Kennisbank

Wat is een STAK? (stichting administratiekantoor)

Een Stichting Administratiekantoor, ook wel bekend als de STAK, wordt gebruikt voor een aantal doeleinden. De voornaamste reden voor het gebruik van een STAK is het waarborgen van anonimiteit voor de uiteindelijke winstgerechtigde. Daarnaast gebruiken beursgenoteerde vennootschappen veelvuldig STAK’s als beschermingsconstructie tegen vijandige overnames. Een STAK kan ook gebruikt worden voor werknemersparticipatie. Je kunt als werkgever certificaten van aandelen geven aan je werknemers. Je werknemers krijgen op deze manier recht op winst die de onderneming maakt. Tot slot wordt een STAK ook gebruikt voor estate planning, voornamelijk bij familiebedrijven.

Wat is de betekenis van een Stichting administratiekantoor?

Een Stichting Administratiekantoor (STAK) is een stichting die wordt om opgericht om het stemrecht en het winstrecht dat gekoppeld zit aan een aandeel van bijvoorbeeld een BV, los te koppelen van elkaar. Een aandeelhouder verkrijgt immers met een aandeel het recht om te stemmen op een algemene vergadering van aandeelhouders en het recht op dividend.

Wat kun je met een Stichting administratiekantoor?

Met een Stichting Administratiekantoor wordt aldus het juridische recht van een aandeel (stemrecht) en het economische recht van een aandeel (dividend) van elkaar gesplitst. Dit wordt ook wel certificering van aandelen genoemd. De STAK ontvangt de aandelen van bijvoorbeeld een BV en van die aandelen maakt de STAK vervolgens ‘certificaten van aandelen’. Door de splitsing oftewel certificering is het mogelijk om het certificaat van het aandeel (het deel dat slechts recht geeft op winst) te verkopen en te leveren aan een ander persoon. Hiervoor hoeft geen notaris aan te pas te komen. Dit zorgt voor veel flexibiliteit en scheelt hoge notariskosten. De certificaten van aandelen, die ontstaan op het moment van de splitsing van van winst-en stemrecht van het aandeel, worden ondergebracht in de STAK. De STAK dient op haar beurt een register bij te houden met alle certificaathouders. Doordat de STAK de certificaten van aandelen uitgeeft aan eventueel werknemers of andere personen, zal de STAK het dividend dat ziet op de uitgegeven certificaten van aandelen doorstoten naar de certificaathouders. Het stemrecht dat behoort bij de aandelen waar de STAK certificaten van maakt, blijft bij het bestuur van de stichting (lees: STAK).

Waarom zou je kiezen voor een STAK?

De STAK kent vele voordelen. Zo kun je denken aan het feit dat de STAK een gemakkelijk vehikel is om werknemersparticipatie te stimuleren zonder dat de werknemers daadwerkelijk stemrecht krijgen. Daarnaast is anonimiteit van certificaathouders een groot voordeel van de STAK. Wil je meer lezen over de voordelen (en nadelen) van een STAK en hoe deze uitwerken in de praktijk? Kijk dan hier.

Is een STAK aan te raden?

Als je op zoek bent naar een vehikel waarmee je anonimiteit naar de buitenwereld of werknemersparticipatie kan creëren, dan is de STAK-structuur zeker iets voor jou. De flexibiliteit van de STAK scheelt je daarnaast meerdere tripjes naar de notaris en overbodige notariskosten.

Duim

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.

Gepubliceerd op 8 december 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24