Kennisbank

Hoe behoud je je klanten na een incassoprocedure?

Een incassoprocedure is meestal niet de koninklijke weg waarlangs je je klanten tot betalen wilt overhalen, maar soms is het echt nodig. Als de continuïteit van je bedrijfsvoering in gevaar komt, bijvoorbeeld, en dat kan tot bepaalde spanningen leiden - zelfs tot een beëindiging van de zakelijke relatie met een klant. Als je dat wilt voorkomen, kun je een incassoprocedure zo uitvoeren dat je je klant niet verliest. Benieuwd hoe dat werkt? Lees snel verder.

Klantbehoud, moet je dat willen?

Vooraf horen we je denken: ik hoef toch zeker geen klanten aan te houden die niet op tijd betalen? Zeker niet, maar houd er rekening mee dat er vaak geen kwade opzet in het spel is en debiteuren de situatie doorgaans net zo vervelend vinden als crediteuren (jij dus). Wie weet is diezelfde klant over enkele jaren de belangrijkste afnemer van je diensten.

‘Sociale’ incasso’s

De laatste tijd profileren veel incassobureaus zich als ‘sociale bedrijven’. Daarmee bedoelen ze dat ze altijd een oplossing proberen te zoeken waarbij beide partijen zoveel mogelijk gespaard blijven. Niet direct eigendommen vorderen, maar waar mogelijk een betalingsregeling treffen en debiteuren helpen hun problemen op te lossen. Deze sociale manier van werken is dé sleutel tot klantbehoud. Een incassotraject heeft een slechte reputatie, maar hoeft lang niet altijd vervelend te zijn. Als de partijen tot een goede overeenkomst komen aangaande de betaling, biedt dit rust en wordt voorkomen dat emoties en spanningen hoog oplopen. Wanneer de zaak tot een goed einde gebracht wordt en de betalingsproblemen middels een regeling verholpen worden, kan dat een goede basis zijn voor verdere samenwerking en dus klantbehoud voor jouw onderneming. Daarbij zullen potentiële nieuwe klanten het waarderen dat je sympathie en begrip kunt opbrengen voor financieel lastige situaties. Een sociale aanpak verbetert dus ook de reputatie van je bedrijf.

Contract

Realistische aanpak

Naast het feit dat begrip voor de situatie van de klant belangrijk is, moet je er ook van uitgaan dat je niet (meteen) alles zult krijgen waarop je in eerste instantie had gehoopt. Men zegt wel dat je van een kale kip niet plukken kunt, dat gaat in sommige gevallen ook op voor debiteuren. Een incassobureau zal altijd proberen de aanpak te kiezen die je het meest oplevert, maar blijft daarbij wel realistisch. Dat is voor jou prettig omdat je weet waar je op kunt rekenen en bovendien geen langslepende procedure hoeft door te maken die uiteindelijk niet het gewenste resultaat zal hebben.

Tips voor klantbehoud

Gebaseerd op bovenstaande, bieden we je enkele tips voor klantbehoud na een incassotraject:

Blijf communiceren
Zorg dat je altijd in gesprek blijft. Wees professioneel en zorg dat emoties niet de overhand krijgen. Laat duidelijk weten hoe je over een situatie denkt en wat volgens jou de beste en meest realistische optie is. Hoe beter je dat doet, hoe sneller de situatie kan worden opgelost. Bedenk dat debiteuren hier vaak in mee willen gaan en het zullen waarderen als je begrip opbrengt voor de situatie. Het incassobureau helpt je daar uiteraard bij.

Wees realistisch
Hoe vervelend het ook is - uiteraard had je hier niet op gerekend toen je met de wanbetalende klant in zee ging - de situatie is zoals deze is en je zult niet (direct) alles krijgen waar je recht op hebt. Neem je verlies als het niet anders kan en ga voor het hoogst haalbare. Wanneer je je klant behoudt, probeer verdere dienstverlening dan aan te passen aan wat er is gebeurd. Zo ben je beter voorbereid voor het geval de klant weer een betalingsachterstand oploopt.

Magneet

Wat kan Firm24 voor je betekenen?

Bij Firm24 kunnen we je op meerdere manieren bijstaan als het gaat om een incassotraject mét behoud van je klant. Allereerst kun je bij ons terecht voor een adviesgesprek waarin we je in contact brengen met een advocaat. Zo weet je precies waar je staat en welke juridische stappen je kunt nemen. Daarnaast bieden we de optie een haalbaarheidsonderzoek te laten uitvoeren, waarbij we inschatten hoeveel kans van slagen een incassotraject heeft. Tijdens het haalbaarheidsonderzoek stellen we een plan van aanpak op voor de vordering van het geld dat je nog moet ontvangen. Wil je meer weten over onze diensten? Ga dan naar deze pagina.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Max Zuidinga linkedin
Max is student Nederlandse taal en cultuur en schreef daarnaast enkele artikelen.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24