Kennisbank

Schuld- en contractsoverneming: dit moet je weten!

Een verliesgevende onderneming overnemen behoort tot de opties die je hebt als je wilt starten met ondernemen. Voordeel is vaak dat bepaalde infrastructuur al staat en belangrijke investeringen al gedaan zijn. Nadelig echter is dat je mogelijk ook schulden overneemt alsook contracten waar je wellicht niet blij mee bent. Hoe werkt zo’n schuld- en contractsoverneming precies? Dat en meer lees je in dit artikel.

Wat is een schuldoverneming?

Een schuldoverneming is een handeling waarbij een derde partij - in dit geval jij als ondernemer - een schuld overneemt van een schuldenaar. Gelden voor een schuldoverneming vereisten? Enkel dat de schuldeiser akkoord gaat met jouw overname van de schuld. In het geval van een onderneming moeten de crediteuren van het bedrijf er dus mee instemmen dat jij de schulden op je neemt.

Tip! Anders dan bij een contractsoverneming, is bij een schuldoverneming geen akte vereist. Dit is wel zeer aan te bevelen, omdat het als bewijsstuk kan dienen van de overname.

Wat is een contractsoverneming?

De contractsoverneming - ook wel bekend als de driepartijenovereenkomst - is een handeling  waarbij een derde partij betrokken wordt bij een overeenkomst tussen twee partijen en een van die partijen ‘vervangt’. Daartoe gelden wel enkele eisen:

  • er moet vanuit beide partijen medewerking verleend worden;
  • er moet een akte van contractsoverneming worden opgesteld. Zonder deze akte, die door beide partijen moet worden ondertekend, is de contractsoverneming in juridisch opzicht niet geldig. Voor deze akte is geen betrokkenheid van een notaris vereist, maar beide partijen moeten de akte tekenen.

Dit soort overnames zijn van toepassing wanneer je je verliesgevende en schuldlijdende onderneming van de hand wilt doen. Het kan natuurlijk ook dat je, zoals beschreven in de inleiding, een verliesgevend bedrijf wilt overnemen om er een winstgevende zaak van de te maken. Ook dan krijg je zeer waarschijnlijk met bovenstaande documenten te maken.

Aandachtspunten

Let bij schuld- en contractsovernemingen op het volgende:

  • bij schuldoverneming is de toestemming van de schuldeiser vormvrij: je bepaalt dus zelf of je mondeling, schriftelijk of anderszins de overname beklinkt. Let wel op dat je bij een mondelinge afspraak geen bewijsstuk hebt waar je later wellicht aanspraak op wilt maken;
  • een schuldoverneming is niet hetzelfde als een cessie (overdracht van een vordering op een derde partij). Deze termen lijken op elkaar, maar het verschil zit in het feit dat hiertoe een notariële akte moet worden opgesteld, waar dat bij een schuldoverneming niet vereist is. Daarbij is welbevinden of andere betrokkenheid van de debiteur ingeval een cessie moet plaatsvinden ook niet nodig.
raket

Firm24 staat voor je klaar!

Heb je hulp nodig bij het regelen van een schuld- en contractsoverneming? Je regelt het bij ons eenvoudig en snel. Voor een vaste lage prijs plan je een gesprek in met een jurist. Die bespreekt alle opties met je en we stellen een template van een overnameakte voor je op. Je regelt veel online en krijgt altijd het beste persoonlijke advies. Handig! Klaar voor een intakegesprek? Klik hier voor meer informatie.

Gepubliceerd op 22 februari 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24