Kennisbank

Wanneer stap je over van de eenmanszaak naar de BV?

Vooral voor startende ondernemers kan het erg aantrekkelijk zijn om met een eenmanszaak te beginnen en niet direct te kiezen voor een BV. Voor ondernemers met meer ervaring en hogere winst zijn er meer risico’s verbonden met de eenmanszaak, waardoor het aantrekkelijker kan zijn om te kiezen voor de BV. In dit artikel wordt toegelicht wanneer een bv als rechtsvorm aantrekkelijker is dan een eenmanszaak.

Wat zijn de voordelen van een bv ten opzichte van de eenmanszaak?

  1. Aansprakelijkheid: Al ga je een eenmanszaak oprichten is de eigenaar volledig aansprakelijk (ook met zijn privévermogen) voor het bedrijf. Een BV is een rechtspersoon en daarmee zelf aansprakelijk, de eigenaren niet. Alleen wanneer er sprake is van onbehoorlijk bestuur is de directie aansprakelijk met zijn privévermogen. Een BV is daarom aantrekkelijk voor bedrijven met hoge investeringen en risico’s;
  2. Belastingvoordeel bij hoog inkomen: Over de winst behaalt uit een eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting. Deze is gelijk aan het tarief dat particulieren in loondienst betalen over hun inkomsten (Box 1), dit betekent een tarief van 49,50% (2024) bij een box 1 inkomen hoger dan €75.518. Bij de BV wordt er vennootschapsbelasting over de winst betaald. De vennootschapsbelasting is 19% over de eerste € 200.000 en boven dit bedrag 25,8%.

Waar ligt het omslagpunt van de eenmanszaak naar de bv?

Het is lastig om precies een omslagpunt te bepalen voor de eenmanszaak. Dit is namelijk sterk afhankelijk van je totale financiële situatie. Maar op dit moment (2024) ligt het omslagpunt bij grofweg €120.000 winst per jaar. Maak je meer winst dan is een BV fiscaal voordeliger. Let wel op, doordat alle belastingtarieven (vaak) jaarlijks wijzigen, wijzigt het omslagpunt ook vaak. In 2019 lag het omslagpunt nog op een winst van €150.000 per jaar. Vanuit fiscaal oogpunt wordt een BV dus steeds aantrekkelijker.

Los van het omslagpunt kunnen andere factoren ook een aanleiding zijn om toch voor de beperkte aansprakelijkheid in de BV te kiezen. Denk daarbij aan het aannemen van personeel of het toenemen risico’s bij het uitvoeren van jouw werkzaamheden.

Op welke manieren kan een eenmanszaak worden omgezet in een bv?

  1. Activa-passiva transactie: bij de activa-passiva transactie verkoopt u al uw bezittingen en schulden aan de nieuwe bv.
  2. Ruisende inbreng: wilt u uw onderneming binnen 3 jaar verkopen én uw eenmanszaak met terugwerkende kracht omzetten in een bv? Dan is ruisende inbreng de meest geschikte manier.
  3. Geruisloze inbreng: Met de geruisloze inbreng kunt u uw eenmanszaak ook met terugwerkende kracht omzetten. Het verschil met ruisende inbreng is dat de termijn 15 maanden is, in plaats van 3 maanden.

Ten slot (aanrader)

Iedere situatie is uniek en dat kan soms lastig zijn. Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers nieuwsgierig hoe dit persoonlijk voor jou uitpakt? Bekijk dan de eenmanszaak omzetten pagina voor meer informatie.

Werk je samen met een boekhouder? Wist jij dat hij of zij jouw omzetting gemakkelijk kan regelen via Firm24? Dit bespaart jou op de notariskosten! Via Firm24 Premium is dit snel geregeld.

Gepubliceerd op 27 mei 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24