Kennisbank

Gebruikelijk loon vaststellen? Zo doe je dat!

Aandeelhouders in een bv zijn vaak gericht op winst maken. Dit is natuurlijk logisch, jij wilt zo veel mogelijk geld halen uit je aandelen. Op het moment dat jij meer dan 5% van de aandelen in een onderneming bezit, waar jij ook werkzaamheden verricht, wordt je aangemerkt als directeur-grootaandeelhouder (DGA). Op het moment dat jij DGA bent, hoor je ook loon te krijgen van de onderneming. Hier zitten echter wel een aantal eisen aan vast, hoe dit precies zit is hier te zien. Maar jij wilt natuurlijk zo veel mogelijk geld behouden, ondanks deze regeling. Hiervoor kun je bij ons een DGA-scan laten maken!

Wat is een DGA-scan?

Kortgezegd kun je met een DGA-scan kijken op welke manieren je eventueel belasting kunt besparen. Hoe je het voordeligst het geld aan jezelf uitkeren verschilt natuurlijk per situatie. Bij een DGA-scan kunnen wij jouw situatie schetsen en kijken wat voor jou het voordeligst uitkomt.

Waarom is er een DGA-salaris? 

De gebruikelijkloonregeling is natuurlijk niet zonder reden in het leven geroepen. De regeling is tot stand gekomen omdat je als ondernemer altijd zo min mogelijk belasting probeert te betalen, het is voor jou natuurlijk voordeliger om het geld in de onderneming of je eigen zak te steken. Als jij minder geld ontvangt, blijft er dus meer geld in de onderneming, dat jij vervolgens weer als dividend uitgekeerd kan krijgen. Benieuwd naar het uitkeren van dividend aan jezelf? Klik hier!

Aangezien de dividendbelasting laag is in vergelijking met de belasting die je betaalt over salaris, hou jij als aandeelhouder uiteindelijk meer geld over. Hierom is de gebruikelijkloonregeling in het leven geroepen, zodat jij niet onevenredig weinig uitbetaald krijgt voor de werkzaamheden die je in de onderneming verricht.

Een checklist

Extra regelgeving door voorjaarsnota

Elk jaar moet uiterlijk 1 juni de voorjaarsnota worden gepubliceerd. Hierin worden de inkomsten en uitgaven van Nederland weergegeven. Er staat welke doelen er de afgelopen jaren allemaal zijn gehaald, en ook worden de veranderingen voor de komende jaren aangegeven. Hier komt voor de gebruikelijkloonregeling ook een wijziging in voor. Deze wijziging heeft betrekking op de tweede optie van de wijze van uitkering aan jezelf als DGA: de 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking. De 25% die er minder wordt betaald heet de doelmatigheidsmarge, deze wil het kabinet per 1 januari 2023 gaan verlagen. Deze gaat 15% bedragen. Dit houdt in dat er uiteindelijk dus sprake gaat zijn van 85% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking.

Andere factoren die het loon beïnvloeden

Toch is het niet zo zwart-wit als het lijkt. In sommige gevallen kan je het gebruikelijk loon toch verlagen. De regeling die is gegeven kan natuurlijk niet op iedereen van toepassing zijn. Niet elke onderneming maakt dusdanig veel geld dat je jezelf bijvoorbeeld 51.000 euro per jaar uit kan keren. In sommige gevallen kun jij aantonen dat de regeling niet op jou van toepassing zou moeten zijn, denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties:

  • Je bent starter en hebt nog een te lage cashflow (het geld dat je verkrijgt en uitgeeft in een bepaalde periode).
  • Het gaat niet goed met je onderneming en je maakt te weinig winst, of zelfs verlies.
  • Je werkt deeltijds.

Bij een DGA-scan zou bijvoorbeeld uitkomen of een van deze regelingen op jou van toepassing zou kunnen zijn.

DGA-salaris scan bij Firm24

Zoals je merkt zitten er redelijk veel regels vast aan het DGA-salaris. Er zijn uitzonderingen van toepassing, en aangezien elke situatie verschillend is, lijkt het vaak lastig om te zien wat voor jou nou het handigst is om te doen met het uitkeren van je loon. Hier kan Firm24 jou bij helpen! Om te beginnen kunnen wij een adviesgesprek inplannen, hier kun jij de situatie precies schetsen, en dan kunnen wij kijken of we hier wat mee kunnen doen. Vervolgens kunnen wij voor jou een projectplan opstellen, hierbij kijken we naar jouw wensen en de eisen die je stelt. Tot slot kunnen wij een DGA-scan voor je maken, hier stellen wij en advies op waardoor jij het voordeligst uit bent! Klik hier voor meer informatie!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Jason Buck linkedin
Jason is Juridisch content schrijver bij FIRM24 en daarnaast student rechtsgeleerdheid.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24