Kennisbank

Waarom elke ondernemer een Holding moet overwegen

Veel ondernemers hebben wel eens het gezegde gehoord; 1 BV is geen BV. Daarmee wordt verwezen naar de mogelijkheid van een holdingstructuur, waarin de (persoonlijke) holding aandelen houdt in de werkmaatschappij. De holdingstructuur is niet alleen voordelig voor grote multinationals, maar ook voor kleinere ondernemers. Dus wat is een holding precies en wat zijn de voordelen van een holdingstructuur? Dat leggen we je in dit artikel uit.

Wat is een holding?

Een holding is een doodnormale BV (Besloten Vennootschap). De holding BV staat als hoogste vennootschap boven een groep maatschappijen en houdt alle aandelen in andere werkmaatschappijen binnen de groep. De werkzaamheden vinden plaats in de werkmaatschappij BV. Het meest eenvoudige voorbeeld is een concern bestaande uit twee BV's: één holding en één werkmaatschappij.

Hoe werkt een holding precies?

Jij als eigenaar en aandeelhouder van de holding houdt de aandelen van de holding. Daarnaast ben je formeel werkzaam in de holding en heb je daar ook een arbeidsovereenkomst als bestuurder. Doordat je minimaal 5% van de aandelen houdt in de holding en hierin werkzaam bent, ben je DGA (directeur groot aandeelhouder) in de holding.

De holding BV houdt op haar beurt weer de aandelen in de werk-BV. De uren die jij maakt in de holding worden gefactureerd aan de BV, die hiervoor een managementfee aan de holding betaalt. Deze wordt na aftrek van kosten bij de holding belast. Winst van de werk-BV komt onbelast bij de holding terecht. In de holding kun deze winst uitkeren (belast), herinvesteren (onbelast) of sparen (onbelast).

Holding oprichten - Hoe werkt dat?

Hoe moet je precies een holding oprichten? Via Firm24 is het oprichten van een holding helemaal niet moeilijk. In 3 simpele stappen heb je de holding en de bijbehorende werkmaatschappijen (holding bv) online opgericht. Onze adviseurs helpen jou bij de inschrijving in het handelsregister van de KvK, regelen de wijziging in de statuten en in het aandeelhoudersregister en stellen de BV oprichtingsakte op. Je hoeft alleen fysiek langs de notaris te gaan om de notariële akte te ondertekenen. Al de andere stappen zijn online te regelen.

Liever een video kijken?

Wat is een persoonlijke holding?

Een gewone holding wordt opgezet om daaronder dochterondernemingen te hangen en kent meerdere aandeelhouders, die op hun beurt allemaal weer indirect aandelen houden in de dochtervennootschappen (dochtermaatschappij genoemd). Persoonlijke holdings onderscheiden zich omdat het als het ware een verlengstuk is van jou als ondernemer. Met het beleid van jouw persoonlijke holding heeft niemand iets te maken. Dat betekent dat jij helemaal zelf kunt beslissen wat je met de inkomsten van de holding doet. Een persoonlijke holding is dus echt gebonden aan jou als persoon.

Wat is een tussenholding?

Een tussenholding is een holding BV tussen de persoonlijke holding en de werkmaatschappij. Het voordeel hiervan is dat deze holding vervolgens alle aandelen kan houden in de BV's. In dit voorbeeld betreft het de meest eenvoudige structuur, maar denkbaar is natuurlijk dat er niet één werk-BV is, maar dat er meerdere BV's zijn. De holding houdt steeds 100% van de aandelen in deze BV's. Voordelen hiervan zijn:

Je kunt de gezamenlijke waardevolle activa plaatsen in de holding - Met je persoonlijke holding kun je de waardevolle activa van jou in je holding stallen. Echter, er is ook activa van jullie gezamenlijk dat op de balans staat van de BV. Denk aan het bedrijfspand. Dit kun je onderbrengen in de holding, de holding kan het bedrijfspand verhuren aan de werk BV.

Meerdere ondernemingen - Het is ook mogelijk dat je niet één werk-BV, maar verschillende werkmaatschappijen hebt. Dan is het voordelig om een fiscale eenheid te vormen. Dit is mogelijk als een onderneming 95% of meer van de aandelen in een andere werkmaatschappij bezit. De resultaten van de dochterondernemingen worden dan allemaal toegerekend aan de moedermaatschappij (de holding), waardoor winsten en verliezen tegen elkaar worden afgestreept en je maar één keer aangifte hoeft te doen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een holding

De holdingstructuur biedt verschillende voordelen:

Risicospreiding

Belangrijke bezittingen worden geplaatst in de holding en de daadwerkelijke werkzaamheden worden verricht in de werkmaatschappij. Bij eventueel faillissement van de werkmaatschappij zijn deze waardevolle zaken veilig gestald in de holding. Zo beperk je de gevolgen van risicovolle bedrijfsactiviteiten (zoals opdrachten uitvoeren) en bescherm je belangrijke bezittingen.

Fiscaal voordeel 

Daarnaast biedt de holding BV fiscale voordelen. Door middel van de deelnemingsvrijstelling (min 5% aandelenbezit) vallen de winsten op aandelen (verkoop van aandelen) en dividenduitkeringen onbelast in de holding. Doordat de winst onbelast vrijvalt in de holding kun je dit gebruiken voor herinvesteringen en zo maak je een groot cash voordeel.

Hypotheek

Een ander groot voordeel van een holding is het verstrekken van een hypotheeklening vanuit de holding aan jezelf. Hierdoor hoef je niet bij een bank langs te gaan en daar ook geen rente aan te betalen. De rente betaal je aan de holding en is daar tegen 19% vpb belast (of 25,8%). De betaalde rente is aftrekbaar bij je inkomstenbelasting. Dit geldt voor de aankoop van een woning of voor een verbouwing.

Structuur 

Wanneer je in de toekomst nog andere bedrijven wilt oprichten, is een holding de perfecte kapstok. Doordat de holding de aandelen houdt van de BV is het mogelijk om gebruik te maken van fiscale faciliteiten. Bovendien kan je de ondernemingen redelijk gescheiden houden, maar behoud je wel het overzicht over het geheel.

Pas later holding oprichten - consequenties

Wil je de oprichting van een holding BV misschien nog even uitstellen dan is dat mogelijk, maar dan moet je wel rekening houden met de volgende factoren:

  • Je dient de aandelen over te dragen van jou persoonlijk naar de holding. Dit brengt extra notarieel kosten met zich mee.
  • Aandelen dienen voor een reële waarde te worden overgedragen. Een symbolisch bedrag wordt door de Belastingdienst gecorrigeerd. Dit kan leiden tot een belastingaanslag (26,9% van de waardeaangroei).
  • Dit kan weer worden uitgesteld door middel van een aandelenfusie (enkel bij een belang van 51%), maar dit brengt extra notariële kosten (inbrengakte) met zich mee. Ook is het verstandig om hierbij een fiscalist in arm te nemen. Er moet namelijk een verzoek worden afgestemd met de Belastingdienst en fiscale stukken worden opgesteld.

Twijfel je nog steeds of een holding iets voor jou is, doe dan de check op onze site!

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers en als eigenaar van de holding en onderneming nieuwsgierig of dit iets voor jou is? Plan dan nu een gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier. Of wil jij een holding oprichten? Klik dan hier!

Gepubliceerd op 29 april 2024
Charlotte Russel linkedin
Charlotte Russel is student Notarieel Recht én juridisch content specialist.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24