Kennisbank

Zo richt je een BV op met een buitenlandse aandeelhouder!

De meeste oprichters van BV’s in Nederland, zijn zelf ook in Nederland gevestigd. Het kan echter ook zo zijn dat je zelf in het buitenland woont en in Nederland een BV wilt vestigen. Of je trekt een buitenlandse investeerder aan die aandelen zal krijgen in jouw nieuwe of bestaande BV. Er zijn meerdere scenario’s denkbaar. Maar hoe werkt een oprichting met iemand uit het buitenland? Kan die BV dan nog steeds door een Nederlandse notaris worden opgericht? We leggen het hieronder allemaal uit!

Oprichten met een buitenlands natuurlijk persoon als aandeelhouder

Als jij of je mede-aandeelhouder in het buitenland woont, dan kan de BV gewoon via Firm24 worden opgericht. Omdat de aanvraagprocedure geheel digitaal verloopt, is het mogelijk om vanuit het buitenland de oprichting aan te vragen. Per fase van de oprichting, geven we hieronder aan hoe het werkt.

identificeren

Digitale identificatie

Als je een BV wilt oprichten, moet je je altijd identificeren bij de notaris. Via Firm24 kan die identificatie geheel digitaal. In een beveiligde omgeving maak je eenvoudig een scan van je paspoort, neem je een selfie en doe je een bankverificatie van 1 cent. Woon je in België of Duitsland en heb je een Belgische of Duitse bankrekening? Dan werkt de bankverificatie ook voor jou en hoef je niet naar Nederland te komen voor de identificatie. Woon je ergens anders, dan ligt het aan de details van jouw procedure hoe je je het beste kunt identificeren. Hieronder lees je daar meer over. Het adres van de buitenlandse aandeelhouder wordt geverifieerd met zogeheten ‘utility bills’. Als utility bills worden aangemerkt: stukken van minder dan één maand oud, die duidelijk het adres van de aandeelhouder bevatten, zoals gas-water-licht rekeningen of telefoonrekeningen.

Ondertekenen van de volmacht en personal data card

De notaris stelt voor jouw nieuwe BV de conceptakte, volmacht en personal data card op. Met die volmacht geef je de notaris de bevoegdheid om voor jou de BV op te richten en bij de KvK in te schrijven. Kom je naar Nederland voor de oprichting, dan kun je de stukken bij de notaris ondertekenen. Je wordt dan ook gelijktijdig geïdentificeerd. Kom je niet naar Nederland, dan kun je bij een notaris in jouw eigen land langs om je te identificeren en de stukken te ondertekenen. Die notaris legaliseert de stukken, waarmee hij aangeeft dat hij jouw identiteit en handtekening heeft geverifieerd. Die stukken worden vervolgens per post naar de notaris in Nederland verstuurd. In sommige gevallen is het mogelijk om tegen een meerprijs vanuit het buitenland via een digitaal systeem te identificeren. Informeer bij onze support agents voor de mogelijkheden!

Oprichten met een buitenlandse entiteit als aandeelhouder

Als jouw bedrijf of dat van je mede-aandeelhouder in het buitenland is gevestigd, bijvoorbeeld een Engelse Limited of een Duitse GmbH, dan betreft het geen ‘standaard oprichting’. De notaris moet dan namelijk onderzoek doen naar de buitenlandse oprichter. Je vult eerst een information request in met alle details van de oprichting. Om je zo goed mogelijk te assisteren bij de oprichting, vindt er vervolgens een intakegesprek met de notaris plaats. Deze notaris is gespecialiseerd in oprichtingen met buitenlandse entiteiten, zodat je van het beste advies wordt voorzien. Na het intakegesprek wordt er een prijsopgave voor de oprichting toegestuurd. Is de prijsopgave akkoord, dan wordt er een factuur verstuurd. De notaris kan daarna aan de slag en zal alle benodigde documenten opvragen. De identificatie en ondertekening van de stukken kan vanuit het buitenland via een digitaal systeem worden afgerond. Hierdoor hoeven de betrokken buitenlandse partijen niet naar Nederland te komen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vooral vrijblijvend telefonisch contact op of stuur ons een verzoek via support@firm24.com.

Er staat dat ik uit een ‘high risk country’ kom. Wat betekent dat?

Vanaf 1 oktober 2020 is de lijst van de Europese Commissie met zogeheten ‘artikel 9 hoog risico landen’ uitgebreid. De Europese Commissie meent dat deze landen een hoger risico vormen voor het financiële stelsel in de EU. Kom je uit één van de landen uit deze lijst, dan is de notaris op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (de Wwft) verplicht een uitgebreider cliëntonderzoek uitvoeren. Kom je uit één van deze landen, dan is het dus wel gewoon mogelijk om via Firm24 je BV op te richten, alleen dient de notaris extra onderzoek te doen. In sommige gevallen zal een intakegesprek met de notaris vereist zijn, Heb je hier vragen over? Neem dan vooral contact op met één van onze support agents.

Fiscale gevolgen voor een buitenlandse DGA

Je zult je misschien afvragen wat de fiscale gevolgen zijn van een in het buitenland gevestigde aandeelhouder. De vuistregel is dat bestuurdersbeloningen van natuurlijke personen worden belast in het land waar de vennootschap waarvoor de bestuurswerkzaamheden worden verricht is gevestigd. Je betaalt dus belasting over je salaris in het land van de vennootschap. Voor een DGA die in het buitenland woont kan dit dus leiden tot dubbele belastingheffing. Of in Nederland belasting wordt geheven, hangt af van het verdrag dat tussen die twee landen bestaat. Het is dus raadzaam om contact op te nemen met een fiscalist, voor je de internationale constructie opzet.

paspoort

Nederlands vestigingsadres

Wellicht een open deur, maar voor een oprichting van een Nederlandse BV is een Nederlands vestigingsadres vereist. De gedachte hierachter is dat de belastingdienst langs zou kunnen gaan op een adres en daar de administratie van de BV kan aantreffen. Tegenwoordig is het mogelijk om een flex-kantoor te huren en de BV daar op in te schrijven. Zorg ook dat de BV een Nederlands bankrekeningnummer heeft, om problemen met de belastingdienst te voorkomen.

Conclusie

Een BV oprichten met een buitenlandse aandeelhouder is dus gewoon mogelijk. In sommige gevallen zal de procedure wat complexer zijn, maar onze specialisten staan voor je klaar om je hierbij te assisteren. Zo kun jij jouw internationale ambities waarmaken! Enthousiast geworden? Plan dan gratis een adviesgesprek in!

Gepubliceerd op 27 mei 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24