Kennisbank

Vrijstelling voor de omzetbelasting

Weet jij zeker dat je niet te veel belasting betaalt? Misschien komt jouw onderneming namelijk wel in aanmerking voor een vrijstelling van de omzetbelasting. Deze vrijstelling krijg je niet zomaar, je moet dat zelf aangeven. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de vrijstelling voor de omzetbelasting.

Wat is de omzetbelasting?

Ondernemingen betalen verschillende soorten belastingen. De omzetbelasting wordt betaald over aangeschafte goederen en diensten. Veel mensen kennen het als BTW. Het verschilt per product wat het percentage BTW is. Er wordt vaak een hoger percentage gerekend voor luxe producten, dan eerste levensbehoeftes. In Nederland kom je als hoger percentage vaak 21% tegen en als lager percentage 9%. Aan het eind van iedere periode (per kwartaal of jaar) moeten ondernemers bij de Belastingdienst aangifte van hun omzetbelasting doen. Dit heet de BTW-aangifte. De consument is uiteindelijk degene die de BTW betaalt, de ondernemingen moeten alleen aangeven wat het bedraagt.

Wanneer ben je ondernemer voor de BTW?

De Belastingdienst ziet niet iedereen als een ondernemer voor de BTW-regelingen. De voorwaarden bij de BTW zijn anders dan voor de inkomstenbelasting. Het kan dus ook zo zijn dat je voor de BTW een ondernemer bent en voor de inkomstenbelasting niet. Dit kan best verwarrend zijn. Als je een ondernemer voor de BTW bent, ben je verplicht om administratie over jouw inkomsten bij te houden. Een ondernemer voor de BTW voldoet aan de volgende eisen:

  • Je werkt zelfstandig en je hebt inkomsten of je exploiteert een vermogensbestanddeel of recht;
  • je hebt regelmatig inkomsten uit jouw bedrijf of beroep - het maakt niet uit of je winst maakt.

Wat is een vrijstelling van de omzetbelasting?

Als je wordt vrijgesteld van de omzetbelasting, hoef je geen BTW-aangifte te doen of BTW door te storten aan de overheid. Daarbij hoeven jouw klanten geen BTW te betalen. De vrijstelling is bedoeld voor kleine ondernemingen en wordt dan ook de kleine ondernemersregeling (KOR) genoemd. Let op! Dit geldt niet voor personen die werken in de bouwsector of handelen met schroot materialen. Als je meedoet aan de KOR mag je ook geen BTW aftrekken van zakelijke kosten en investeringen.

vrijstelling omzetbelasting advies

Kom jij in aanmerking voor vrijstelling?

Sinds 2020 kan je een omzet gerelateerd vrijstelling krijgen voor de omzetbelasting. Dit houdt in dat je geen omzetbelasting hoeft te betalen als jouw jaarlijkse omzet exclusief BTW niet hoger is dan € 20.000. Lees hieronder wat je allemaal moet meerekenen:

Alle goederen en diensten die met BTW zijn belast;

  • de BTW-vrijgestelde omzet die is verkregen uit levering en verhuur van onroerende zaken;
  • financiële diensten;
  • verzekeringsdiensten.

Als je dus al deze kosten bij elkaar optelt en onder de € 20.000 uitkomt, kom jij in aanmerking voor een vrijstelling. Zodra je weer meer dan € 20.000 omzet draait per jaar, moet je meteen BTW weer in rekening brengen.

Let op! Medische diensten, diensten voor schrijvers en journalisten en sportdiensten worden niet meegerekend.

Aanvragen vrijstelling Firm24

Als je in aanmerking komt, kan je overgaan tot de aanvraag. Deze aanvraag is vrijwillig en is in principe drie jaar geldig. Firm24 helpt je graag bij jouw aanvraag. Vanaf € 99,- plan je een telefonisch adviesgesprek in met één van onze specialisten. Dit is een vaste prijs, dus je komt niet voor verrassingen te staan! Wil je dat wij helpen met het opstellen van jouw persoonlijke projectplan? Vanaf € 199,- krijg je naast een telefonisch adviesgesprek een offerte op maat voor de jouw vrijstelling omzetbelasting en uitgebreid advies dat bij jouw situatie past. Ook hier zijn geen addertjes onder het gras; de prijs die staat is vast.

een stopwatch

Vragen?

Twijfel je over een adviesgesprek of projectplan? Of wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag verder.

Gepubliceerd op 27 mei 2024
Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24