Ondernemersverhaal

Ondernemersverhaal van Marieke en Serge

“Een weloverwogen keuze, en precies op het juiste moment.”

Ondernemen is voor Marieke en Serge Vavier altijd een duidelijke ambitie geweest. Na een rijke carrière het Havenbedrijf Rotterdam en het STC was voor Marieke in 2015 de tijd rijp om te starten met haar eigen business. Serge sloot later aan. Toen het beeld van haar dienstverlening duidelijk was en de markt daadwerkelijk om die desbetreffende dienstverlening verlegen zat was het tijd om PSR te starten. “Een weloverwogen keuze, en precies op het juiste moment.”

De start

Hoewel Port Solutions Rotterdam Mariekes eerste bedrijf is, is ondernemen voor het duo niet vreemd. Serge is al jaren als hoofddocent op de Hogeschool Rotterdam betrokken bij de opleiding Ondernemerschap & Retail Management (de HBO opleiding voor ondernemers) en altijd al ondernemend en innovatief aan het werk. “Aan de ene kant met eigen webshops in de beginfase van e-commerce, aan de andere kant binnen het Entrepreneurship onderwijs.”

“Ondernemen biedt ruimte en vrijheid om zelf koers te bepalen en de juiste, eigen keuzes te maken”.

Zijn ambitie om te ondernemen bleef knagen en daarom is hij in 2022 ingestapt op de rijdende trein van Mariekes Port Solutions Rotterdam. Dat was het moment om een BV en holding op te richten. Tijd om te groeien in een uitdagende sector waar ontzettend veel staat te gebeuren. Het bedrijf verkoopt zich als zakelijk dienstverlener in de maritieme- en logistieke sector. “Het overgrote deel van de projecten is gericht op het verbeteren en verduurzamen van havens en binnenvaart.”

Vaar je eigen koers!  

Ondernemen bevalt Marieke en Serge goed. Het is meer risicovol dan de job voor werkgevers, maar het geeft hen veel voldoening. “Eigen projecten, eigen verantwoording voor acquisitie, uitvoering en afronding van projecten is hard werken, maar als je het goed doet, dan loont het ook. Zowel mentaal, als financieel.” Ook kunnen zijj het ondernemerschap goed combineren met het sociale leven. “Veel meer dan bij een baan voor een werkgever is onze agenda flexibel en biedt het ook ruimte voor voldoende sociale aangelegenheden. Er is maar één iemand in beheer van onze eigen agenda’s… en dat zijn wij.”

Tips van Marieke en Serge

Volgens Serge is iedereen met “de juiste skills, visie en doorzettingsvermogen” in staat om een succesvolle onderneming te starten. Om je concurrentie voor te zijn is het volgens hen belangrijk om een specifieke niche te vinden.“Test of er voldoende potentie in die markt zit (testen, testen, testen… doen!) en durf er voor te gaan.” Marieke geeft het volgende aan: “Lever binnen die markt de beste producten, want een uitstekend product is wat afnemers uiteindelijk willen”. Tenslotte zijn het de kleine dingen die het hem doen wanneer het om klantrelaties gaat. “Kleine attenties helpen ook. Zo sturen we richting de lente een zakje bloemenzaad, tegen de zomer een strandbal en richting Sinterklaas de letters PSR van chocolade.”

 “Begin vandaag nog met ondernemen!”

De toekomst 

Naast Port Solutions Rotterdam BV heeft heeft het duo onlangs het Onshore Power Supply Network (OPSN) opgestart. Dit is een netwerk voor iedereen die in de walstroom branche werkzaam is. “Dit is bij uitstek de plek waar spelers in deze markt elkaar kunnen ontmoeten. Op deze wijze kunnen wij goed in contact komen (en blijven) met de spelers die er toe doen.” Hoewel OPSN nog in de groeifase zit en veel aandacht vereist, sluiten zij het opstarten van nieuwe BV’s in de toekomst zeker niet uit. Om tenslotte Marieke het laatste woord te geven: “Begin vandaag nog met ondernemen!”

Bekijk hier meer verhalen

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24