Kennisbank

Oneens met een uitspraak op bezwaar van de Belastingdienst? Ga op tijd in beroep!

Stel je hebt bezwaar gemaakt tegen een besluit van de Belastingdienst en de Belastingdienst geeft je nog steeds geen gelijk. De Belastingdienst laat de belastingaanslag of de boete dus in stand, maar jij bent het hier niet mee eens. Kan je hier nog iets tegen doen? Jazeker! Je hebt namelijk nog de mogelijkheid om hiertegen in beroep en beroep te gaan.

Wanneer ga je in beroep bij de rechtbank?

Wanneer je het oneens bent met de uitspraak op bezwaar van de Belastingdienst, kan je in beroep gaan bij de rechtbank. Hiervoor heb je zes weken de tijd. Let hierbij op de datum die vermeld staat op de uitspraak op bezwaar. De dagtekening is de datum die staat vermeld op de uitspraak op bezwaar. Vanaf deze datum heb je zes weken de tijd om het beroepschrift in te dienen bij de rechtbank. Na afloop van deze termijn, ben je te laat en  wordt je beroep niet in behandeling genomen. Voordat je een beroepsprocedure kunt starten bij de rechtbank, moet je de bezwaarprocedure hebben doorlopen. Je kan wel in je bezwaarschrift vragen aan de Belastingdienst of zij akkoord gaan met rechtstreeks beroep. Als de Belastingdienst hiermee akkoord gaat, sla je dus de bezwaarprocedure over.

Hoe kan je in beroep gaan bij de rechtbank?

Om een beroepsprocedure te starten bij de rechtbank moet je een beroepschrift sturen naar de rechtbank. Hierin leg je uit waarom jij het oneens bent met het standpunt van de Belastingdienst en waarom de rechter jou gelijk zou moeten geven. In de uitspraak op bezwaar van de Belastingdienst staat waar je het beroepschrift naartoe kunt sturen.  Verzamel alle bewijsstukken die jouw standpunt aannemelijk maken. Een rechter beslist vervolgens over het geschil en hakt een knoop door. De rechter beslist of de zaak schriftelijk wordt afgehandeld of dat er eerst een zitting wordt ingepland. Een zitting is een mondelinge behandeling van de zaak in de rechtszaal. Een rechter stelt nadere vragen om het geschil helder te krijgen. Als er een zitting wordt ingepland, dan wordt het aangeraden om op de zitting te verschijnen. Op de zitting kun je vervolgens je standpunt toelichten aan de rechter. De rechter doet uiterlijk binnen zes weken na de zittingsdatum uitspraak.

Wat moet je in het beroepschrift vermelden?

In het beroepschrift moet je het volgende vermelden:

  • Je naam en adres
  • Het besluit waartegen je in beroep gaat
  • Waarom je het niet eens bent de beslissing
  • Wat de beslissing volgens jou moet zijn

Daarnaast stuur je met het beroepschrift mee:

  • De beslissing van de Belastingdienst waar je het niet mee eens bent.
  • Eventuele foto’s, documenten, of andere bewijzen die jouw standpunt onderbouwen.

Het is belangrijk om de datum te vermelden in het beroepschrift en het beroepschrift te ondertekenen. Het beroepschrift kun je vervolgens naar de rechtbank sturen of afgeven bij de centrale balie van de rechtbank.

bezwaar maken belastingdienst advies

Kost het geld om in beroep of hoger beroep te gaan?

Het instellen van beroep en hoger beroep kost geld. Dit wordt het griffierecht genoemd. Als je gelijk krijgt van de rechter, dan moet de wederpartij (de Belastingdienst) het griffierecht aan jou vergoeden. Voor het instellen van beroep en hoger beroep is geen advocaat nodig. Je kan gewoon zelf procederen.

Oneens met de uitspraak van de rechtbank? Ga in hoger beroep!

Als je het niet eens bent met de beslissing van de rechter, dan kun je in hoger beroep gaan. Hiervoor moet je weer het griffierecht voldoen. Het griffierecht dat je moet betalen voor hoger beroep is altijd hoger dan voor beroep. In de meeste belastingzaken kun je hoger beroep instellen bij het gerechtshof. Dit is alleen anders als het om toeslagen gaat. Dan moet je hoger beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Regel de beroepsprocedure bij Firm24!

Gelukkig kun je bij Firm24 jouw beroepsprocedure laten opstellen, dat scheelt veel tijd en geld! Een beroep bij de rechtbank kunnen wij dus voor jou regelen. Hiervoor gelden de volgende tarieven:

  • Adviesgesprek: vanaf € 99
  • Beroep check: vanaf  € 225
  • Beroep bij de rechtbank via Firm24: vanaf € 1250

Wil jij in beroep gaan bij de rechtbank tegen een besluit van de Belastingdienst, maar weet je niet hoe of wil je dit liever laten regelen? Of heb jij de bezwaarprocedure al doorlopen en heb jij een uitspraak op bezwaar ontvangen van de Belastingdienst zonder het gewenste resultaat? Neem dan contact met ons op om gratis te sparren met een adviseur. Ook voor al jouw vragen staat ons team klaar om deze te beantwoorden!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24