Kennisbank

Een datalek, dat heb je liever niet

Iedere ondernemer zal zich erin herkennen dat een steeds groter deel van de bedrijfsvoering anno 2023 online wordt. Misschien ben je zelfs wel een bedrijf dat volledig online functioneert en een enorme database aan persoonsgegevens heeft. In dat geval is het van belang om extra aandacht te schenken aan de bescherming van jouw data, dat wil je namelijk niet zomaar op straat hebben. Onvoldoende bescherming kan namelijk leiden tot een datalek, en dat gebeurt helaas steeds vaker. Lees in dit artikel wat een datalek precies is en wat je er als ondernemer tegen kan doen. Zo zorg je ervoor dat belangrijke zaken zoals persoonsgegevens veilig zijn.

Wat is een datalek?

Een datalek is een incident waarbij iemand die daar niet toe is geautoriseerd toegang kan krijgen tot de data van jouw bedrijf. Dit kan het gevolg zijn van een zwak wachtwoord, maar het kan ook zo zijn dat de hele ICT wordt gehackt. Het gaat bij zo’n datalek vaak om gevoelige of vertrouwelijke informatie zoals de persoonsgegevens in klantenbestanden of andere belangrijke documenten. Bij een datalek wordt de beveiliging van jouw data en ICT doorbroken en bestaat de mogelijkheid dat documenten zoals persoonsgegevens verloren gaan, openbaar worden of zelfs gestolen worden. Zowel grote als kleine bedrijven krijgen steeds meer te maken met hackers of een datalek, en daarom moet er meer aandacht aan worden geschonken. De Autoriteit Persoonsgegevens, ook wel de AP, is in Nederland het belangrijkste orgaan wat zich bezighoudt met privacy gedingen. Een datalek van persoonsgegevens is hier een voorbeeld van.

Veilige persoonsgegevens

Veel bedrijven hebben te maken met persoonsgegevens van klanten en werknemers. Dit is bij een datalek anno 2023 een van de meest voorkomende dingen die wordt gehackt. Persoonsgegevens kunnen namelijk gevoelige informatie bevatten zoals adressen, gezondheidsgegevens en financiële gegevens. Als dit in de verkeerde handen komt, zou er misbruik van gemaakt kunnen worden. Hierom is er ook een apart orgaan, de Autoriteit Persoonsgegevens, die hier toezicht op houdt. Als bedrijf draag je de verantwoordelijkheid over al deze persoonsgegevens en moet je de privacy van de betrokkenen waarborgen door een veilige ICT te bieden. Een datalek doet een inbreuk op deze privacy en dus moet je extra aandacht besteden aan het beveiligen van persoonsgegevens. De Europese Unie benadrukt de verantwoordelijkheid van bedrijven omtrent persoonsgegevens met wetten en regels. Dit betekent dat een datalek voor rekening van een bedrijf moet komen en dat je de persoonsgegevens van jouw klanten en bedrijf voldoende tegen een datalek moet beschermen.

Voorkomen is beter dan genezen

Een datalek is een gebeurtenis die je het liefst niet ziet voorkomen bij jouw bedrijf en daarom moet je als ondernemer in actie komen om de kans op een datalek te verkleinen. Je moet daarvoor beveiligingsmaatregelen treffen. Denk hierbij aan het gebruiken van sterk wachtwoord, het regelmatig updaten van software en medewerkers trainen in het herkennen van verdachte signalen. Het laatstgenoemde is van groot belang: een klik op een valse link, en alle gegevens zoals persoonsgegevens kunnen meteen worden bekeken door hackers. Veel bedrijven schakelen voor de optimale beveiliging een gespecialiseerd bedrijf in. Als jij veel online werkt, is dit zeker een aanrader. Zij kunnen je helpen bij het bouwen van een goede beveiliging en medewerkers lesgeven. Dit is vaak een goede start om een datalek te voorkomen en de persoonsgegevens van jouw klanten veilig te stellen.

Een datalek melden

Als er dan toch een datalek is ontstaan, moet je zo snel mogelijk aan de bel trekken. Wij kunnen je bij Firm24 hierbij helpen, zodat je snel en adequaat handelt. Dit doe je door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in te lichten over het datalek. Zodra het gaat om de onrechtmatige verwerking van persoonsgegevens is deze melding wettelijk verplicht. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is een orgaan dat toezicht houdt op de naleving van de wettelijke regels omtrent persoonsgegevens. In sommige gevallen moet een datalek ook aan de betrokkenen worden gemeld, maar dit is afhankelijk van het ingestelde protocol. Heb je geen protocol? Dan dien je met het bestuur zo snel mogelijk knopen door te hakken.

security

Hulp van Firm24

Wil jij weten hoe je jouw bedrijf het beste kan beschermen en hoe je jouw ICT in orde maakt? Vraag dan aan een van onze specialisten om advies. Wij kunnen je meteen helpen als je hier een gratis check-gesprek inplant. Of lees hier een blog over datastrategie!

Gepubliceerd op 7 maart 2024
Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24