Kennisbank

Welke belasting betaal je bij een eenmanszaak?

Wanneer je een onderneming hebt moet je rekening houden met de belasting die je moet afdragen. Voor de eenmanszaak zijn er eigenlijk twee soorten belasting, maar ook allerlei handige aftrekposten waar je gebruik van kunt maken, bijvoorbeeld als je genoeg uren in je bedrijf besteedt. In dit artikel leggen we uit wat de verschillende belastingen inhouden.

Soorten belasting

Bij een eenmanszaak betaal je maar twee soorten belasting: de omzetbelasting en de inkomstenbelasting. Je betaalt over de omzet BTW en daarnaast over de winst inkomstenbelasting.

Hoeveel is de Inkomstenbelasting bij de eenmanszaak?

Bij een eenmanszaak ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting. Maar hoeveel inkomstenbelasting zzp betaal je over je winst? In andere woorden, hoeveel is je belastbare winst precies binnen een eenmanszaak. Sinds 2020 is er een twee schijvenstelsel ingevoerd: in de eerste schijf betaal je in 2024 36,97% belasting over een inkomsten tot €75.518. In de tweede schijf betaal je 49,50% over alles boven de €75.518. Er bestaat een kans dat je nog geen ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. IN dat geval kun je bij de belastingaangifte 'inkomsten uit overig werk' aanvinken.

geld

Hoeveel bedraagt de omzetbelasting bij de eenmanszaak?

Wanneer je door de Belastingdienst als ondernemer wordt gezien betaal je omzetbelasting, ofwel BTW.  Er zijn verschillende tarieven voor de BTW, namelijk 21%, 9% of 0%. Het standaard tarief is 21%, maar voor sommige goederen zoals voedingsmiddelen geldt het tarief van 9%. Ook voor bepaalde diensten geldt dit tarief (denk daarbij aan een kapper). Beroepen zoals verpleegkundigen of fysiotherapeuten zijn vrijgesteld van de BTW. BTW die je ontvangt van klanten moet afgedragen worden aan de Belastingdienst, echter verreken je dit wel met de BTW die je zelf hebt betaald. Aangifte voor de omzetbelasting doe je iedere drie maanden met je BTW-nummer. Wanneer de omzet minder dan €20.000 per jaar bedraagt, hoef je geen BTW af te dragen vanwege de kleine ondernemingsregeling.

Wat is het belastingvoordeel bij de eenmanszaak?

In een eenmanszaak is het mogelijk gebruik te maken van verschillende voordelige fiscale aftrekposten. Wanneer je voldoet aan het urencriterium zijn er vier aftrekposten waar je gebruik van kunt maken: de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek, de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk en de meewerkaftrek.

Je voldoet aan het urencriterium wanneer:

  • Je minimaal 1225 uur in het bedrijf besteedt. Dit geldt per kalenderjaar. Wanneer je dus midden in het kalenderjaar een eenmanszaak start, dan moet je nog steeds voldoen aan de 1225 uur.
  • Je meer dan 50% van je totale arbeidstijd besteden in het bedrijf. Dit geldt niet wanneer je in een van de vijf voorgaande jaren geen ondernemer was.

Let op: aan beide voorwaarden moet voldaan zijn om te voldoen aan het urencriterium. Daarnaast bestaat er de mkb-winstvrijstelling. Je mag gebruikmaken van de mkb-winstvrijstelling als je ondernemer bent. De vrijstelling verlaagt je fiscale winst met 13,31%. Wel moet de winst eerst verminderd worden met bovenstaande aftrekposten alvorens er 13,31% wordt afgehaald.

Wanneer moet je belastingaangifte doen bij de eenmanszaak?

Aangifte voor de omzetbelasting doe je iedere drie maanden (kwartaal) met je btw-nummer. De aangifte voor de inkomstenbelasting doe je jaarlijks, vóór 1 mei.

Hoe werkt de belasting bij een eenmanszaak?

Als eigenaar van een eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting over de gerealiseerde winst; de tariefschijven van box 1. Voor 2023 zijn de bedragen als volgt: schijf 1 (t/m €75.518) wordt belast tegen een tarief van 36,97%. Inkomen daarboven wordt belast in schijf 2 tegen een tarief van 49,50%. Een voordeel ten opzichte van de BV is dat er gebruik kan worden gemaakt van de volgende aftrekposten:

1. Aftrek voor de oudedagsvoorziening (FOR)

Voor 2023 was deze aftrek nog wel mogelijk en kon je een bepaald bedrag van je winst aftrekken en apart leggen voor je pensioen. Vanaf 2023 is deze aftrek niet meer mogelijk.

2. Zelfstandigenaftrek

Bij de zelfstandigenaftrek mag je een bepaal bedrag aftrekken van je belastbare winst.

3. Meewerkaftrek

Wanneer je een meewerkende partner hebt, dan mag je ook je belastbare winst verlagen. Hierdoor betaal je dus ook minder belasting.

4. Stakingsaftrek

Wanneer je stopt met je onderneming en je bedrijf dus staakt, kun je in aanmerking komen voor de stakingsaftrek. Ook hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting.

5. MKB-winstvrijstelling (13,31%)

Zoals eerder al even benoemd verlaagt deze vrijstelling je fiscale winst met 13,31%. Wel moet de winst eerst verminderd worden met bovenstaande aftrekposten alvorens er 13,31% wordt afgehaald.

raket

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.

Gepubliceerd op 27 mei 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24