Kennisbank

Fiscale begeleiding voor de ruisende of geruisloze inbreng

Bij de ruisende en geruisloze inbreng bestaat de oprichtingsprocedure uit twee trajecten. De daadwerkelijke notariële oprichting en de fiscale begeleiding. De oprichting van de BV bestaat uit twee notariële aktes. De standaard oprichtingsakte en daarnaast de inbrengakte. Voor het opstellen de inbrengakte heeft de notaris verschillende fiscale documenten nodig. Deze dienen te worden opgesteld door jouw fiscalist. Zodra deze zijn opgesteld kan de notaris de BV oprichten.

Waarom is begeleiding door een fiscalist of (register)accountant verplicht bij Firm24?

Sinds jaar en dag richt Firm24 BV’s op voor ondernemers die hun eenmanszaak of VOF omzetten. Ervaring leert dat onbekwame begeleiding zorgt voor verschillende nadelige gevolgen.

  • Allereerst kan het voorkomen dat het geadviseerde fiscale traject notarieel niet mogelijk is. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij vastgoed.
  • Door onjuiste opmaakt van fiscale stukken voldoe je niet meer aan de voorwaarden van de geruisloze inbreng en moet je alsnog afrekenen bij de Belastingdienst.
  • Door slordige opmaak van of incomplete fiscale stukken moet Firm24 de stukken aanpassen tegen uurtarief.
  • Onvolledige opmaak van de fiscale stukken zorgt ervoor dat de oprichting van de BV zeer lang kan duren. Vertraging van enkele maanden is hierbij geen uitzondering.

Kortom, onbekwame fiscale begeleiding kan voor een vertraagde oprichting en vaak met bijkomende kosten. Daar wordt jij als oprichter niet vrolijk van, wij als begeleidende partij en notaris door het vele meerwerk ook niet. Om deze reden is correcte fiscale begeleiding door een fiscalist verplicht om gebruik te kunnen maken van de dienstverlening van Firm24. Dit zorgt voor een soepele oprichtingsprocedure waar iedereen blij van wordt!

Uit welke werkzaamheden bestaat de begeleiding door een fiscalist?

De fiscale begeleiding bestaat uit het opmaken van de fiscale cijfers, het afstemmen van de inbreng met de Belastingdienst en het toezien op de oprichting van de BV. Op basis van de boekhoudkundige cijfers van jouw onderneming (vaak de jaarrekening) kan de fiscalist de fiscale cijfers opstellen. Nadat dit is opgesteld zal de fiscalist het verzoek indienen bij de Belastingdienst. In de tussentijd kan de notariële procedure worden opgestart. Nadat de Belastingdienst de goedkeuring heeft afgegeven, kan de akte worden gepasseerd door de notaris en is de BV opgericht.

Tijdschema

1. Opmaak boekhoudkundige cijfers (door boekhouder) zoals jaarrekening
2. Fiscalist stelt fiscale cijfers op
3. Fiscalist stuurt de goedkeuring naar de Belastingdienst
4. Opstarten notariële procedure
5. Goedkeuring conceptaktes en ondertekening volmacht
6. Ontvangst goedkeuring Belastingdienst
7. De notaris richt de BV op

Welke fiscale cijfers stelt de fiscalist op?

De fiscale stukken bestaan uit de volgende documenten:

  • Openingsbalans per BV
  • Inbrengbeschrijving per BV
  • Berekening van de creditering aan aandeelhouder
  • Geregistreerde intentieverklaring of voorovereenkomst (indien van toepassing)

Hoelang duurt het opstellen van de fiscale cijfers?

Dit is afhankelijk van de snelheid van het aanleveren van de benodigde boekhoudkundige cijfers (bijvoorbeeld de jaarrekening). Als alles correct is aangeleverd kan de fiscalist de cijfers in 10 werkdagen opstellen.

Wat kost de fiscale begeleiding door een fiscalist?

De begeleiding voor het fiscale traject kost ongeveer €1.750 - €2.000 excl. BTW. Hierbij zit de fiscale check, het opstellen van de fiscale cijfers, het afstemmen met de Belastingdienst en het begeleiden tijdens de notariële oprichting bij inbegrepen.

Heeft Firm24 een goede fiscale partner voor de begeleiding?

Firm24 heeft een zeer bekwame fiscale partner die jou kan begeleiding bij de omzetting van jouw onderneming. Deze partner verzorgt al enige jaren de fiscale begeleiding bij complexere procedures voor Firm24 klanten. Alle fiscalisten hebben jarenlange ervaring bij grote advieskantoren en deinzen niet terug voor complexere procedures. Samen vormen wij een perfect driehoek om jou zo efficiënt mogelijk te helpen bij de oprichting van jouw BV.

Hoe kan ik in contact komen met de fiscale partner?

Je kunt eenvoudig in contact komen met onze fiscale partner via het contactformulier. Geef daarbij de gegevens op van jouw onderneming en wij zorgen dat de fiscalist contact opneemt voor een vrijblijvende offerte.

duim

Ten slot (aanrader)

Iedere situatie is uniek en dat kan soms lastig zijn. Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers benieuwd naar hoe dit persoonlijk voor jou uitpakt? Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.

Werk je samen met een boekhouder? Wist jij dat hij of zij jouw omzetting gemakkelijk kan regelen via Firm24? Dit bespaart jou op de notariskosten! Via Firm24 Premium is dit snel geregeld. Stuur deze link door naar jouw boekhouder: https://www.firm24.com/premium/

Gepubliceerd op 27 mei 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24