Kennisbank

BV oprichten? Dit zijn de kosten die je kunt verwachten

Inmiddels heb je je goed ingelezen in hoe het oprichten van een BV (de Besloten Vennootschap) werkt en wat hier allemaal bij komt kijken. Maar nu komen we aan bij een ander belangrijk aspect van de oprichting: de BV oprichtingskosten. In dit artikel bespreken we welke kosten je kunt verwachten bij de oprichting en welke kosten je daarna op jaarlijkse basis kunt verwachten. Benieuwd geworden? Lees dan vooral verder!

BV oprichten kosten? Dit zijn de kosten die je kunt verwachten

Een nieuwe BV oprichten kost ongeveer € 399,- excl. BTW. In ieder geval bij Firm24. Bij de notaris kan het duurder uitvallen. Bij dit bedrag zijn alle notariële kosten inbegrepen. Je hoeft die dus niet nogmaals te betalen aan de notaris.

Naast de notariële oprichtingskosten, dien je ook De Kamer van Koophandel te betalen voor de registratie van je BV. Na de oprichting ontvang je per post een factuur op het vestigingsadres van de BV. De registratiekosten van de KvK bedragen € 80,10 excl. BTW. Je kunt deze kosten als aanloopkosten meenemen in de boekhouding van je BV en deze aftrekken van de winst. Lees hier een blog over de kostenverhoging van de KvK.

Kan ik korting krijgen bij de oprichting van een standaard BV?

De oprichting van een standaard BV kan bij Firm24 dus al vanaf € 399,- excl. BTW. Omdat de prijs zeer scherp is, kunnen wij geen kwantumkorting aanbieden. Als je bij de oprichting van je BV direct ook een holding opricht, krijg je hier wel € 25,- korting op. Zo'n 73% van de ondernemers kiest hier dan ook voor. De holding heeft eigenlijk alleen maar voordelen en is dus zeker het overwegen waard.

Liever een video kijken?

Hoe snel is een BV opgericht?

De oprichting van een BV kan binnen 12 werkdagen na het voltooien van de online aanvraag. In de tussentijd stelt de notaris de conceptakte op en maak je een afspraak voor ondertekening van de volmacht bij de notaris. Wij snappen dat het soms wenselijk is om een BV sneller opgericht te hebben. Daarom bieden wij ook een snelle procedure en een spoedopdracht aan.

Hoelang duurt de registratie bij de Kamer van Koophandel?

Nadat de notaris de oprichtingsakte heeft gepasseerd, is de BV formeel opgericht en wordt de BV ingeschreven bij de KvK. De KvK registreert de inschrijving vaak binnen een halve werkdag. Worden de statuten van een BV ingediend voor 15:00 uur 's middags? Dan is de inschrijving vaak dezelfde dag verwerkt. Als de BV na 15:00 uur is ingediend, is de registratie de volgende werkdag vóór 13:00 uur voltooid.

Wat kosten de verschillende snelheden?

De standaardtermijn voor het oprichten van een BV is 12 werkdagen. Hiervoor betaal je geen toeslag. De overige opties zie je hieronder:

Snelle procedure

 • Oprichting van een BV binnen 7 werkdagen
 • Extra kosten vanaf €100,- excl. BTW

Spoedprocedure

 • Oprichting van een BV binnen 3 werkdagen*
 • Extra kosten vanaf €200,- excl. BTW

* Let op: dat de notaris voor een spoedprocedure afhankelijk is van jouw medewerking i.v.m de wettelijke verplichtingen waar een notaris zich aan dient te houden!

Waarom geven jullie werkdagen aan?

Voor het oprichten van een BV, ben je afhankelijk van de notaris en de Kamer van Koophandel. Beiden zijn alleen op doordeweekse dagen open en niet, zoals Firm24, in het weekend.

Wanneer kom ik in aanmerking voor de standaard oprichtingskosten?

Je komt in aanmerking voor de standaard oprichtingskosten als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je richt de BV op als natuurlijk persoon;
 • Je spreekt de Nederlandse taal;
 • Je staat in Nederland ingeschreven.

Wanneer wijkt de prijs af van de standaard prijzen?

Afhankelijk van de inrichting van je BV, kan het zijn dat de kosten hoger uitvallen dan de standaardprijs. Dat kan het geval zijn als de notaris extra onderzoek moet doen naar de oprichting. Of dat het geval is, ligt aan bepaalde factoren, waaronder:

 • De hoedanigheid van de aandeelhouder.
 • De hoeveelheid oprichters. (Wil je met meer personen de BV oprichten? Dan komt er €60,- excl. BTW per aandeelhouder bij).
 • De taal van de oprichter.
 • Het woonland van de oprichter.
 • In hoeverre de statuten maatwerk vereisen..

Wat wordt er bedoeld met “de hoedanigheid van de aandeelhouder”?

Je kunt de aandelen van je BV op verschillende manieren houden. Bijvoorbeeld door de BV op te richten met een bestaande (Nederlandse) holding BV. De notaris moet in dit geval onderzoek doen naar deze holding. De kosten hiervoor zijn gelukkig slechts een paar tientjes.

Wat wordt gezien als maatwerk voor de statuten?

De statuten van Firm24 zijn zeer uitgebreid en voorzien ook een aanbiedings- en blokkeringsregeling. Maar soms is het wenselijk om te statuten op maat te maken, afhankelijk van de keuze voor bepaalde aandelen of activiteiten die vanuit de BV worden uitgevoerd. Je kunt bijvoorbeeld het volgende aan de statuten toevoegen:

 • Het opnemen van letteraandelen (winstrecht- of stemrechtloze aandelen).
 • WTZa-statuten (Wet toelating zorginstellingen).
 • Medische statuten.
 • Advocaat statuten.
handen schudden

Waarom betaal ik inschrijvingskosten voor de Kamer van Koophandel?

De BV moet ook in het handelsregister worden geregistreerd. De kosten voor deze inschrijving bij de Kamer van Koophandel staan los van de kosten voor de BV oprichting. Firm24 richt de BV op, regelt de inschrijving bij de KvK en biedt alle oprichtingsdocumenten aan.

Vroeger was dit een jaarlijkse bijdrage, maar deze is vervangen door een eenmalig vergoeding van € 80,10 excl. BTW. Deze kosten kunnen wij helaas niet uit handen nemen. De KvK stuurt de factuur namelijk rechtstreeks naar de onderneming.

Hoeveel kost een BV per jaar? (kosten BV)

Naast de oprichtingskosten zul je waarschijnlijk ook te maken krijgen met jaarlijkse kosten. Deze kosten staan niet vast en zijn afhankelijk van jouw specifieke situatie. Het gaat namelijk om de administratie van de BV.

Net zoals bij de eenmanszaak dien je per kwartaal de BTW aangifte te verzorgen, krijg je een loonheffingennummer van de Belastingdienst (omdat je als directeur-grootaandeelhouder (DGA) werkzaam bent voor de BV) en dien je na het einde van ieder jaar een jaarrekening in te dienen.

Ben je zelf handig met de boekhouding, dan heb je weinig jaarlijkse kosten. Vaak kiezen ondernemers er echter voor om de salarisadministratie en boekhouding uit handen te geven of gebruik te maken van handige software.

Kan ik mijn boekhouding via Firm24 regelen?

Bij Firm24 hebben we een premium boekhoud service speciaal voor de twee typen ondernemers, de regel-het-voor-mij en de doe-het-zelver. Klik hier voor meer informatie.

Wat zijn de kosten voor het opmaken van een jaarrekening voor de BV?

Een accountant kan helaas niet zomaar een jaarrekening voor je opstellen zonder inzicht te hebben in de administratie van afgelopen jaar. Ondernemers die zelfstandig alle administratie kunnen doen maar toch een jaarrekening opgesteld willen hebben, kunnen gebruik maken van ons netwerk.

Wij hebben door de jaren heen een betrouwbaar netwerk van boekhouders verzameld die aan onze kwaliteitseisen voldoen.

Wat zijn de kosten van een boekhouder?

Bij Firm24 kunnen wij je aan een boekhouder koppelen die dezelfde werkwijze en visie hanteert als wij. Stuur ons een berichtje via de chat rechtsonder voor meer informatie, dan helpen onze adviseurs je graag verder.

Kortom, wat zijn de kosten van een BV oprichten in het eerste jaar?

De kosten voor de oprichting zijn niet de enige kosten die je voor een BV betaalt. Hieronder hebben we wat kosten voor je op een rijtje gezet:

DienstBVHoldingstructuur
BV oprichten kosten€399€748 (€25,- korting)
Inschrijving KvK€80,10€80,10
Boekhouding (indicatie)€100 x 12 maanden€175 x 12 maanden
Totaal eerste jaar€1.674 excl BTW€2.923 excl BTW

Extra: zijn de oprichtingskosten van de BV aftrekbaar?

Zeker! Kosten voor het starten van de onderneming, de zogenoemde aanloopfase, zijn fiscaal aftrekbaar. Je kunt de betaalde BTW verrekenen bij de eerste kwartaalaangifte en de oprichtingskosten aftrekken van de gemaakte winst.

Extra: Wat houdt de DGA salaris administratie in?

Als DGA dien je salaris aan jezelf uit te keren en ook de administratie daarvan bij te houden. Dat is vaak complex en het is zonde van je tijd om dit zelf uit te vogelen. Firm24 neemt daarom deze last op zich en zorgt dat jij je kunt focussen op het ondernemen.

De DGA salaris administratie kost samen met de BV-oprichting in totaal ongeveer € 554,- excl. BTW en is geldig voor 12 maanden. Je kiest zelf wanneer deze 12 maanden starten.

geld

Tot slot (aanrader)

Wat voor jou het exacte kostenplaatje is, ligt altijd aan je situatie en wat je uiteindelijk van plan bent met je BV. Om de oprichtingskosten en de jaarlijkse kosten van een BV goed zichtbaar te hebben, adviseren we ondernemers om een gratis BV-checkgesprek in te plannen met één van onze adviseurs via een gratis check-gesprek.

Gepubliceerd op 24 mei 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24