Kennisbank

Wat is een elevator pitch? Dé pitch voor investeerders..

Veel ondernemers zijn op zoek naar investeerders - maar hoe trek je deze aan? Eén erg belangrijk aspect is het kunnen verkopen van jouw visie en mensen overtuigen dat ze in zee moeten gaan met jou. Dit gebeurt vaak aan de hand van een pitch, of nog beter: een elevator pitch. In dit artikel lees je alle tips en tricks om die financiers voor je te winnen.

Pitchen in het algemeen

Een pitch is een kort verhaal waarmee je een bepaald doel wil bereiken. In zakelijke sferen kan je bijvoorbeeld een pitch doen om investeerders te werven. In een pitch vertel je jouw ideeën over een bepaald onderwerp. Je kan bijvoorbeeld vertellen wat jouw onderneming doet en wat de toekomstplannen zijn.

Wat is een elevator pitch?

Een elevator pitch is een speciaal soort pitch. Het belangrijkste element van de elevator pitch is dat je het kort houdt. Het is als het ware alsof je naast iemand staat in een lift, en dan je woordje moet doen. In deze pitch benoem je in ieder geval wie je bent, wat je kan, wat je toevoegt en wat je doet. In de ondernemerssfeer betekent dat vaak dat je uitlegt waar jouw onderneming voor staat, hoe jullie je onderscheiden van concurrenten en wat jullie plannen voor de toekomst zijn. Het is vooral belangrijk dat je in deze korte periode de aandacht pakt en iemand weet te overtuigen. Je kan de pitch gebruiken om investeerders aan te trekken, maar ook als je zelf te solliciteert voor een baan.

handdruk

Waarom moet je een elevator pitch kunnen geven?

Als ondernemer neem jij jouw werk overal mee naar toe. Je weet nooit wie je waar zal ontmoeten. Misschien staat jouw ideale investeerder wel écht naast je in de lift. Je moet eigenlijk op ieder moment mensen kunnen informeren en overtuigen van jouw ideeën. Met een elevator pitch kan jij kort en bondig mensen overtuigen van wat je doet. Het kan dus erg handig zijn voor onverwachte ontmoetingen. Bij een verwachte ontmoeting heb je er ook veel aan. Je kan namelijk in een korte tijd jouw verhaal doen, wat ervoor zorgt dat mensen de aandacht erbij houden. Later kan je dan nog afspraken maken om alle details te bespreken, maar iemand overtuigen van jouw businessplan kan in een paar minuten.

Elevator pitch voorbeeld

Jouw elevator pitch kan over van alles gaan en er is dus ook niet één specifiek elevator pitch voorbeeld. Toch zijn er bepaalde tips waar je aan kan denken als je jouw praatje voorbereidt:

  1. Hou het kort - dit is hét kenmerkende element van een elevator pitch en dus erg belangrijk.
  2. Een pakkende opening - omdat een elevator pitch zo kort is, moet je zorgen dat je meteen de aandacht hebt, zorg dus dat je een originele en pakkende opening hebt!
  3. Wees enthousiast - om mensen te kunnen overtuigen moet je wat uitstralen. Als je zelf enthousiast bent trek je anderen hier ook in mee en dat is wat je wil!
  4. Oefenen, oefenen, oefenen - door te oefenen wordt je altijd beter. Laat je pitch aan anderen horen of neem jezelf op, zo zorg je voor verbetering.
  5. Ken je publiek en pas je hierop aan - door jouw pitch aan te passen op het publiek tegen wie je spreekt heb je meer kans dat zij meegaan in wat je zegt.
  6. Wees origineel - zorg dat je je onderscheidt van anderen. Ga van tevoren na wat jouw onderscheidt van anderen, wat jou speciaal maakt.
  7. Een goed slot - aan het eind van jouw pitch moet het duidelijk zijn wat jij nodig hebt of wat je wil. Zorg dus dat dit in het slot duidelijk is.

Algemene tips

Als je een elevator pitch of een andere pitch houdt is het belangrijk om te denken aan hoe je jezelf presenteert. Spreek bijvoorbeeld niet te snel en niet te langzaam. Zorg dat jouw verhaal goed te volgen is. Verder is het belangrijk om een actieve houding aan te nemen en op passende momenten handgebaren te gebruiken. Dit geeft extra kracht aan jouw verhaal. Verder moet je je op gepaste wijze kleden. Als jij op een groot serieus bedrijf jouw pitch gaat doen, is het natuurlijk niet de bedoeling dat je in je spijkerbroek komt.

Ten slot (aanrader)

Als je na het lezen van dit artikel nog vragen hebt of specifiek advies over jouw perfecte pitch. Neem dat contact op met de specialisten van Firm24!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24