Kennisbank

Fiscale begeleiding geruisloze inbreng

Zoals in het vorige artikel beschreven, bestaat de geruisloze inbreng uit twee trajecten. De notariële oprichting door de notaris en de fiscale begeleiding door een fiscalist of bekwame (register)accountant. Voor de oprichting van een BV via de geruisloze inbreng is professionele begeleiding verplicht bij FIRM24. Op deze manier waken wij voor een efficiënte oprichting en worden fouten voorkomen.

Waaruit bestaat de fiscale begeleiding?

De fiscalist zorgt allereerst voor het uittekenen van de juiste fiscale route. Heb je een eenmanszaak zonder verdere complexiteiten dan is het redelijk recht toe recht aan. Maar dit kan soms nog wel eens afwijken. Voorts stelt de fiscalist de fiscale stukken op. Dit doet hij op basis van de eindcijfers of tussentijdse cijfers van de eenmanszaak of VOF. Nadat de fiscale stukken zijn opgemaakt zal de fiscalist contact opnemen met de Belastingdienst om de geruisloze inbreng af te stemmen. In de tussentijd wordt het notariële traject opgestart. Is de goedkeuring van de Belastingdienst ontvangen, dan kan de notaris de aktes passeren en de BV inschrijven in de Kamer van Koophandel.

documenten

Welke fiscale stukken heeft de notaris nodig?

Voor het opmaken van de inbrengakte heeft de notaris de volgende fiscale stukken nodig:

  • Eindbalans van de onderneming;
  • Openingsbalans voor iedere BV;
  • Inbrengbeschrijving voor iedere BV;
  • Berekening creditering (indien van toepassing);
  • Geregistreerde intentieverklaring / voorovereenkomst of goedkeuring Belastingdienst.

Let erop dat de fiscale stukken wettelijk gezien maximaal 6 maanden oud mogen zijn. Is er sprake van een oprichting met fiscaal terugwerkende kracht naar 01-01-2024, dan moet de oprichting voor 1 juli 2024 hebben plaatsgevonden met deze fiscale stukken. Vind de oprichting later plaats, dan heb je ook tussentijdse cijfers nodig. Dat betekent dat alle documenten moeten worden opgemaakt per 01-01-2024 en nogmaals per een recenter datum, bijv 01-07-2024.

Waarom moet je voor 1 oktober 2024 een intentieverklaring registreren bij de Belastingdienst?

Wanneer de geruisloze inbreng plaatsvindt na 1 oktober 2024 dan moet je een intentieverklaring registeren bij de Belastingdienst. Dit moet worden gedaan door de fiscalist. Wordt de intentieverklaring niet op tijd geregistreerd dan kun je niet meer met fiscaal terugwerkende kracht oprichten naar 01-01-2024. De uiterlijke oprichtingsdatum voor de BV is 31-03-2025 wanneer de intentieverklaring wel op tijd is geregistreerd. Hieronder zie je een tijdslijn.

Hoe ziet de tijdlijn er precies uit voor de terugwerkende kracht?

Tijdlijn geruisloze inbreng

01-01-2024Fiscale oprichtingsdatum
30-06-2024Uiterlijke oprichtingsdatum standaard fiscale stukken
01-07-2024Mogelijk opmaak fiscale cijfers (tussentijds)
30-09-2024Uiterlijke registratiedatum intentieverklaring / voorovereenkomst Belastingdienst
01-01-2025Mogelijke opmaak fiscale cijfers (tussentijds)
31-03-2025Uiterlijke datum oprichting fiscaal met terugwerkende kracht

Wat zijn de extra kosten voor het inbrengen van een onroerende zaak zoals een bedrijfspand?

Voor het inbrengen van een bedrijfspand heb je een aparte inbrengakte nodig en betaal je inschrijfkosten bij het Kadaster. De kosten voor de inbrengakte bedragen vanaf € 549,- excl. BTW en de kadasterkosten bedragen vanaf € 165,- (BTW vrijgesteld).

Hoe ziet een inbrengbeschrijving eruit?

Wij werken met meer dan 20 notariskantoren en elke notaris heeft zo zijn eigen wensen. Daarom hebben wij een uniform template voor de inbrengbeschrijving opgesteld die door elke notaris wordt geaccepteerd. Wij raden het ook aan, in het kader van efficiëntie, om ons vaste template te gebruiken. Wil je de template ontvangen? Neem dan contact op met het support team en krijg deze per email toegestuurd.

handen schudden

Ten slot (aanrader)

Iedere situatie is uniek en kan soms lastig zijn, daarom kan gratis advies inwinnen geen kwaad. Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers nieuwsgierig hoe dit persoonlijk voor jou uitpakt? Plan dan nu een gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier. Werk je samen met een boekhouder? Dan is het aan te raden om deze link door te sturen naar hem/haar.

Gepubliceerd op 27 mei 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24