Kennisbank

Het verschil tussen een maatschap en een vof - wat je als ondernemer moet weten

Er zijn verschillende rechtsvormen waaruit een ondernemer kan kiezen als hij een onderneming wil gaan oprichten. De besloten vennootschap, ook wel de BV, is de meest voorkomende rechtsvorm in Nederland, maar er zijn natuurlijk meer opties. Twee andere veelvoorkomende rechtsvormen zijn de maatschap en de vennootschap onder firma (vof). Deze twee rechtsvormen kennen veel overeenkomsten, zoals de samenwerking tussen meerdere ondernemers, maar er zijn ook aanzienlijke verschillen. In dit artikel worden de verschillen tussen deze twee rechtsvormen onder de loep genomen zodat je als ondernemer goed onderscheid kan maken tussen de twee. 

De maatschap 

De eerste rechtsvorm is de maatschap. Dit is een rechtsvorm waarbij twee of meer personen hun kennis, arbeid of geld inbrengen om een bepaald beroep of bedrijf uit te oefenen. Deze personen worden de maten genoemd. Veel advocaten, artsen en accountants gebruiken deze rechtsvorm zodat zij hun kennis kunnen bundelen om gezamenlijk diensten aan te bieden. De belangrijkste kenmerken van een maatschap zijn als volgt: 

  • Een gezamenlijke verantwoordelijkheid: de maten binnen een maatschap zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de verplichtingen die de maatschap aangaat. Als een verplichting niet wordt nageleefd, kunnen alle maten persoonlijk worden aangesteld voor de schulden.
  • De winsten en verliezen worden verdeeld: de maten verdelen op basis van de vooraf afgesproken verdeling de winsten en verliezen onder elkaar. De verdeling is vaak bepaald aan de hand van wat iedereen inbrengt. Breng je meer kennis en geld in de maatschap, dan krijg je vaak ook een groter deel van de winsten. 
  • Beperkte formaliteiten: de maatschap staat ook bekend om de flexibiliteit die het bied voor het beheer en de organisatie van de samenwerking. De maten krijgen veel vrijheid hiervoor en zo zijn er dus minder formaliteiten verbonden aan deze rechtsvorm. 

De vennootschap onder firma (VOF)

Ten tweede zal de VOF worden uitgelegd. Dit is een samenwerkingsvorm waarbij twee of meer vennoten gezamenlijk een bedrijf exploiteren waarbij het doel is om winst te maken. De ondernemers worden hierin de vennoten genoemd. Deze rechtsvorm wordt vaak gebruikt voor commerciële activiteiten gezien er een winstgevend oogmerk in het spel is. Andere belangrijke kenmerken van een vof zijn: 

  • Hoofdelijke en persoonlijke aansprakelijkheid: de vennoten binnen een vof zijn zowel hoofdelijk als persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap. Dit betekent dat als de vof schulden heeft die niet afbetaald kunnen worden uit het vermogen van het bedrijf zelf, het privévermogen van de vennoten aansprakelijk is. Een schuldeiser kan hier individuele vennoten aanspreken om schulden te innen, zelfs als de schulden zijn ontstaan door toedoen van andere vennoten. 
  • Verplichte inschrijving in de Kamer van Koophandel (KvK): een vof moet verplicht worden ingeschreven bij de KvK. Dit is bij een maatschap niet per se verplicht, tenzij deze wordt uitgeoefend onder een gemeenschappelijke naam. 
     

Belangrijke punten voor ondernemers 

  • Aansprakelijkheid: Zowel de maatschap als de vof kennen een vorm van aansprakelijkheid waarbij schulden verhaald kunnen worden op het privévermogen van de ondernemers. Deze aansprakelijkheid zie je niet bij andere rechtsvormen zoals de BV. Loopt jouw bedrijf veel financiële risico’s? Dan is een maatschap of vof om deze reden meestal niet de beste optie. 
  • Het doel en de activiteiten: Bij een maatschap is het doel om gezamenlijke professionele diensten aan te bieden, terwijl een VOF wordt ingezet voor commerciële activiteiten. Als jij jouw bedrijf richt op het behalen van winst dan is het verstandiger om een VOF te kiezen.
  • Inschrijving bij de KvK: Een maatschap is in beginsel niet verplicht om ingeschreven te worden in de KvK. Professionals mogen dan samenwerken zonder deze inschrijving zolang zij niet onder een gemeenschappelijke naam handelen. Wanneer ze dit wel doen, moeten ze zich inschrijven. De VOF daarentegen, moet altijd worden ingeschreven bij de KvK. 

Een keuze maken

Het kiezen tussen een maatschap en een VOF hangt af van de aard van de samenwerking, het gewenste aansprakelijkheid niveau, en de specifieke zakelijke doelen die je met jouw partners voor ogen hebt. Het is altijd raadzaam om juridisch advies te vragen voordat je zo’n belangrijke beslissing neemt zodat je zeker weet dat de gekozen rechtsvorm bij jouw onderneming past. Bij Firm24 kunnen wij al jouw vragen gratis en voor niets beantwoorden. Geïnteresseerd? Klik dan hier en plan een gratis check-gesprek in. 

Gepubliceerd op 18 april 2024
Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24