa?

De voorwaarden voor een HSM visa verschillen per nationaliteit. Burgers uit de Europese Unie, de Europese Economische Ruimte of Zwitserland hebben geen visum of verblijfsvergunning nodig om in Nederland te werken. Voor overige kennismigranten gelden de volgende voorwaarden:

 1. Machtiging tot voorlopig verblijf - als je een HSM visa wil zal een kennismigrant dit moeten aanvragen. Dit is een visa voor een verblijf van 90 dagen.
 2. Erkenning als referent - in het kopje hierboven is uitgebreid aan bod gekomen wat er nodig is om jouw bedrijf te erkennen als referent.
 3. Verblijfsvergunning - een kennismigrant zal een verblijfsvergunning moeten aanvragen bij de IND.
 4. Arbeidsovereenkomst - als vierde is het vereist dat jij als werkgever eearbeidsovereenkomst sluit met een kennismigrant. Hierbij zul je je moeten houden aan het loon dat is vastgesteld voor kennismigranten.
 5. Geldig paspoort of reisdocument  - voor iedere kennismigrant is het vereist dat ze in het bezit zijn van een geldig paspoort of ander reisdocument.
 6. Geen gevaar voor de openbare orde of nationale veiligheid - het is voor elke kennismigrant ouder dan 12 vereist in een verklaring aan te geven of ze ooit een strafbaar feit hebben gepleegd.
 7. Medisch onderzoek naar tuberculose - voor iedereen die niet in Nederland is geboren of geen geldige verblijfsvergunning heeft is het vereist een tbc-onderzoek te doen. In een tbc-onderzoek wordt er onderzocht of je de ziekte tuberculose of een tuberculose-infectie hebt.

DGA en HSM Visa

Let goed op of de kennismigrant een belang heeft in het bedrijf waar hij of zij gaat werken. Als een kennismigrant kwalificeert als zelfstandige voldoet hij of zij niet aan de voorwaarden voor de verblijfsvergunning als kennismigrant. Iemand kwalificeert als zelfstandige als hij of zij directeur-grootaandeelhouder is, een belang van 25% of meer in de onderneming heeft, een ondernemingsrisico loopt en de hoogte van het salaris zelf kan beïnvloeden.

Een duim

Hoe kan Firm24 mij hierbij helpen?

We kunnen ons goed voorstellen dat dit voor jou als ondernemer geen dagelijkse kost is. Voor ons wel. Heb je vragen over hoe jij dit het beste kan aanpakken in jouw specifieke situatie? Onze adviseurs helpen je graag verder. Ook voor vrijblijvende vragen kun je contact opnemen met een van onze juristen in de chatbox rechtsonder.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Olivier Reinoud linkedin
Olivier studeert Rechtsgeleerdheid, Entrepreneurship & Management aan Leiden University en schrijft artikelen voor Firm24.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24