Kennisbank

Wat is stuiting van verjaring? Wij leggen het je uit!

Stuiting van verjaring; wat een juridische woorden, zal je misschien wel denken. Dat willen we graag wat begrijpelijker voor je maken. Stel je deze situatie voor: je hebt een dienst geleverd aan een klant, maar na de factuur te hebben verstuurd is er eigenlijk nooit betaald. Hoe zorg je ervoor dat je na al die tijd alsnog je geld krijgt? We leggen het uit in dit artikel! 

Wat is een rechtsvordering ook alweer?

Tegenover de dienst die je als ondernemer hebt geleverd staat een geldbedrag bij de klant. Hier heb je recht op omdat jullie deze afspraak hebben gemaakt. Dit heet ook wel een rechtsvordering. Het betekent dat je - wanneer de klant niet betaalt - je recht kunt afdwingen bij de rechter. Het gevolg hiervan is dat je alsnog je betaling ontvangt.

Wat is verjaring?

Na het voltooien van de dienst heb je recht op het afgesproken geldbedrag van de klant. Als de klant niet betaalt, kun je uiteindelijk naar de rechter stappen om zo alsnog het geld te ontvangen. Echter, je kunt niet oneindig lang naar de rechter stappen, omdat je recht na een bepaalde periode stopt. Dit heet verjaring en is dus de tijdslimiet om je recht uit te oefenen bij de rechter. De reden dat verjaring bestaat is om een schuldenaar (bijvoorbeeld je klant) ertegen te beschermen dat degene die het geld hoort te krijgen (schuldeiser) niet onredelijk lang wacht om hier naar te vragen. Zo hoeft diegene zich geen zorgen te maken dat hij of zij ineens alsnog een factuur krijgt uit een ver verleden, waar helemaal niet meer op gerekend is. In de meeste gevallen heb je 5 jaar de tijd om je geld te krijgen via de rechter, maar er zijn veel uitzonderingen. Kijk dus goed wat in jouw geval geldt. De factuurdatum is vaak het moment dat de verjaringstermijn begint te lopen.

documenten

Wat is dan een stuiting van verjaring?

Stuiting van verjaring betekent dat de lopende verjaring wordt afgebroken en een nieuwe termijn begint te lopen. Jij, die nog geld hoort te krijgen van de klant, onderneemt dan actie. Je stuurt dan bijvoorbeeld een betalingsherinnering naar de klant. Hierdoor gaat er een nieuwe verjaringstermijn lopen en kun je naar de rechter stappen om het recht op de vordering af te dwingen. De nieuwe verjaringstermijn duurt net zolang als de oorspronkelijke termijn. Om een geldige stuiting van verjaring te hebben, moet je actie hebben ondernomen voordat de verjaringstermijn is verlopen. Op de volgende manieren kan de juiste actie worden ondernomen om stuiting van verjaring te bereiken:

  • Een schriftelijke aanmaning of een mededeling sturen
  • Een dagvaarding of verzoekschrift opstellen. Je stapt dan naar de rechter om je vordering alsnog te krijgen. Er komt dan een deurwaarder bij de schuldenaar langs.
  • Erkenning door de schuldenaar: de klant erkent dat hij of zij nog een schuld heeft bij jou.
stuiting van verjaring advies

Hoe werkt het opstellen van een stuiting van verjaring?

Je moet op tijd gebruik maken van de stuiting van de verjaring. Je recht mag namelijk nog niet verjaard zijn. Vóór het einde van de verjaringstermijn laat je de schuldenaar dus expliciet weten dat je een vordering hebt. Dit doe je door een betalingsherinnering of aanmaning. In principe is een stuiting van verjaring vormvrij. Dit betekent dat het niet uitmaakt hoe je het aan de schuldenaar laat weten. Toch zijn er enkele vereisten. De stuiting moet de schuldenaar namelijk hebben bereikt en het moet voor hem duidelijk zijn over welke vordering het precies gaat. Degene die de stuiting stuurt moet kunnen bewijzen dat de schuldenaar de stuiting heeft bereikt. Ook moet de verstuurder kunnen bewijzen dat de verjaringstermijn op tijd is gestuit. Dit is het gemakkelijkste te doen via een gerechtsdeurwaarder (zoals bij een dagvaarding).

Te laat voor stuiting, wat nu?

Als de vordering is verjaard, kun je nog wel proberen om de vordering te incasseren. Als de schuldenaar zich op verjaring beroept, kun je alleen niet meer via een incassobureau een gerechtelijke procedure starten. Wel kun je dan nog zelf een ander soort gerechtelijke procedure starten. Bij zo’n gerechtelijke procedure mag de rechter niet uit zichzelf benoemen dat de vordering is verjaard. De schuldenaar moet zich hier dus op beroepen in de procedure. Dan kan het tegen je worden gebruikt en kun je de vordering niet afdwingen.

Tot slot (aanrader)

Omdat het een ingewikkelde procedure is, is het verstandig om juridisch advies te vragen als je in zo’n situatie belandt. Je kunt hiervoor altijd bij ons terecht. Klik hier om contact op te nemen met met een van onze adviseurs of zie rechts onderin de chatbox met onze juristen om je vragen te stellen.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Maeve Faber linkedin
Maeve studeert Msc Commerciële Rechtspraktijk (privaatrecht) en schrijft daarnaast graag over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24