Je merk heeft waarde, bescherm deze goed! Wij schetsen 3 situaties

Als Steve Jobs 50 jaar geleden zijn merknaam niet had geregistreerd zou de wereld er vandaag de dag heel anders uit hebben gezien. De merknaam van Apple is nu zo’n 1000 miljard waard, meer dan de volledige Nederlandse economie. Het zou toch net jammer zijn geweest als iemand anders er met die merknaam vandoor zou zijn gegaan na het eerste grote succes van Apple. Maar onderschat het niet, ook jouw merknaam kan zomaar gestolen worden als je deze niet registreert! Lees in dit blog een aantal situaties die jou zouden kunnen overkomen, tenzij je je merknaam op de juiste plek registreert.

Registratie bij de KvK genoeg? Zeker niet!

Het registreren van je merknaam in het handelsregister van de KvK geeft, ondanks wat veel ondernemers denken, nul bescherming. Iedereen die het wilt mag nog gewoon gebruik maken van die merknaam. Het alleenrecht op het gebruik van een merknaam is een zogenaamd ‘registratierecht’. Dit houdt in dat je het recht pas krijgt op het moment dat je je merk registreert in de juiste registers, zoals het Benelux merkenbureau, het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie of andere internationaal erkende registratiebureaus. Doe jij dit niet dan loop je het risico op één van de volgende situaties.

Situatie 1: Alleen registratie in het handelsregister van de KvK

Je hebt je BV opgericht, een mooie eerste stap! Maar je registreert je merknaam alleen bij het handelsregister van de KvK, dus niet bij één van de erkende merkenbureaus. Zes maanden later krijg je een sommatiebrief: je pleegt inbreuk op iemand zijn merkrecht. Hij heeft dit merkrecht wél vastgelegd bij het Benelux merkenbureau. Nu krijg je te maken met grote problemen: je moet spullen met het merk erop vernietigen, je zal alles moeten wijzigen (denk aan je website, je logo, je reclamemateriaal, etc.) en daarbovenop komt ook nog eens dat je de gederfde winst van de wederpartij zal moeten betalen. Kortom, een enorme kostenpost voor een startende ondernemer. Zorg er dus voor dat je je merk altijd op de juiste plek registreert. Voorkomen is beter dan genezen!

Documenten

Situatie 2: Registratie bij het Benelux merkenbureau, maar internationaal merk

Je onderneming is gegroeid en opereert nu ook in Duitsland. Daarnaast heb je je merk ook geregistreerd bij het Benelux merkenbureau. Dat klinkt natuurlijk helemaal goed! Maar nu wil je nog verder uit gaan breiden in de EU. Je vraagt dan ook een registratie van je merk aan bij het Bureau voor intellectuele eigendom van de EU, maar hier stuit je op problemen. Iemand anders is jouw merknaam al gaan gebruiken in Duitsland. Dit was toegestaan aangezien je het merk nog niet geregistreerd had in Duitsland, maar alleen in de Benelux. Nu kan je je merk niet meer registreren in de volledige EU, doordat je merk al door iemand anders in gebruik is genomen. Je merk is dan niks meer waard buiten de Benelux. Zorg er dus ook voor dat je je merk in je volledige werkgebied registreert!

Situatie 3: Registratie van een merk dat pas later gebruikt wordt

Je hebt een grandioos idee dat je verder wil gaan uitwerken: jij gaat het eerste elektrische vliegtuig bouwen. Je registreert de merknaam die je in gedachten had meteen over de hele wereld zodat niemand anders die meer kan gebruiken. Maar het bouwen van het elektrische vliegtuig duurt iets langer dan gedacht. Zes jaar later breng je het vliegtuig dan eindelijk op de markt. Maar tot jouw grote schrik heeft iemand anders een jaar eerder al een vliegtuig uitgebracht met precies dezelfde merknaam. Je had het merk geregistreerd, dus dat kan dan toch helemaal niet? Toch zit het helaas niet zo eenvoudig. Je moet je merknaam namelijk binnen vijf jaar na registratie ook daadwerkelijk gaan gebruiken, anders vervalt deze. De persoon die er met jouw merknaam vandoor is gegaan is hier de winnaar en jij de verliezer. Zorg er dus ook voor dat je je merknaam in gebruik gaat nemen binnen vijf jaar na registratie!

Ten slot (aanrader)

Het goed vastleggen van je merk is dus extreem belangrijk! Daarom kan het in sommige gevallen handig zijn om dit te laten regelen door een specialist, zodat je niks over het hoofd ziet. Anders ben jij misschien wel degene die later één van de hiervoor geschetste situaties ervaart. Om dat te voorkomen kunnen wij je helpen met het registreren van jouw merk of beeld! Kijk op deze pagina voor onze prijzen.

Maeve Faber linkedin
Maeve studeert Msc Commerciële Rechtspraktijk (privaatrecht) en schrijft daarnaast graag over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 29 juni 2023
Gepubliceerd op 25 augustus 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24