Kennisbank

Loonheffingennummer regelen - alles wat je erover moet weten!

Heb jij personeel in dienst bij je onderneming? Dan is het loonheffingennummer uitermate belangrijk! Dit nummer is namelijk vereist voor het doen van aangifte over de loonheffingen van je personeel bij de Belastingdienst. Op deze manier kan jij je personeel uitbetalen zonder uiteindelijk de fiscus op de stoep te hebben staan, wat natuurlijk altijd fijn is! In dit artikel lees je precies hoe dit in z'n werking gaat.

Wat zijn loonheffingen?

Om te begrijpen wat het loonheffingennummer inhoudt is het van belang om eerst even kort te kijken naar wat loonheffingen zelf zijn. De loonheffingen zijn al het geld dat moet worden ingehouden op het bruto salaris. Dit geld moet daarna betaald worden aan de Belastingdienst. Denk hierbij aan de loonbelasting en de premies die betaald moeten worden aan de volksverzekeringen. De volksverzekeringen zijn wettelijk verplichte sociale verzekeringen, zoals de Algemene Ouderdomswet (AOW), de Algemene nabestaandenwet (Anw) of de Wet langdurige zorg (Wlz). Deze sociale verzekeringen beschermen tegen ouderdom, het krijgen van kinderen, langdurige ziekte of overlijden. Voor het afstaan van de loonheffingen is het loonheffingennummer nodig.

Wat is het loonheffingennummer?

Het loonheffingennummer is een specifiek nummer per onderneming dat aangemeld is als werkgever. Met dit nummer kan jij als werkgever de aangifte loonheffing van het personeel dat je in dienst hebt regelen. Voor eenmanszaken is dit loonheffingennummer het BSN-nummer van de eigenaar. Voor rechtspersonen, zoals BV's en NV's, is dit het RSIN-nummer (Rechtspersonen Samenwerkingsverbanden Informatie Nummer). Naast dit nummer zijn er nog veel meer nummers belangrijk voor ondernemers. Ben jij benieuwd naar de andere belangrijke nummers? Lees dan deze blog!

check

Waar heb ik een loonheffingennummer voor nodig?

Het loonheffingennummer heb je alleen nodig als je personeel bij je onderneming in dienst hebt. Een werkgever moet namelijk al voordat het salaris wordt uitgekeerd een deel afstaan aan de fiscus, de zogenaamde loonheffingen. Net zoals de werknemer, moet ook de werkgever van de afgedragen loonheffingen een aangifte indienen bij de fiscus. Voor het indienen van deze aangifte loonheffingen is een loonheffingennummer vereist.

Hoe dien ik een aanvraag loonheffingennummer in?

Het aanvragen van een loonheffingennummer gaat automatisch als je jezelf aanmeldt als werkgever bij de Belastingdienst. Dit kan door het formulier ‘Melding Loonheffingen Aanmelding Werkgever' op te sturen naar de Belastingdienst. Als dit verwerkt is krijg je automatisch een ‘Aangiftebrief loonheffingen' opgestuurd binnen 1 week nadat de eerste werknemer gestart is. Deze ‘Aangiftebrief loonheffingen' bevat onder anderen het loonheffingennummer. 

Waar vind ik mijn loonheffingennummer?

Er zijn een aantal plaatsen waar je het loonheffingennummer kan vinden. Zoals hiervoor al gemeld werd staat het in de ‘Aangiftebrief loonheffingen'. Maar daarnaast kan je het nummer op een aantal andere plekken vinden. Als het goed is heb jij je onderneming ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK), dit is namelijk verplicht. Bij de KvK kan je een uittreksel handelsregister opvragen. Dit is een samenvatting van alle gegevens over jouw onderneming die zijn opgeslagen in het Handelsregister. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de naam, de vestigingslocatie en de bestuurders. Maar daarnaast natuurlijk ook het RSIN-nummer, oftewel het loonheffingennummer van jouw BV. 

Hoe ziet mijn loonheffingennummer eruit?

Je loonheffingennummer bestaat altijd uit negen cijfers met daarna het subnummer. Het subnummer bestaat uit de ‘L' en de twee nummers die daarna komen. Een voorbeeld van een loonheffingennummer is: ‘123456789L02'. De negen cijfers van dit loonheffingennummer zijn dan dus ‘123456789' en het subnummer is ‘L02'.

Wat moet ik doen als ik een verkeerd loonheffingennummer ingevuld heb?

Het gebruiken van een verkeerd loonheffingennummer kan niet altijd eenvoudig hersteld worden. Het is belangrijk om meteen opnieuw de aangifte loonheffingen in te dienen, dit keer met het juiste loonheffingennummer. Op het juiste loonheffingennummer is namelijk nog geen aangifte loonheffingen gedaan. Daarna kunnen er een aantal situaties optreden:

  • Situatie 1: je hebt een fout gemaakt in het subnummer. Je moet dan een nieuwe aangifte indienen met het juiste subnummer. Als je geen aangifte in hoefde te dienen voor het foute subnummer hoef je verder niks te doen. Moest je ook een aangifte indienen voor het foute subnummer? Dan moet je die aangifte aanpassen.
  • Situatie 2: Je hebt een fout gemaakt in het loonheffingennummer. Normaliter zou je dan een foutmelding moeten ontvangen. Is dit in jouw geval niet gebeurd? Dan moet je contact opnemen met de BelastingTelefoon: ‘0800 - 0543'.

Wat is het loonbelastingnummer?

Het loonbelastingnummer is de oude benaming van het loonheffingennummer. Tegenwoordig gebruiken we in de praktijk dus geen loonbelastingnummer meer, maar het loonheffingennummer. Verder is er niks veranderd aan het nummer, alleen de benaming.

Hoe kan Firm24 je helpen met je loonheffingennummer aanvraag?

Het loonheffingennummer is erg belangrijk als je personeel in dienst hebt. Daarom helpen wij je graag! We kunnen je helpen door middel van een adviesgesprek met een van onze specialisten. Meer informatie over alle prijzen vind je hier.

Gepubliceerd op 11 april 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24