Kennisbank

Stichting oprichten? Dit moet je weten & zo regel je het!

Bij het oprichten van een nieuwe stichting kan er ontzettend veel op je af komen. Voordat je begint met de oprichting van een stichting is het handig om het een en ander te weten over de stichting. Want mag een stichting nu winst maken? En wanneer richt je nu een stichting op? Wij zetten voor je op een rijtje wat je allemaal moet weten en hoe je het regelt!

Stichting oprichten

Een stichting is een rechtspersoon die is opgericht om een bepaald maatschappelijk of ideëel doel na te streven. Bij het verwezenlijken van dit ideële of maatschappelijk doel beoogt de stichting geen winst te maken. Bestuurders zijn meestal niet hoofdelijk aansprakelijk met hun privé vermogen bij eventuele schulden.

Een stichting heeft bestuurders. In de statuten staat of er ook een Raad van Toezicht is. Of de oprichter een Raad van Toezicht wil, ligt bij hem zelf. De Raad van Toezicht is een soort toeziend orgaan dat het bestuur in de gaten houdt. Goed om te weten; er zijn verschillende soorten stichtingen

Een stichting oprichten doe je alleen door middel van een notariële akte. Een stichting zal dus altijd met behulp van een notaris opgericht moeten worden, dit is wettelijk verplicht. In een dergelijke akte wordt in ieder geval opgenomen wat de naam, het doel, hoe het inkomen van de stichting wordt besteed, wie de bestuurders van de stichting zijn en waar de stichting is gevestigd.

Wanneer kun je een stichting oprichten?

Iedereen die in Nederland woonachtig is, Nederlands spreekt en een ideëel of maatschappelijk doel wil nastreven kan een stichting oprichten. Daarnaast dien je om een stichting te kunnen oprichten minimaal 18 jaar oud te zijn. Ben je nog geen 18 jaar oud en wil je een stichting oprichten, dan zal je eerst toestemming van de rechter moeten krijgen. Een dergelijke toestemming wordt ook wel een ‘handlichting' genoemd.

Wanneer is een stichting interessant?

Zoals hierboven reeds aangegeven kan de oprichting van een stichting interessant zijn als je - in tegenstelling tot bijvoorbeeld een besloten vennootschap - geen winst wil maken met je bedrijf, maar wel een sociaal of maatschappelijk doel wil nastreven. Hierbij kan je onder meer denken aan een goed doel of een culturele stichting zoals een museum.

Kun je personeel aannemen?

Met een stichting kun je gewoon personeel aannemen. Hiervoor betaal je loonheffingen en sociale premies. Wanneer je voor het eerst een werknemer aanneemt dan zul je deze moeten registreren bij de Belastingdienst. Ook de bestuurders van een stichting kunnen in loondienst zijn. Een bestuurder is pas in loondienst als hij een arbeidsovereenkomst heeft. De bestuurder verricht arbeid en krijgt hiervoor in ruil dus loon.

Hoe werkt een stichting oprichten via Firm24?

Een stichting oprichten is eigenlijk vrij eenvoudig.

  • Je vult online de aanvraagprocedure in. Dit duurt zo'n 10 minuten. In de aanvraag vul je onder meer in wat het doel van de stichting is, wat de naam van de stichting is en wie de bestuurders van de stichting worden.
  • Vervolgens, als je alles hebt ingevuld, voltooi je de aanvraag door de betaling te verrichten. Na betaling krijg je van Firm24 een bevestigingsmail met daarin de factuur en kun je kiezen bij welke notaris je in ons netwerk terecht wil.
  • Na het voltooien van de online aanvraagprocedure ontvangt elke oprichter een unieke link per e-mail voor de digitale identificatie. Zodra alle oprichters zijn geïdentificeerd gaat de notaris aan de slag met de oprichting van de stichting.
  • De notaris stelt vervolgens de conceptakte en bijbehorende volmacht op. Je ontvangt een notificatie om deze te controleren en de volmacht digitaal te ondertekenen.
  • Na bespreking van de finale conceptakte zal de notaris de akte passeren en schrijft hij de stichting in bij de Kamer van Koophandel.
  • De Kamer van Koophandel registreert de stichting normaal gesproken binnen een halve werkdag.
  • Na registratie van de stichting bij de Kamer van Koophandel is de stichting opgericht en ontvang je de definitieve oprichtingsakte en het KvK-uittreksel in jouw online dashboard.

Wanneer kan ik een bankrekening openen?

Wanneer het oprichten van een stichting gelukt is, kun je met jouw stichting een zakelijke bankrekening openen. Dit kan pas zodra de stichting is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en je het KvK-uittreksel hebt ontvangen. Voor het openen van de zakelijke bankrekening heb je namelijk het KvK-nummer nodig dat op jouw KvK-uittreksel staat.

Moet ik een KvK nummer aanvragen?

Nee, je hoeft geen KvK-nummer aan te vragen bij het oprichten van een stichting. Je ontvangt het KvK-uittreksel van de notaris in jouw online Firm24 omgeving. Op het KvK-uittreksel staat het KvK-nummer van jouw stichting.

Moet ik een BTW nummer aanvragen?

Of een stichting BTW-plichtig is hangt af van de activiteiten van de stichting. De stichting krijgt een BTW nummer voor zover sprake is van ondernemerschap. Dit is het geval wanneer de stichting een beroep of bedrijf uitoefent. Ook het BTW-nummer hoef je niet aan te vragen. Er wordt door de Kamer van Koophandel automatisch doorgegeven aan de belastingdienst dat de stichting is opgericht en je ontvangt daardoor binnen twee weken het BTW-nummer van de stichting.

Hoe snel kan ik mijn stichting oprichten?

Een stichting oprichten kan normaal gesproken binnen 10 werkdagen. Je kunt ook kiezen voor een snellere oprichting. De meerprijs hiervan is €95,- exclusief btw. Indien je kiest voor een snellere oprichting geschiedt de oprichting binnen 7 werkdagen.

De ANBI status

Een ANBI is een algemeen nut beogende instelling. Een stichting kan alleen een ANBI zijn, als de stichting voornamelijk (dat wil zeggen 90% van de werkzaamheden) een algemeen doel beoogt. Daarnaast bestaan er ook culturele ANBI's. Om als culturele ANBI te kunnen worden aangemerkt moet de stichting voor 90% actief zijn op cultureel gebied. Om aangemerkt te kunnen worden als een ANBI moet aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Wil je meer weten over de ANBI status? Lees dan dit artikel! Een ANBI status levert veel voordelen op. Donateurs kunnen bijvoorbeeld giften aftrekken van de belasting. Wanneer je stichting individuele belangen behartigd kan je ook in aanmerking komen voor een SBBI status(sociaal belang behartigende instelling).

Een stichting, en dan?

Ook wanneer jij straks je stichting hebt zijn er een aantal zaken die alvast handig zijn om in gedachten te houden. Denk bijvoorbeeld aan het wisselen van bestuurders, want kan dat zomaar? Dit kan, maar moet je zelf doorgeven en regelen van de Kamer van Koophandel. Statuten wijzigen kan ook, maar enkel wanneer je langs gaat bij de notaris. De notaris controleert in dat geval de wijzigingen.

documenten

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel over de stichting oprichten, net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs!

Gepubliceerd op 7 december 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24