Kennisbank

Wat zijn de nadelen van een BV?

Het kiezen van een rechtsvorm is en blijft een lastige keuze voor jou als ondernemer. Wat past het best bij je? Een holding, een eenmanszaak, een BV? Om de keuze wat makkelijker te maken hebben we een overzicht gemaakt van alle voor- en nadelen van een BV. Hieronder zullen we alle nadelen van de BV bespreken.

Nadeel 1: Geen zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB winstvrijstelling

Eén van de grootste nadelen van een BV ten opzichte van een eenmanszaak is het gemis van enkele belastingvoordelen. Een eenmanszaak kan namelijk beroep doen op de zelfstandigenaftrek (€ 5.030 in 2023), startersaftrek (€ 2.123) en MKB-winstvrijstelling (14% van de winst verminderd met de ondernemingsaftrek). Door al deze aftrekposten hoef je relatief weinig belasting te betalen bij een lage winst. Het kan dus vanuit een fiscaal oogpunt verstandiger zijn om te kiezen voor een eenmanszaak of VoF als de verwachte winst boven de € 100.000 ligt. Belangrijk is wel om in gedachten te houden dat het situatieafhankelijk is wanneer een BV voor de belastingdienst aantrekkelijker is. Daarom is het aan te raden om altijd fiscaal advies in te winnen voor jouw onderneming.

Veel ondernemers kiezen, ondanks deze nadelen, toch voor een BV. Dit is met name omdat ze de persoonlijke aansprakelijkheid zwaarder vinden wegen dan de fiscale cadeautjes die je bij een eenmanszaak krijgt. Als eigenaar van een eenmanszaak ben je namelijk voor 100% privé aansprakelijk voor de schulden van je onderneming. Elke schuldeiser kan deze schulden op jou en je partner (bij gemeenschap van goederen) verhalen. Als je niet wilt dat jouw perfecte gezinswoning of zorgvuldig opgebouwde spaarrekening risico lopen, kies dan voor de BV als ondernemingsvorm.

Nadeel 2: Notariële kosten

Een BV heeft meer administratieve verplichtingen dan een eenmanszaak. Zo mag een BV alleen opgericht worden door een notaris. Ook wanneer een extra aandeelhouder gaat deelnemen in de BV zal hier een notaris aan te pas moeten komen. Of als je bijvoorbeeld de naam van je BV wilt wijzigen in de statuten.

Wanneer je rechtstreeks naar een notaris gaat voor de oprichting van jouw BV zal dit ongeveer tussen de € 400 en € 1.500 kosten. Bij Firm24 kan dit gelukkig een stuk goedkoper. Vanaf € 399 exclusief BTW richt jij een splinternieuwe BV op. Via deze link zie je alle mogelijkheden met betrekking tot het oprichten van een BV.

Nadeel 3: Administratie

Ook de jaarlijkse accountantskosten zullen voor een BV wat hoger zijn. Iedere onderneming, of het nu een BV, eenmanszaak, VoF of stichting is, heeft de verplichting om de administratie bij te houden. Eens per kwartaal (of maand/jaar, afhankelijk van de situatie) moet de BTW-aangifte worden ingediend en jaarlijks een aangifte inkomstenbelasting (bij een eenmanszaak of VoF).

Het verschil in kosten met de BV zit hem in de jaarrekening. Een BV is namelijk verplicht eens per jaar een jaarrekening in te sturen naar de KvK. De jaarrekening van een BV moet aan meer wettelijke eisen voldoen dan een jaaroverzicht van de eenmanszaak. Daarom zijn de kosten voor het opstellen hiervan een stukje hoger. Ook moet je aangifte voor de vennootschapsbelasting doen, als je een BV hebt. Gemiddeld mag je ervan uitgaan dat de jaarlijkse boekhoudkosten van een eenmanszaak tussen de € 600 – € 1.200 liggen, waar een BV al snel op ongeveer € 800 tot €2.000 moet rekenen.

Bij de oprichting van een BV is het wel mogelijk om te kiezen voor een verlengd eerste boekjaar. Als je halverwege 2023 een BV opricht, hoef je pas een jaarrekening en aangifte vennootschapsbelasting te doen aan het eind van 2024. De maanden van 2023 tel je op bij het boekjaar van 2024. Zo kun je enigszins besparen op de administratieve kosten!

Nadeel 4: DGA-salaris

Een andere reden waarom veel ondernemers afzien van de BV is door het verplichte DGA-salaris. Wanneer je bestuurder bent én minstens 5 procent van de aandelen van de BV in handen hebt, word je door de Belastingdienst aangemerkt als directeur-grootaandeelhouder. Dit betekent dat je verplicht bent om jaarlijks € 56.000 aan salaris aan jezelf uit te keren.

Deze regel schrikt veel ondernemers af, terwijl dit eigenlijk niet terecht is. In de opstartfase is het goed denkbaar dat je simpelweg de omzet niet hebt om dit bedrag uit te keren. Of dat je elke verdiende cent weer terug investeert in het bedrijf. Wees dan niet bang, het is gewoon mogelijk om hiervoor verlaging aan te vragen bij de Belastingdienst.

Contract

Firm24 helpt je!

Wil je nog een blog lezen over de nadelen van een BV? Ben je er nog niet helemaal uit en wil je eerst nog even sparren? Plan dan een gratis check-gesprek in met een van onze adviseurs!

Heb je inmiddels ook kennis genomen van de voordelen van de BV en wil je na het lezen van dit artikel toch een BV oprichten? We helpen je graag op weg!

Gepubliceerd op 27 mei 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24