Kennisbank

Uitbesteden van werk aan een derde, is dit een goede optie?

Heb je wel eens gehoord over de bedrijven die hun klantenservice hebben zitten in landen als Pakistan en India? Dat was namelijk een lange tijd een grote trend, dit zorgde er onder andere voor dat de kosten van de betreffende ondernemingen omlaag gingen. Als ondernemer ben je namelijk altijd bezig met het beste uit je onderneming halen. Soms dien je dan eerlijk te zijn en te stellen dat een andere organisatie beter is in een bepaalde dienst dan jij. Een optie voor veel bedrijven is dan ook het uitbesteden van werkzaamheden aan een andere onderneming. Dit wordt outsourcing genoemd. Hoe dat werkt, wat de voordelen hiervan kunnen zijn, en wat het verder inhoudt, lees je hieronder!

Wat is outsourcing?

Outsourcing is dus het uitbesteden van werkzaamheden aan een derde partij om activiteiten te laten verrichten voor jouw onderneming. Voorbeelden van activiteiten die worden uitbesteed door outsourcing zijn bijvoorbeeld veelal IT-werkzaamheden, HR-werkzaamheden maar ook een klantenservice of sales afdeling kan worden uitbesteed aan een andere organisatie. Daarbij kan ook het produceren van een bepaald product worden overgelaten aan een derde.

Waarom zou je gebruik maken van outsourcing?

Er zijn meerdere redenen om gebruik te maken van outsourcing, waarvan voornamelijk de kwaliteit en de kosten voor een positief resultaat kunnen zorgen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de partij waar jij je werkzaamheden aan uit wilt besteden gespecialiseerd is in dat type werk. Denk bijvoorbeeld aan het uitbesteden van de verkoop- of klantenserviceafdeling aan een daarvoor bedoeld callcenter. Dit kan zorgen voor een betere productie, het geeft een hogere kwaliteit, en daarbij kun jij je als ondernemer weer focussen op andere aspecten van je onderneming. Ook kan het leiden tot een beter bescherming van jouw onderneming, als jij de IT-diensten uitbesteedt aan een derde onderneming kunnen zij de privacy omgeving beter in de gaten houden dan wanneer jij dit binnen je onderneming zou doen. Ook zorgt outsourcing voor het delen van risico’s, als je het werk uitbesteedt is het niet alleen jouw onderneming die risico loopt, maar ook de onderneming waaraan je hebt uitbesteed. Daarbij zorgt het ook voor toegang tot nieuwe markten en een hogeren flexibiliteit en dus productiviteit.

aantrekken

Waar moet je op letten bij outsourcing?

Natuurlijk kun je niet zomaar je werk uitbesteden, je dient altijd te kijken naar een aantal dingen. Je moet van tevoren goed kijken of het winstgevend is voor jouw onderneming, het kan natuurlijk zijn dat het goedkoper is om de activiteit binnen je eigen onderneming uit te voeren. Ditzelfde geldt voor de kwaliteit van de dienst, kijk goed naar referenties die komen uit de bedrijven waar je uit zou willen besteden. Daarbij is het belangrijk dat je op één lijn zit met de organisatie waar je je werkzaamheden eventueel uit zou besteden. Je dient natuurlijk hetzelfde doel voor ogen te hebben. Daarom is het ook van belang dat je dit goed contractueel vaststelt, op deze manier kun je eventuele conflicterende belangen tussen jouw onderneming en de onderneming waar je uitbesteedt voorkomen.

Nadelen van outsourcing

Een van de veel genoemde nadelen van outsourcing kan worden gezien als het verlies van de controle. Ondanks dat je meer controle hebt over andere aspecten van je onderneming geef je met de uitbesteding toch een deel van je onderneming aan een derde. Het kan zelfs zijn dat je hiermee een beetje zeggenschap verliest, vaak weegt dit nadeel alsnog niet af tegenover de voordelen van outsourcing.

nadelen

Outsourcing bij Firm24

Dus, denk je dat jouw productiviteit een stijging kan toekomen wanneer je bepaalde activiteiten van jouw onderneming zou uitbesteden aan een andere gespecialiseerde organisatie? Dan zou je dit dus kunnen doen. Wij kunnen je hier natuurlijk bij helpen, wij kunnen een kennismakingsgesprek met je inplannen om te kijken wat je wensen en vereisten zijn. Verder kunnen we een adviesgesprek inplannen waarbij we kijken naar de behoeften die jouw onderneming heeft, en een offerte opstellen voor jou op maat! Klik hier voor alle mogelijkheden.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Jason Buck linkedin
Jason is Juridisch content schrijver bij FIRM24 en daarnaast student rechtsgeleerdheid.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24