Kennisbank

De intentieverklaring/ voorovereenkomst bij inbreng

Op het moment dat je je eenmanszaak of VOF wilt omzetten naar een BV kun je dat op verschillende manieren doen. De activa-passiva transactie is de meest eenvoudige manier van omzetten. Echter is deze manier van omzetten niet geschikt voor iedere situatie. Deze transactie kan fiscaal nadelig zijn. Alternatieven zijn de geruisloze of ruisende inbreng. Voor deze procedure zijn verschillende documenten vereist, waaronder de zogenaamde intentieverklaring aan de belastingdienst. In dit artikel leggen we uit waar deze verklaring voor dient en wat er in de verklaring moet staan.

Wat is een intentieverklaring/voorovereenkomst?

Er zijn verschillende mogelijkheden om jouw eenmanszaak of VOF om te zetten naar een BV. Hier kun je lezen welke manier het meest geschikt is voor jouw situatie. Wanneer wordt gekozen voor de geruisloze of ruisende inbreng, moet er een intentieverklaring worden opgemaakt. Bij het inbrengen van de onderneming in de BV, dien je namelijk als ondernemer schriftelijk te verklaren dat je de intentie hebt om de onderneming in te brengen. Er wordt gesproken van een intentieverklaring wanneer je de BV alleen gaat oprichten. Wanneer je met meerdere mensen de BV gaat doen, stel je een voorovereenkomst op. In dit artikel wordt over de intentieverklaring gesproken, maar hetzelfde geldt voor een voorovereenkomst.

Doel

Je krijgt het recht om je eenmanszaak of VOF met terugwerkende kracht in te brengen in de BV wanneer je ervoor zorgt dat de intentieverklaring op tijd wordt opgesteld en opgestuurd naar de Belastingdienst. De terugwerkende kracht houdt in dat de resultaten van je onderneming vanaf 1 januari (of een andere datum) van het desbetreffende boekjaar toegerekend kunnen worden aan de BV.

Geruisloze inbreng

Als je terugwerkende kracht wil genieten bij de geruisloze inbreng dien je vóór 1 oktober van het desbetreffende jaar een verzoek hiertoe hebben ingediend bij de Belastingdienst. Verder moeten de notariële inbreng en de oprichting van de BV uiterlijk 15 maanden na het overgangstijdstip zijn afgerond.

Ruisende inbreng

Wanneer je gebruikmaakt van de ruisende inbreng kan er gebruik worden gemaakt van maximaal 3 maanden terugwerkende kracht. Hierbij maakt het niet uit wanneer de intentieverklaring is opgesteld. Als je terugwerkende kracht tot 1 januari van het desbetreffende jaar wilt genieten, moet je vóór 31 maart van het desbetreffende jaar je eenmanszaak/VOF ruisend in te brengen in de BV. De notariële inbreng en oprichting van de BV zullen uiterlijk 9 maanden na het overgangstijdstip moeten zijn afgerond.

intentieverklaring advies

Geleideformulier

De Belastingdienst verleent alleen terugwerkende kracht als de intentieverklaring met het zogenoemde geleideformulier aangetekend aan de Belastingdienst wordt verstuurd. Het geleideformulier kun je hier vinden.

Duim

Interesse?

De intentieverklaring is in beginsel geen lastig document. Het drukt de ‘intentie’ uit van het inbrengen van je onderneming in een BV. Maar het is wel belangrijk dat er een aantal zaken goed worden opgenomen in de verklaring. Via deze link kun je in contact worden gebracht met een van onze fiscalisten die je kunnen helpen bij het opstellen van een intentieverklaring/voorovereenkomst!

Werk je als adviseur?

Regel je de omzetting van de eenmanszaak dan wel VOF voor één van je cliënten? Dan is FIRM24 Premium het juiste platform voor jou!

Gepubliceerd op 27 mei 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24