Kennisbank

Bescherm jou en je consumenten met een privacy statement!

Sinds 25 mei 2018 is er binnen de Europese Unie een nieuwe wet van start gegaan die we kennen als de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en verantwoordelijk is voor het invoeren van het privacy statement AVG. De nieuwe wet geeft de consument meer rechten om zijn of haar persoonsgegevens te beschermen. Van jou als ondernemer wordt daarentegen verwacht dat je nog verantwoordelijker met de persoonsgegevens van jouw klanten omgaat. Een van de stappen die jij daarom als ondernemer moet nemen is het aanvragen van een privacy statement. In dit artikel lees je hier meer over!

Wat is een privacy statement?

We doen tegenwoordig steeds meer online. Dit tijdperk wordt niet voor niks vaak het digitale tijdperk genoemd. Ook ondernemers kunnen daarin natuurlijk niet achterblijven. Een succesvolle ondernemer is namelijk innovatief en bij de tijd! Daarom zien we dat steeds meer bedrijven een website oprichten om hun producten en/of diensten naar de consument te brengen. Soms is het daarbij noodzakelijk om de klant om persoonlijke gegevens te vragen. Die gegevens heb je bijvoorbeeld nodig wanneer de klant een account wil aanmaken. Dit gaat soms om betrouwbare informatie zoals bijvoorbeeld een woonadres. In zo’n geval wil de consument er natuurlijk zeker van zijn dat jij als ondernemer veilig met die informatie omgaat. Regel daarom een privacy statement (ook wel privacyverklaring genoemd), waarmee jij als ondernemer aangeeft hoe je de persoonsgegevens van de consument verwerkt. Op die manier heeft de klant altijd eerst de keuze om de informatie wel of niet met jouw onderneming te delen.

Wanneer heb ik een privacy statement nodig?

Als ondernemer kom je al sneller in aanraking met persoonsgegevens dan je misschien denkt. Ook wanneer je bijvoorbeeld maar een klein kunstatelier hebt. Een simpele online winactie waarbij de consument zijn of haar naam moet doorgeven is al zo’n situatie. Een privacy statement is verplicht wanneer je met persoonsgegevens werkt. Dit wordt gecontroleerd door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Daarom raden wij jou als digitaal ondernemer sterk aan om snel via Firm24 een privacy statement website te regelen.

De privacy statement verplicht inhoudelijk

In een privacy statement moeten verschillende gegevens verwerkt zijn. Enkele daarvan zijn:

  • Hoe lang je de gegevens bewaart.
  • De gegevens van de eindverantwoordelijke (die dus de gegevens bewaart).
  • De rechten van de consument.
hand en papier

Regel je privacy statement bij Firm24!

Wij bij Firm24 zijn ons bewust van de huidige digitalisering. We snappen dat jij als ondernemer soms door de bomen het bos niet meer ziet. Door nieuwe wetgevingen of digitale aanpassingen komen er soms wéér nieuwe zaken op je pad die je maar mooi moet regelen, zoals de privacyverklaring. Om jou te ondersteunen helpen we je graag bij het regelen van al jouw online contracten! We bieden een intakegesprek aan met een van onze specialisten in contracten. Dit intakegesprek heeft de vorm van een pakket waarbij je eenvoudig meerdere contracten in een keer kunt regelen! Dit bespaart jou weer extra tijd!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24