Kennisbank

Een optimale financiële bedrijfsstructuur

Als ondernemer weet je dat er veel komt kijken bij het runnen van een bedrijf. Anno 2023 zijn veel regels op het gebied van bedrijfsfinanciën waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan omzetbelasting, inkomstenbelasting, financieringen en pensioenen. Dit kan soms best ingewikkeld zijn en zou je bovendien kunnen afleiden van hetgeen je echt wil doen: ondernemen. Daarom is het soms fijn om je te laten adviseren door een financieel adviseur. Het geeft waarschijnlijk een gerust gevoel als je weet dat je financiën goed zijn geregeld. In dit artikel vertellen we wat een financieel adviseur voor jou zou kunnen betekenen.

Wat doet een financieel adviseur?

Financiële adviseurs bestaan in verschillende soorten en maten. Zo zijn er financiële adviseurs voor zowel particulieren als voor jou als ondernemer. De overeenkomst tussen hen is dat ze met hun kennis en expertise proberen jouw financiële gezondheid te waarborgen. Hierbij zullen ze je niet alleen financieel advies geven over de wettelijke regels, maar ook of bepaalde investeringen goed zullen uitpakken of juist niet. Een financieel adviseur zal voor jou alle belastingen regelen zoals de omzetbelasting, inkomstenbelasting, loonheffingen en vennootschapsbelasting. Soms zie je door de bomen het bos niet meer en dan kan een financieel adviseur handig zijn. Daarnaast heb je als ondernemer voor 2023 misschien wel grote plannen voor verdere groei van je bedrijf door middel van bijvoorbeeld investeringen of overnames. Met een financieel adviseur kan je dan sparren over de manier waarop en de financiële gevolgen. Op basis daarvan kun je de juiste keuze maken. Klinkt eigenlijk best prettig toch?

geld

Verschillende financiële dienstverleners

Financieel adviseurs hebben een vergunning nodig van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om hun beroep te mogen uitoefenen. Dit is om de kwaliteit van financieel adviseurs te waarborgen. De AFM is een overheidsorgaan dat toezicht houdt op alle financiële markten zoals kapitaalmarkten, pensioenen, beleggen, sparen en verzekeringen. Naast de financieel adviseur bestaan er meer financieel dienstverleners die een vergunning nodig hebben van de AFM:

  1. De aanbieder van een financieel product. Hierbij kun je denken aan een bank die helpt bij het openen van een spaarrekening.
  2. Een bemiddelaar. Je kunt een bemiddelaar inschakelen om overeenkomsten af te laten sluiten. Bemiddelaars zijn gespecialiseerd in onderhandelen en hebben kennis van zaken.

De financieel adviseur staat hierbij op een afstandje. Hij zal voor jou uitzoeken wat de beste optie is. Welke spaarrekening je het best kunt openen voor jouw bedrijf, maar ook wat voor overeenkomsten jouw bedrijf vooruit zouden kunnen helpen. Nadat hij of zij hierover financieel advies heeft gegeven, kan je naar een aanbieder of bemiddelaar.

De kosten van een financieel adviseur

Als ondernemer kan het fijn zijn om een financieel adviseur in te schakelen. Hier komen wel kosten bij kijken. De hoogte hangt af van het advies dat je wil hebben. Zo kun je vaak kiezen uit een specifiek advies of uit een advies voor al je financiële zaken. Voor een specifiek advies wordt vaak een uurtarief gehanteerd. In 2023 ligt dat ongeveer tussen de € 100 en € 175 per uur. Als je graag een volledig financieel advies wil hebben, dan moet je denken aan een bedrag rond de € 1000.

raket

Wat kan Firm24 voor mij betekenen?

Financieel adviseurs kunnen handig zijn voor financieel advies voor jou als ondernemer. Maar het kan lastig zijn goed financieel advies te vinden, er is namelijk een grote poel aan adviseurs. Bij Firm24 willen we je graag helpen. Wij bieden een gratis check-gesprek waarin je de mogelijkheid hebt om al je vragen te stellen en waarin wij zullen proberen je zo goed mogelijk te ondersteunen. Wil je meer weten over financieel adviseurs of heb je andere vragen? Klik dan hier!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24