Kennisbank

Juristen, wat kunnen zij voor je onderneming betekenen?

Juridische conflicten zijn overal. Onze samenleving is gebaseerd op wet- en regelgeving en daardoor zijn juridische conflicten onontkoombaar. Denk aan een diefstal, een contract met je werknemer of wat dan ook, overal komt wet- en regelgeving bij kijken. Dit kan als lastig worden ervaren, het is voor jou als ondernemer natuurlijk niet mogelijk om over alles elke regel te kennen. Daarom zijn er mensen opgeleid die hier van alles over weten, namelijk juristen!

Wat doet een jurist?

Een jurist is iemand die deskundige is in rechtswetenschappen en die is opgeleid om te adviseren over en te werken met juridische geschillen. Juristen kunnen werken in verschillende omgevingen, zoals in advocatenkantoren, bedrijven, overheid, non-profitorganisaties of als zelfstandig advocaat. De werkzaamheden van een jurist kunnen onder andere bestaan uit het geven van juridische adviezen (ook door juridisch adviseurs), het opstellen en beoordelen van contracten, het bijwonen van rechtszaken, het onderhandelen over schikkingen en het vertegenwoordigen van cliënten in juridische geschillen. In het algemeen is het doel van een jurist om te helpen bij het oplossen van juridische problemen en om ervoor te zorgen dat mensen en ondernemingen zich houden aan de wet. Dit is ook voor jou als ondernemer van belang. Op het moment dat jij last hebt van een conflict, of juridisch advies nodig hebt op andere gebieden, kan het van pas komen om een jurist in te huren!

De kosten van een jurist

De kosten die je maakt om een jurist of een juridisch adviseur in te huren kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de soort juridische dienst die wordt gevraagd, de ervaring en de reputatie van de jurist, en de locatie waar de jurist de diensten verleent. In het algemeen zijn de kosten voor juridische diensten hoger in grote steden en bij grotere, bekendere advocatenkantoren, terwijl de kosten lager kunnen zijn in kleinere plaatsen of bij minder bekende kantoren. Het is altijd het beste om vooraf te informeren over de kosten voordat je een jurist inschakelt, zodat je weet wat je kunt verwachten en wat de mogelijke opties zijn.

Geld

Het verschil tussen een jurist en een advocaat

Een jurist is een deskundige die een opleiding in rechten heeft gevolgd en kennis heeft van het recht en hoe het wordt toegepast. Dit kan betekenen dat ze werken in de rechtspraktijk, bij de overheid of in het bedrijfsleven, en dat ze betrokken zijn bij het opstellen en interpreteren van wetten, contracten en andere juridische documenten. Een advocaat is een type jurist. Het is een deskundige die is gespecialiseerd in het vertegenwoordigen van cliënten in rechtszaken en het bieden van juridisch advies. Ze werken meestal in de privésector en zijn vaak gespecialiseerd in een bepaald gebied van het recht, zoals strafrecht, arbeidsrecht of familierecht. In sommige gevallen worden de termen "jurist" en "advocaat" gebruikt om dezelfde betekenis te hebben, terwijl ze in andere situaties worden gebruikt om twee verschillende beroepen aan te duiden. Elke advocaat is dus jurist, maar zeker niet elke jurist hoeft een advocaat te zijn.

Waarom is het voor een ondernemer handig om een jurist in dienst te nemen?

In jouw onderneming kan het handig zijn om een jurist in dienst te nemen omdat een jurist deskundig is op het gebied van wet- en regelgeving. Op het moment dat jij bijvoorbeeld contracten op moet stellen voor nieuwe werknemers, of een van je werknemers is de schreef over gegaan op werk, dan kan een jurist dit voor je oplossen. Hij of zij kan de contracten opstellen en aan jou laten weten wat je rechten en plichten zijn in verschillende situaties. Hiermee voorkomt hij of zij dat jij als ondernemer juridisch gezien in de problemen komt.

Wat voor soort juristen zijn er?

Er zijn veel soorten juristen, afhankelijk van hun opleiding, specialisatie en werk. Denk bijvoorbeeld aan de advocaten en juristen zoals hierboven al besproken, maar er zijn bijvoorbeeld ook juridisch adviseurs en rechters. Enkele voorbeelden zullen hieronder kort worden toegelicht.

  • Advocaten: Advocaten vertegenwoordigen personen in rechtszaken en geven deze cliënten juridisch advies. Over het algemeen is een advocaat gespecialiseerd in een rechtsgebied, denk bijvoorbeeld aan het arbeidsrecht, strafrecht of ondernemingsrecht.
  • Rechters: Rechters werken in het rechtscollege. Zij geven het oordeel voor zaken die vallen onder het burgerlijke recht.
  • Rechtsgeleerden: Dit betreffen juristen die onderzoek verrichten en ook schrijven over juridische onderwerpen, denk bijvoorbeeld aan een artikel om nieuwe wetten uit te leggen, of het onderzoeken van een casus.
  • Juridisch adviseurs: Een juridisch adviseur geeft advies over juridische geschillen, vaak is hij of zij werkzaam in het bedrijfsleven of de overheid.
Contract

Firm24 en juristen

Het inhuren van een jurist is dus vaak een goed idee. Het voorkomt dat je juridische conflicten hebt, en al helemaal dat ze uit de hand lopen. Dit is natuurlijk belangrijk voor je onderneming. 

Wij kunnen dit regelen voor jouw onderneming. Als jij een jurist kan gebruiken voor je onderneming kun je contact met ons opnemen! We kunnen dan kijken naar jou behoeften, en hierop een plan van aanpak maken en een jurist aanbieden. Mocht je hier nog vragen over hebben, of wil je graag gebruik maken van onze diensten? Neem dan snel contact met ons op!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Jason Buck linkedin
Jason is Juridisch content schrijver bij FIRM24 en daarnaast student rechtsgeleerdheid.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24