Kennisbank

Voorwaarden oprichting BV

Bij de oprichting van de BV dient de notaris rekening te houden met de geldende wetgeving en voorwaarden van de Kamer van Koophandel voor de inschrijving in het Kadaster. In dit artikel zullen we de basis voorwaarden bespreken.

Wat zijn de voorwaarden om een BV op te richten?

Iedere volwassene die in Nederland woont en de Nederlandse taal spreekt is bevoegd om een BV op te richten. Je hebt dan wel een Nederlands vestigingsadres nodig voor de BV. Een buitenlands vestigingsadres wordt niet toegestaan als eerste vestigingsadres volgens de wet. Woon je in het buitenland of ben je de Nederlandse taal niet machtig, dan is het onder bepaalde voorwaarden alsnog mogelijk om een BV op te richten. Hierover volgt in het vervolg van dit artikel meer informatie.

Kan ik een BV oprichten als minderjarige?

In sommige gevallen is het mogelijk om als minderjarige een BV op te richten. Lees in deze blog artikel daar meer over.

bv oprichten

Kan iemand een BV oprichten zonder de Nederlands taal machtig te zijn?

In principe is dat wel mogelijk. De oprichter dient wel goed te begrijpen wat zijn rechten en plichten zijn. Via een Engelse onofficiële vertaling kan iemand die de Engelse taal goed machtig is een BV oprichten. Voor niet-Nederlands sprekende oprichters hebben we een speciale oprichtingsprocedure. Tijdens het oprichten van je BV is het van uiterst belang dat de aandeelhouder goed de Nederlandse of Engelse taal begrijpt. Indien dit niet het geval zal de oprichter van de BV hulp moeten inschakelen bij een officiële tolk. 

Bij Firm24 kan je nu een BV oprichten met behulp van een professionele tolk. De notaris zal in dat geval de akte woord voor woord moeten bespreken in het bijzijn van de oprichter en de tolk. Deze uitgebreide procedure duurt ongeveer 1 - 1.5 uur en de extra notariële kosten beginnen vanaf €350 excl btw. Deze kosten zijn exclusief de kosten voor de officiële tolk. 

Wie mag geen BV oprichten?

Op de hoofdregel dat elke volwassene een BV mag oprichten gelden enkele uitzonderingen. Sta je onder curatele, dan ben je niet bevoegd om een BV op te richten. Hetzelfde geldt voor personen die onder bewind staan. Voor hen geldt dat toestemming van de bewindvoerder nodig is. Verkeer je in de schuldsanering? Dan is een oprichting van een BV in principe niet mogelijk, in ieder geval niet via Firm24.

Als ondernemer mag je betrokken zijn geweest bij het faillissement van een eerdere onderneming, en daarna gewoon een nieuwe BV oprichten. Let goed op dat je dit aangeeft bij de oprichting via Firm24. In principe lenen wij ons hier niet voor. Hetzelfde geldt voor een strafblad of een BKR-registratie.

Kortom, het is in principe niet mogelijk om via ons een een BV op te richten, als:

  • Je betrokken bent geweest bij een faillissement;
  • Je onder bewind of curatele staat;
  • Je een strafblad hebt of BKR-registratie;
  • Je een BV opricht voor iemand anders.

Waarom kun je in bovenstaande gevallen geen BV oprichten via Firm24?

Bij Firm24 werken wij met een vaste prijs voor de oprichting van een BV. Wanneer je betrokken bent bij een faillissement, onder bewind of curatele staat of een strafblad hebt, moet de notaris een uitgebreid onderzoek doen. Dit onderzoek kan helaas niet tegen een vast tarief worden vastgesteld en is daarom enkel tegen uurtarief mogelijk.

Kan ik een BV voor iemand anders oprichten?

Nee! De oprichter van de BV moet zelf de BV oprichten en zichzelf legitimeren bij de notaris. Daarmee is men er zeker van dat de oprichter ook echt de persoon is die hij zegt dat hij is. Een notaris kan jou niet legitimeren als iemand anders hem bezoekt met jouw legitimatiebewijs. Wil je graag dat iemand anders ook op een manier meedeelt in de winsten van je onderneming, denk dan aan een constructie met meerdere aandeelhouders. Wij denken ook graag met je mee!

Heb je na het lezen van het bovenstaande nog vragen over de mogelijkheden met betrekking tot het oprichten van een BV via Firm24? Aarzel niet om contact op te nemen met een van onze adviseurs.

raket

Ten slot (aanrader)

Wil je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers meer weten over de voorwaarden die betrekking hebben op jou? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.

Gepubliceerd op 13 mei 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24