Kennisbank

Bedenken, checken en registreren: de weg naar een goede merknaam!

Je hebt het vast wel eens iemand horen zeggen: ‘Je betaalt hier niet voor het product, maar voor het merk.’ Deze zin laat eigenlijk al zien hoe belangrijk een merk wel niet is. Een succesvolle onderneming kan niet bestaan zonder sterk merk, want met een merk zet jij jouw producten of diensten op de kaart en zorg je ervoor dat je naamsbekendheid krijgt. Maar voor jij met jouw merk aan de slag kan gaan, moet je eerst een merknaam verzinnen, checken en registreren. 

Een goede merknaam helpt je verder

Een merk onderscheidt producten of diensten van de concurrent. Een merknaam is eigenlijk niks anders dan de naam die je aan het merk geeft. Dat klinkt heel simpel, maar er komt meer bij kijken dan je van tevoren misschien denkt. Want, wanneer jij een goede naam verzonnen hebt ben je nog niet klaar. Je moet de naam vastleggen in het merkenregister. Deze registratie is anders dan de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK). De merknaam en de handelsnaam zijn namelijk niet hetzelfde. De handelsnaam is de naam van jouw bedrijf, deze staat na inschrijving geregistreerd bij de KVK. De merknaam is de naam voor jouw merk en moet je registreren bij het merkenregister.

Je merk registreren voor goede bescherming

In het merkenregister vind je alle merknamen die officieel geregistreerd staan door ondernemingen. Door een merknaam te registreren voorkom je dat andere bedrijven dezelfde naam aannemen voor hun merk. Wanneer jij jouw merknaam registreert heb jij namelijk de rechten van deze naam, het zorgt dus voor merk bescherming. Dit zijn rechten die je bij een handelsnaam niet hebt. Ook al zijn jouw handelsnaam en merknaam hetzelfde, dan moet je dus nog altijd de merknaam laten registreren. Met een merknaam registratie kan jij niet voor verrassingen komen te staan en hoef jij niet bang te zijn dat je over een tijd een aanklacht krijgt van iemand die al eerder dezelfde merknaam had. Buiten de kosten die dit met zich meebrengt, zit jij als ondernemer ook niet te wachten dat je na een aantal maanden op zoek moet gaan naar een nieuw merk, terwijl je al naamsbekendheid hebt gecreëerd. Wil jij jouw merknaam wereldwijd laten registreren, wij als Firm24 kunnen je verder helpen!

Hoe registreer ik een merknaam?

Er bestaan verschillende merkenregisters afhankelijk van de regio waar jij jouw merknaam wilt registreren. Zo heb je een merkenregister voor de Benelux, maar kun je jouw merk ook breder beschermen in de gehele Europese Unie en is het zelfs mogelijk om jouw merknaam in landen over de hele wereld te laten registreren. Omdat er verschillende merkenregisters zijn, verloopt het proces bij ieder merkenregister net even iets anders. Zo zijn de kosten, de doorlooptijden en de stappen die je moet doorlopen verschillend.

Benelux

Om bescherming te krijgen van je merk binnen de Benelux, registreer je de merknaam bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BIOP). Hiervoor moet je eerst een gratis account aanmaken voor je de registratie kan aanvragen. Het gehele proces duurt gemiddeld drie tot vier maanden. Het is ook mogelijk om een spoedaanvraag te doen, dan wordt je merk binnen 24 uur geregistreerd. De kosten voor een basisregistratie starten vanaf € 595. 

Europese Unie

Wil jij ook buiten Nederland, België en Luxemburg bescherming in de gehele Europese Unie, dan moet je het merk registreren bij het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie. Met het Uniemerk heb je in alle 27 landen van de Europese Unie bescherming. Het gehele proces duurt gemiddeld zes maanden en kost rond de € 1.450.

Wereldwijd

Wanneer je buiten de Europese Unie bescherming wil, dan moet je goed kijken in welke landen je precies bescherming wil. Veel landen zijn namelijk aangesloten bij het Madrid systeem. Dit verdrag biedt bescherming in alle landen wereldwijd die bij dit systeem zijn aangesloten. Via het BIOP vraag je registratie aan voor deze bescherming. Valt het land waar jij bescherming wil niet onder het Madrid systeem, dan moet je bij dat land zelf bescherming aanvragen.

Check, check, dubbelcheck

Het registreren van je merknaam is een hele belangrijke stap, maar het checken van je merknaam is minstens net zo belangrijk en vindt plaats vóór de registratie. Door je merknaam te checken weet jij zeker of deze nog beschikbaar is. Je merknaam checken kan op verschillende manieren. Zo kan je zelf de naam opzoeken in het BIOP merkenregister, wanneer je de merknaam alleen in de Benelux wil laten beschermen of kan je op de website van TMView zoeken, wanneer je de merknaam ook buiten de Benelux wil laten beschermen in de gehele Europese Unie. Het is echter verstandiger om een check uit te laten voeren door een specialist. Op deze manier weet je zeker dat de naam nog niet door een andere onderneming gebruikt wordt en weet je zeker dat jouw naam later geen verwarring op kan gaan leveren en er eventueel bezwaar gemaakt kan worden.

Documenten

Bescherming voor altijd?

Zo, je hebt je naam gecheckt en geregistreerd. Hoef je hier nu nooit meer naar om te kijken? Helaas niet, want een registratie is over het algemeen in de meeste regio's en landen over de gehele wereld tien jaar geldig. Na deze tien jaar is het mogelijk om tegen tarief je merknaam te verlengen. Heb je al een conflict met betrekking tot jouw merk? Wij kunnen jouw wellicht helpen!

Firm24 helpt bij het registreren

Er komt dus best veel kijken bij het registreren van een merknaam. Alleen het checken is al een hele klus. Daarom is het verstandig om je merknaam te laten checken en registreren door een specialist. Bij Firm24 helpen we je hier graag bij. Vanaf € 99 (exclusief btw) krijg jij van één van onze specialisten persoonlijk advies. Vanaf € 195 (exclusief btw) maken wij een projectplan, krijg je persoonlijk advies en wordt je naam gecheckt. Vanaf € 595 (exclusief btw) regelen we alles van begin tot eind betreffende jouw merknaam registratie. Mocht je eerst nog vragen hebben, plan dan een gratis check-gesprek in en we helpen je graag verder. Wil je naast het registreren ook jouw merk laten beheren? Klik dan hier en kijk wat Firm24 voor je kan doen!

Gepubliceerd op 29 maart 2024
Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24