Kennisbank

Hoe richt ik een BV op vanuit het buitenland met apostille?

De meeste oprichters van BV's zijn ook in Nederland gevestigd. Maar wat als jij of één van je mede-aandeelhouders in het buitenland woont? Of misschien is een buitenlandse investeerder wel geïnteresseerd om aandelen in jouw nieuwe of bestaande BV te kopen. Er zijn verschillende scenario's denkbaar. Maar hoe werkt een oprichting met iemand uit het buitenland? Kan dat via een Nederlandse notaris en is een zogeheten ‘apostille’ vereist? Wij leggen het hieronder allemaal uit!

Kan ik een BV oprichten vanuit het buitenland?

Ook als je in het buitenland woont kun je een Nederlandse BV oprichten. Je kunt dan besluiten om voor de oprichting naar Nederland te reizen en hier fysiek aanwezig te zijn om de stukken te tekenen. We kunnen ons echter voorstellen dat je niet alleen voor het zetten van een handtekening het vliegtuig wil pakken. Gelukkig hoeft dat ook niet! Je kunt namelijk gewoon langs een notaris in je woonland. Lees vooral verder om te weten hoe dat precies in zijn werk gaat.

Wat is een apostille?

Om een BV op te richten, moet je een volmacht tekenen. De geldigheid van die handtekening wordt door de notaris geverifieerd. Dit wordt een ‘legalisatie’ genoemd. Normaal gesproken gebeurt dit door fysiek op het kantoor je handtekening te zetten of via een digitaal programma dat van jouw handtekening een certificaat maakt. In het geval van een apostille, ga je met de volmacht naar een notaris in jouw land. In het bijzijn van deze notaris identificeer je je zet je een handtekening onder de volmacht. Vervolgens dient de plaatselijke rechtbank de gelegaliseerde documenten te voorzien van een apostille stempel. Deze stempel wordt uitgegeven door landen die zijn aangesloten bij het Apostilleverdrag. Helaas is niet elk land ter wereld aangesloten bij dit verdrag. Is het land waarin je de legalisatie laat uitvoeren niet aangesloten bij dit verdrag, dan dien je alsnog naar Nederland te komen voor de identificatie en ondertekening van de documenten.

Duim

Wanneer is een apostille geldig?

Een document voorzien van apostille is geldig wanneer de persoon die de documenten heeft gelegaliseerd daartoe wettelijk bevoegd is. In de meeste landen is dat een notaris. Zijn jouw documenten voorzien van apostille, dan verstuur je deze documenten naar de notaris die hier in Nederland de BV voor je opricht. Zij controleren de ondertekening en apostille op de volmacht op echtheid.

Hoe veel kost een apostille?

De kosten zijn afhankelijk van het land waar je de documenten laat legaliseren. Zo kost een apostille in Engeland maar 30 pond, maar betaal je in Amerika of Australië al gauw meer dan 100 euro. Dit is vaak exclusief de kosten voor het versturen van de stukken naar Nederland. Bij Firm24 betaal een bedrag vanaf €250,- excl. BTW voor het gereed maken en het controleren van de documenten met apostille.

Liever een video kijken? [VIDEO]

Kan het ook zonder apostille?

In sommige gevallen is het mogelijk om via een digitaal systeem bij een gespecialiseerde notaris de oprichting vanuit het buitenland te legaliseren. Je hoeft dan niet langs te gaan op het kantoor bij een notaris in jouw land. Hier zijn echter wel hogere kosten aan verbonden. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met ons support team, dan helpen we je graag verder.

Diagram

Is een intakegesprek vereist?

Is er sprake van een lastigere constructie met buitenlandse aandeelhouders of buitenlandse rechtspersonen, dan zal er in veel gevallen eerst een intakegesprek moeten plaatsvinden. De notaris kan tijdens dit gesprek een beoordeling maken van de situatie, om zo tot een passende prijsopgave te komen. Twijfel je over jouw situatie? Neem dan contact op met ons support team!

Conclusie

Een BV oprichten kun je vanuit het buitenland regelen zonder het vliegtuig te hoeven pakken. Is jouw land aangesloten bij het apostilleverdrag, dan kun je voor de legalisatie langs bij een lokale notaris en vervolgens bij de rechtbank voor de apostille. Zo voldoe je vanuit het buitenland aan de vereisten voor het oprichten van jouw BV! Benieuwd naar de procedure bij Firm24? Plan dan een gratis adviesgesprek in met één van onze adviseurs.

Gepubliceerd op 13 mei 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24