Kennisbank

Wanneer kom ik in aanmerking voor de 30%-regeling?

Soms komt het voor dat ondernemingen in het buitenland bepaalde werknemers een tijdje in Nederland laten werken. Bijvoorbeeld omdat ze veelvuldig zaken doen met Nederlandse ondernemingen of omdat ze alleen in Nederland bepaalde diensten kunnen verrichten aan hun klanten. Om deze werknemers een handje te helpen bestaat de zogenaamde 30%-regeling. In dit artikel nemen we deze regeling goed onder de loep en kun je makkelijk checken of jij hiervoor in aanmerking komt!

Wat is de 30%-regeling?

De 30%-regeling is ooit door de overheid in het leven geroepen om deze werknemers te compenseren voor mogelijke zogenaamde extraterritoriale kosten en het makkelijker te maken buitenlandse werknemers hier te voorzien in levensonderhoud. Als jij in aanmerking komt voor de 30%-regeling mag jouw werkgever ervoor kiezen om 30% van jouw loon belastingvrij aan je uit te betalen. Hiermee worden jouw lasten als werknemer verlicht en ook die van je werkgever, een win-win! Omdat er geen administratie bijgehouden hoeft te worden,  geldt de regeling ook als je geen extraterritoriale kosten hebt gemaakt.

Wat zijn extraterritoriale kosten precies?

Extraterritoriale kosten zijn de kosten die jij als werknemer mogelijk extra maakt, omdat bepaalde zaken in Nederland duurder zijn dan in het land waar jij vandaan komt. Hier staan de vijf belangrijkste extraterritoriale kosten op een rijtje:

  1. Kosten voor levensonderhoud - dit zijn bijvoorbeeld kosten die je extra uitgeeft aan gas, water, licht of maaltijden.
  2. Kosten voor een kennismakingsreis - het ligt voor de hand dat je in Nederland zaken moet regelen voor jouw verblijf. Dit kan het regelen van een school voor je kinderen zijn of het zoeken naar een woning.
  3. Kosten voor medische keuringen en vaccinaties - iedere mogelijke vaccinatie of medische keuring valt onder extraterritoriale kosten.
  4. Dubbele huisvestingskosten - wanneer jij besluit om te blijven wonen in het land van herkomst, kun je de extra kosten die je maakt voor bijvoorbeeld hotels vergoed krijgen omdat ze vallen onder extraterritoriale kosten.
  5. Kosten voor het aanvragen of omzetten van officiële papieren - kosten voor bijvoorbeeld visa’s, verblijfsvergunningen of rijbewijzen vallen allemaal onder extraterritoriale kosten.

Wat zijn de voorwaarden voor de 30%-regeling?

Om in aanmerking te komen voor de 30%-regeling zul je moeten voldoen aan vier voorwaarden. Deze voorwaarden zijn als volgt:

  1. Loondienst - je bent in loondienst als je werkgever belasting inhoudt op jouw salaris en je werkt op basis van een arbeidsovereenkomst.
  2. Specifieke deskundigheid - je bezit specifieke deskundigheid wanneer jouw salaris in Nederland (exclusief belastingvrije vergoeding) meer is dan € 39.467 per jaar. Mocht je in het bezit zijn van een academische titel, dan dient je salaris meer te zijn dan € 30.001 per jaar. Als je onderzoek doet bij een aangewezen onderzoeksinstelling of een arts bent in opleiding tot specialist, is het altijd mogelijk om gebruik te maken van de 30%-regeling. Hierbij is de hoogte van het salaris niet van belang.
  3. Buiten Nederland geworven - deze voorwaarde houdt in dat jij in de 24 maanden vóór je eerste werkdag in Nederland meer dan 16 maanden lang op een afstand van 150 kilometer van de Nederlandse grens moet wonen. Dit betekent dat je niet in België of Luxemburg mag wonen. Dit geldt ook voor bepaalde delen van Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Mocht je uit Aruba, Curaçao, Sint-Maarten of de BES-eilanden komen, geldt dit als buiten Nederland geworven.
  4. Geldige beschikking - de datum van de afgifte van je beschikking bepaalt hoe lang je in Nederland gebruik mag maken van de 30%-regeling. Als de beschikking na 2019 is gegeven geldt deze voor maximaal vijf jaar. Is de beschikking afgegeven tussen 2019 en 2012, dan heeft deze een looptijd voor maximaal acht jaar. Als de beschikking voor 2012 is afgegeven dan geldt deze voor maximaal tien jaar. 

Hoe kan Firm24 jou hiermee helpen?

Klinkt dit allemaal als muziek in de oren? Plan dan hier een consultatiegesprek in bij ons vanaf € 99,-! Mocht je na het gesprek gebruik willen maken van de 30%-regeling, dan is Firm24 graag bereid je daarin te ondersteunen en een projectplan voor je op te stellen vanaf € 199,-. Hierin wordt alle benodigde informatie voor je verzameld en een advies voor je uitgewerkt. We kunnen binnen 48 uur een afspraak voor je inplannen met een specialist! Heb je over het algemeen nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Olivier Reinoud linkedin
Olivier studeert Rechtsgeleerdheid, Entrepreneurship & Management aan Leiden University en schrijft artikelen voor Firm24.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24