Kennisbank

Pre-incasso, hét klantvriendelijke alternatief voor een incassoprocedure!

Het kan in jouw onderneming wel eens voorkomen dat klanten een openstaande rekening of een factuur niet kunnen betalen. Jij wil dan natuurlijk liever niet meteen een complexe en langdradige incassoprocedure over ze heen storten. Dit is waar een pre-incasso om de hoek komt kijken. In dit artikel bespreken we wat een pre-incasso is en waarom het voor jou als ondernemer handig kan zijn.

Wat is een incasso ook al weer?

Een incasso is een manier om als ondernemer een betaling te innen van een klant. Met een incasso geeft iemand jou toestemming om een bedrag af te schrijven van zijn of haar bankrekening. Je start een incassoprocedure als een schuldenaar na een ingebrekestelling nog steeds niet zijn of haar rekeningen heeft betaald. Voor de grootste kans op succes is het verstandig om zo snel mogelijk met de incassoprocedure te beginnen. Lees hier meer over het instellen van een incassoprocedure. 

Wat is een pre-incasso dan precies?

Een pre-incasso is de fase die voorafgaat aan een daadwerkelijke incasso. Tijdens de pre-incasso fase worden er nog geen kosten in rekening gebracht bij degene die geld schuldig (de schuldenaar) is aan jouw onderneming. Je probeert dus de nog openstaande rekening te innen zonder daadwerkelijk over te gaan tot een incassoprocedure.

Geld

Wat gebeurt er in de pre-incasso fase?

Een pre-incasso procedure bestaat meestal uit vier onderdelen: 

  1. Het sturen van een factuur naar de schuldenaar met het openstaande bedrag. 
  2. Een herinnering sturen naar de schuldenaar per e-mail of per SMS. 
  3. De schuldenaar bellen met de mededeling dat hij of zij nog geld schuldig is aan jouw onderneming. 
  4. Een laatste sommatiebrief versturen. Met een sommatiebrief wordt de schuldenaar in gebreke gesteld. Een ingebrekestelling houdt simpelweg in dat de schuldenaar door middel van een schriftelijke mededeling wordt aangemaand om zijn schuld te betalen. 

Wanneer deze stappen zijn doorlopen en de schuldenaar nog steeds niet betaald heeft, kan je overgaan tot een incassoprocedure. 

Waarom is een pre-incasso van belang? 

Tijdens een pre-incasso fase beschadig je de relatie met jouw (vaste) klanten aanzienlijk minder dan tijdens een normale incassoprocedure. Daarnaast is het een stuk minder prijzig om een pre-incasso procedure in te stellen dan een normale incassoprocedure. Bij de laatste komen bijvoorbeeld ook nog rentekosten en administratiekosten kijken. 

Contract

Hoe regel ik een pre-incasso of een incasso via Firm24?

Hulp nodig bij het instellen van een pre-incasso? Bij Firm24 helpen we je graag verder op weg! Binnen 48 kunnen we een afspraak voor je maken bij een van onze adviseurs of een haalbaarheidsonderzoek voor je uitvoeren. Klik hier voor meer informatie!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Olivier Reinoud linkedin
Olivier studeert Rechtsgeleerdheid, Entrepreneurship & Management aan Leiden University en schrijft artikelen voor Firm24.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24